Tuesday, September 30, 2008

Most, hogy


már majdnem egy fél éve vagyunk itt, rájöttem, hogy itt szinte minden anyuka dolgozik. Mármint házon kívül. Nincsenek bölcsődék, de az oviban még egy éven aluli gyerekeket is láttam. A szomszéd kisfiúnak nemrég volt az első szülinapja, és már óvodás. Jutta barátnőm Németország nyugati részéből költözött ide, ott állítólag az édesanyák sokáig otthon maradnak a gyerekeikkel. Szóval kezdem furán érezni magam, hogy én csak úgy elvagyok, már megint jól kilógva a sorból. Időnként rámtör, mitcsináljak, ez a szorongás, hogy akkor kezdeni kellene már valamit magammal. Főleg olyankor fordul elő, mikor ugyan egész nap szép rend volt, de éppen akkor, mikor T. hazaér, valahogy mégsincs, és ez még enyhe kifejezés, és bár nem mond ő semmi különöset, mégis, úgy érzem, hogy végül is még ennyit sem tudok biztosítni. Ha ehhez még hozzáteszem azt, hogy miattam nem tudunk pénzt se felvenni most, mert néhányszor elrontottam a kódot, és zárolták a kártyát - szóval, még ilyet, hogy hát még négy számot sem vagyok képes megjegyezni...Ilyenkor válik a nőszemély hiperérzékennyé és foszlik semmivé az a kis önbizalma is, amivel addig rendelkezett. Meg kezd el sálat kötni magának, hiszen olyan jó tipródni, míg szaporodnak a szemek, hol simán, hol fordítottan...:) Meg gondol arra, hogy az életbe' nem fogja megtanulni ezt a nyelvet normálisan, de azt hiszem, ezt már említettem néhányszor itt.
És ezeket nem azért mondom, mert olyasmi vigasztalásokat kérnék, hogy hát aki három gyereket nevel, az végzi a világon a legislegfontosabb munkát - mert tudom...biztosan így van, még ha nehéz is most elhinnem azt, hogy nélkülem nem lennének ilyen kis kedvesek a gyerekek.

Igazából tudom, hogy mindez azért van, mert figyelek arra, amit ez a rohanó világ sugall. Vagy mert hasonlítgatom magam olyanokhoz, akik látszólag tudják, mit akarnak. Meg azért is, mert szokásom, hogy ha nincs bajom, akkor csinálok magamnak, ahelyett, hogy bizalommal és derűsen járnék azon az uton, ami most adatott. És igazából az is jó, hogy így, ahogy leírok mindent szép sorban, meg is nyugszom - hiszen mindenem megvan, ami a megelégedett élethez kell, csak néha elfelejtem alkalmazni...

21 comments:

Anonymous said...

milyen szép csészéid vannak:)és ne légy már olyan önkritikus...szuper anyuka vagy!!!ez egyszer biztos!!!!

idrah said...

Jaj, én is nagyon így érzek... Pedig valóban errefelé nagyon gyakori a Hausfrau státusz. Csak a társadalom (főleg az otthoni) mást vár el, és ilyenkor tényleg elfeledkezik az ember arról, mi a fontos, mi az érték. Mikor hetente kérdezik meg a telefonban rokonok, ismerősök, hogy "Naaaa, dolgozol már?" (persze az időnkénti itthoni munka az nem munka, mégha cégnek csinálom is), akkor nehéz nyugodt lélekkel főállású anyának lenni, és nem lelkiismeretfurdalást érezni a "semmittevésért"... :-(

Klári B. said...

ne busulj. En alig varom, hogy otthon dolgozo anyuka legyek, es igen, eloszor is, hogy anyuka legyek. Emlekszem, milyen buszke voltam, hogy az en anyukam otthon van velunk, var minket haza a sulibol, ovibol. Ja es hallgass minel tobb nemet zenet, nezzel nemet musorokat, olvass, es ne add fell a remenyt a nyelvtanulasra. Eszre se veszed es maris sokkal tobbet tudsz.
Puszi es oleles a lanyoknak es neked is. :)

Klári B. said...

Es varom minden nap, hogy irj a tesom sogornojerol es a sogorom unokahugairol. :)

BKata said...

Én is csak azzal tudlak bíztatni (meg magamat is), hogy életem legszebb időszaka volt, mikor Anyukám megtehette, hogy otthon volt velünk és csak nekünk, értünk élt, mi voltunk az "egyetlen" fontos teendői.
Meg azzal is, hogy bár Konbaba még csak most volt egy éves, már nagyon sokan kérdezik, hogy dolgozom-e. Négy hónapos korában kérdezték meg először, amikor éppen mindhárom gyerekem hányós beteg volt. Azt válaszoltam, hogy éjjel-nappal dolgozom:-)És tényleg így volt!

Lea Mónika said...

kod elrontasa miatt az en kartyamat is zartak mar le.....:D:D

márta said...

Köszönöm, hogy ilyen kedveseket írtok...annyira sokat jelent.

(Lea, örülök, hogy te is...:)))

Józsi said...

Én is zároltam hajdani egyetemistaként az öcsém kártyáját (a kód jó volt, csak nem az a kártya tartozott hozzá)... nem köszönte meg azóta se :)
Most én is itthon ülök huzamosabb ideig és látom, milyen az "nem dolgozni".

Lele said...

Én nyugat Ném.o.-ból írok,és itt tényleg nem gyakori a "hausfrau"státusz.Egyik oka,az,hogy nagyon ritka a bölcsi hely 3 éves alatti gyerköcök számára,és nagyon drága.Állami kézben lévö bölcsi ,hm...mint a fehér holló,a többi meg magány és annak megfelelö árba.Egyszerüen anyagilag nem anagyon érné meg,ha az asszony 4-5 órára menne dolgozni,mert az a pénze menne egyenesen a bölcsi bankszámlájára.
s nem vagy az egydüli aki ezen a "külvilági kényszernek áldozata" --csak az munkea ,ami házon kivül van és megfizetik--lesz.Engem is idönként elfog és akkor összezyugorodik önbizalmam,öntudatom és talán fizikailag is,mert én CSAK egy anyúka vagyok;és majd ha a gyerekek megnönek ,ki akar majd még egy 40hez közelgö,friss munkatapasztalat nélküli,4 gyerekes fehérnépet.Erre a gondolatra majd bepörgök.De aztán a gondolat,hogy a MOST a fontos,ott lenni nekük most mig kicsik,mert semmi sem történik csak úgy,mindennek megvan a maga oka és útja,csak éppen mi nem lássuk teljességében.Fel a fejjel,nyitott karral fogadunk az otthon ülö,nem dolgozó-"az a csöpp házimunka magától is meglesz"- anyák körében!!!!!

Lele said...

Bocsánat:gyakorit akartam írni,de közbe már máson járt a fejem és nem ellenöríztem idejébe amit írtam.Nem csoda,hogy a fiam olyan amilyen,volt akitöl örökölje.

Kat said...

Úgy látszik, sokan vagyunk, akiknek mostanában hasonló gondolatok forognak a fejében:) Én is pont nemrégiben írtam erről.
És csatlakozom pár előttem szólóhoz: Nekem is a legeslegszebb gyerekkori éveim voltak, amikor anyukám otthon volt, és várt minket ovi, iskola után finom ebéddel, öleléssel. Ez pótolhatatlan.

márta said...

:) Igen, olvastam... Akár egyesületet is alapíthatnánk már...
Lele, minden gondolatodat, amit leírtál, átérzem. És tényleg nem szabad felvennünk a holnap terhét...

Budai Evódia said...

én is úgy érzem, hogy Isten gyermekeként, elsődleges hivatásom, hogy férjem segítőtársa,és a gyerekeim anyja legyek. minden más csak utána jön, ha jöhet. nagyon jó itthon lenni a gyerekekkel, még ha nehéz is. szerintem jól teszed, amit teszel. nagyonis! ahogyan írásaidból ismerlek.

Lollypopka a közel-keleten said...

én egy szál fehér hollóként szorgalmaznám azt hogy találj magadnak "munkát" a gyerekeken túl is, a lakáson kívül is. Ez nem feltétlenül pénzkereseti tevékenységet jelent, de az "értékéhez" ez is hozzájárul persze. Nem kell szídni a társadalmat, mert ezt várja el. Így szocializálódtunk, hát akkor ne akarjunk teljesen kivonulni ebből. Szerintem neked sem a szomszédaid mondják, hogy dolgozz, és a férjed sem. Egyszerűen neked is igényed azt hogy a gyerekeken kívül is "hasznosnak" érezd magad. Ez nem szégyen, és a gyerekeknek sem baj, ha látják, hogy anya nem csak ételt és rajzokat tud készíteni, hanem független ember, szeret minket, de magmarad a saját cselekvőképessége, vannak saját gondolatai, nem csak amit a gyerekek ellátása során alakulnak ki, és ezt meg is valósítja. Ettől még maradhat egy nő jó anya. De ha vágyik arra, hogy legyen saját szelete a család életéből, "házonkívül", akkor joga van ezt megszerezni és fenntartani. Ezt csak te egyedül tudod eldönteni, mármint hogy kell e ez neked. Vagy csak "múló rosszullét" a mostani évődésed. Bárhogyan legyen is, jogod van csak otthon lenni a gyerekekkel, de ahhoz is, hgoy dolgozz, ha arra vágysz. Egyik sem bűn szerintem. Mindkét életforma értékes, kérdés, hogy kinek melyik a legértékesebb. Kinek mik a vágyai.

márta said...

"Egyszerűen neked is igényed azt hogy a gyerekeken kívül is "hasznosnak" érezd magad."

Hát igen, ez igaz. Valószínüleg ez is benne van a nyűglődéseimben. Igazából elképzeléseim vannak vagy remélem, hogy lesznek, de mindegyikhez sok idő szükségeltetik, illetve hát jó nyelvismeret. És én nem szeretek várni, és amikor végleg pánikba esek, akkor szoktam ilyen pósztokat írni. :)

Betti said...

Csak most érkezek írni.
Mindig úgy gondoltam, hogy milyen jó dolguk van a te gyerekeidnek, mert mindig "kéznél" vagy. Nagyon fontos ez nekik.
Most visszanézve sajnálom, hogy Anitát nénire bíztam, majd napközibe adtam. Azt hiszem az a legjobb, ha az anya otthon lehet a gyerekeivel.
Még nem tudom, visszamegyek-e dolgozni 2 év múlva...

márta said...

Köszi, hogy ezt mondod. Az biztos, hogy nem bánom, hogy így volt, ahogy, ha újra kezdhetném, mindent megint így tennék. A töprengéseim inkább a jövőnek szólnak, hiszen a délelőttjeim nagyjából szabadok (fél 12-ig), és szükségét érzem, hogy valamit találjak erre az időre. De eljön ennek is az ideje, mert végül is bőven van tenni-tanulnivalóm.

Anonymous said...

Írtam hosszút, okoskodót, meg is ijedtem tőle(m), Del gyorsan...:)(amúgy töredékekben, de osztottam lolly véleményét.)
Szóval: What does your heart tell you, Márta Skywalker?:)

márta said...

Nem mondod, Anna, hogy írtál egy hosszút és képes voltál kitörölni? :)))

Anonymous said...

Szia Márta! Szerintem akkor fogod igazán átérezni az otthon töltött napjaid eredményét, amikor piciny magzataid kamatoztatni fogják azt amit Tőled kaptak. Ez a mai világban egy óriási nagy kincs.Maradj otthon, amíg csak teheted.Én irigyellek érte :-) ( sokat dolgozom,mindig hulla vagyok és ebből adódóan türelmetlenebb is:-(

márta said...

Szia, Rita! Mindig is csodáltam a hozzád hasonló élethelyzetben levő nőket...