Sunday, September 7, 2008

Nemrég

írtam arról, hogy szeretnék egyhetes menüket előre összeállítani, hogy kissé összeszedettebben tudjak vásárolni, kevesebb pénzt elkölteni olyasmire, amit aztán nem is használok fel, egyszóval, szeretném ha több időm és pénzem is maradna. Ebben sietett segítségemre egy profi dietetikus, aki egy egész bejegyzést szentelt az étlaptervezés témájának. Én már hozzá is láttam a jövő heti ételek összeállításának...remélem, másnak is hasznos lesz.

4 comments:

idrah said...

Én megnéztem a bejegyzést, sajna nálunk esélytelen... Mi egy év alatt (sem nagyon) eszünk ennyi húst.
És szégyen, nem szégyen, bevallom, nálunk sohasem ennyire szépen összetett a menü. Pl. többször nincs leves, sem desszert. Sok az egytálétel salátával, sok a gabona alapú kaja, a főzelék feltét nélkül is előfordul, vagy "csak" zöldség alapú feltéttel... És sokszor eszünk maradékot, "ételt nem dobunk ki" jelszóval.

márta said...

Ja, rá is kérdeztem amúgy a hús-témára, mert ...ja, hát nálunk sincs minden nap. Sőt. De mindenesetre adott nekem egy lökést, mert alakul szépen a előtervezés, olyan ételekkel, amiket szeretünk, és belekalkuláltam a maradékokat is. Nagyjából tudom, hogy például egy quiche két napig elég, mert csak Tibi meg én szeretjük. Ha főzök levest, az három napig elég. És mivel elég üres most a hűtő meg a kamra, az összeállítás alapján fogok bevásárolni holnap. Aztán nem szeretnék néhány napig boltba menni, mert amúgy szinte minden nap megyek, mert mindig aznap találom ki, mi is legyen.

idrah said...

Én is majdnem minden nap megyek boltba/piacra, mert nálunk a zöldség és gyümölcs olyan iramban fogy, hogy nem tudnék előre egy hétre bevásárolni belőlük... De aztán mindig meglátok valami mást is, úgyhogy az nálam nem működik, hogy csak azzal jövök ki a boltból/piacról, amiért bementem (irul-pirul ;-)).

Budai Evódia said...

Én régóta így főzök, hogy megtervezem a menüt (amitől természetesen eltérek, ha kell:), és nagyon szeretem. A lényege az, hogy áttekinthető hányszor és mit eszünk egy héten, ami fontos, mivel nagy család vagyunk és többször vannak vendégek is. Nem utolsó sorban megszabadít a "mit főzzek fejfájástól", plusz vásárlási időtől, és takarékosságot is tanultam vele. Azért én nem olyan bonyolultan tervezek, nincs kalóriaszámlálás pl. de az igen, hogy egy héten hányszor van hús, zöldség, gyümölcs. Nekem sok ötletet ad a köv. mintamenü: http://www.csomopont.hu/konyha/menuk/index.html