Monday, April 22, 2024

Márta asztala - 4.

Mert úgy szerette Isten a világot, olvasom, hogy odaadta - egészen konkrétan, a történelem adott helyén és időpontjában -, azt azt egyetlent. Lehet szeretni az egész világot, de lehetetlen csak úgy, nagyjából, általánosságban. Akármennyit gondolkodom, arra a következtetésre jutok újra és újra, hogy bármiről, bárkiről is állítanám, hogy szeretem, ez csak részleteiben lehetséges. Ha odafigyelek arra az egy tennivalóra, arra az egy emberre, arra a konkrét helyzetre és helyre, ahol éppen vagyok. Úgy általában véve a világ egy eléggé kétségbeejtő hely, de részleteiben mégis nagyon-nagyon szerethető és kedves.

Talán ez az egyik legreménykeltőbb gondolat, hogy a legfáradtabb reggeleken, a legnehezebb helyzetekben is meg lehet találni azt az egy igazán szép részletet, ahonnan újrakezdhetem az egészet. Ha az egész nappali valahogy éppen kaotikus állapotban van is,  hála főleg, de nemcsak, a cicamicáknak, elrendezek szépen egy tenyérnyi helyet az asztalon, s innen már, úgy érzem, el tudok indulni.

Ezen a tenyérnyi helyen ma egy komplett virágoskert van. A tegnapi havazásban leszedtem az összes földig hajló, vacogó, fagyos tulipánt, s az odakintre tervezett lassú virágzást átváltottuk egy, a legjobb esetben is csak néhány napig tartó, de annál extravagánsabb bentire. Az egyetlen igazán fontos tennivaló ma: elidőzni a szép jelenlétében.

A virágvázák mellett jelenlegi olvasmányok : Marion Milner A Life of One's Own és Polcz Alaine Macskaregény című könyve. Apropó macskák, apropó regény: majdnem sikerült a kettő mellé behozni még egyet. Egyik este kiengedtem őket egy kicsit a balkonra - fokozatosan próbáljuk meg őket a kinti léthez is hozzászoktatni, előtte még némi állatorvosi beavatkozás is szükséges -, s mikor néhány perc múlva rájuk pillantottam, már csak az egyiket láttam. Lenéztem a ház elé, látom, ott van egy vörös macska. Odakiáltok a férjemnek, siessen ki gyorsan, kiugrott a balkonról a Mr. Darcy, próbálja meg visszahozni. Rohant szegény, ahogy csak tudott, próbálta édesgetni a macskát, s akkor látom, ott vannak mellettem a balkonon a sajátjaink, mind a kettő. A ház előtti példány csak véletlenül járt éppen arra, s csak a jó szerencséjének köszönheti, hogy nem lett ő is, tetszik-nem tetszik, örökbe fogadva.

Virágok és macskatörténetek. Meg sem érdemlek ekkora gazdagságot. Ennyi már elég, akár egy egész életre elegendő ok lenne arra, s mennyi minden van még, hogy teljes szívből szeressem és örüljek az életemnek.

5 comments:

Katalin said...

olyan gazdag eseménydús napjaid vannak, ...és ahogy láttatod♥
hol ámultam a virágok szépségén,... hol meg kuncogtam a "macskaugratáson", ...hol meg kedvet csináltál Marion Milnerhez

találtam tőle idézeteket a könyvből (nagyon tetszik):
https://www-goodreads-com.translate.goog/author/quotes/415914.Marion_Milner?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Katalin said...

mindeközben:

https://hirado.hu/kulfold/cikk/2024/04/21/kozlekedesi-kaoszt-okozott-az-aprilisi-havazas

Trillium said...

Milyen jo cica sztori! 😀 Hasonlo tortent velem, amikor meg jo regen volt egy ezustszurke cicam. Egyik nyari nap, a haloszobaba lepve latom, ott ul az ablakparkanyon. Odamegyek, hogy megsimogassam es akkor latom az ablakon keresztul, hogy az en ezustszurkem kint ul a kertben. 😂 Az ismeretlen szurket nem lehetett megsimogatni, erre mar nem volt hajlando. Hangos nyervogassal meltatlankodva kisliccolt a szobabol es a hazbol. A haz igazi cicatulajdonosa napokig felborzolt farokkal jelezte, hogy mennyire megviselte a dobbenetes esemeny. Labradorom nem adott valaszt arra a kerdesre, hogy vajon miert engedte be a betolakodot. O amolyan mindenkit szereto es elfogado jo lelek volt. 💕

Gyonyoruek a viragaid, csodalatos szinkavalkad! Meg kell keresnem a Macskaregeny c konyvet, koszonom az ajanlast! Nalunk Nyugat Kanadaban, a Csendes ocean partjan is huvosebb van a szokottnal, de igy is gyonyoruek a reggelek, a zsenge faleveleken atszurodo fenyekkel, madarcsicsergessel, viragokkal. Nagyon vartuk mar ezt a teli esozesek es begubozasok utan. Nagyon szeretem ahogy ez a blog segit abban, hogy barmikor, barmiben lassuk a szepseget, ihletet, motivaciot. A rohano vilagban az ember eleszti sokszor az iranytujet...

Legyen majd jo sok kep a macsekokrol, elore is koszonom! ❤️

Anonymous said...

Ezek a virágok… és ezek a cicák 🩵💚🤍imádom minden sorodat, kedves Márta!

Hálásan köszönöm!
Piroska

Aritha V. said...

Thanks for you story, about the cats and the tulips. They are so nice.