Saturday, September 20, 2008

Hogy el ne felejtődjön...

Anya, miért vagyunk mi, miért van egyáltalán olyan, hogy ember? Isten miért akarta, hogy legyen ember? Nem gondolta ki előre, hogy rosszak is lesznek közöttük? Én a helyében nem teremtettem volna embert...
Néha arra gondolok, nem is ismerem a gyerekeimet. Megszoktam, hogy itt vannak, játszanak, veszekednek, nyafognak, nevetnek - mint minden kisgyerek - csak olyankor gondolok arra, hogy ők sokkal többek ennél, mikor például öt évnyi léttel maga mögött egyikük a díványon-ücsörgés közben ilyeneket kérdez-mond. Vajon miért jutnak eszébe egy gyereknek ilyen szomorú gondolatok? Azt hiszem, többet kellene ücsörögjünk velük a díványon.

Amúgy pedig ezeket a verseket érdemes elolvasni. Főleg az Anyaleckéztetők címűt, amit egy óvodás, azóta már felnőtt, kislány írt.

6 comments:

kilike said...

Tényleg olyan meglepőeket tudnak mondani néha ezek az apróságok. Ó és igen, szerintem is sokat kéne velük ücsörögni :)
Egyébként a verseket én is olvasgattam, tanulságosak. És nemrég volt Timi esküvője, őt nem nagyon ismerem, de a férje csoporttársam volt.

Babi néni said...

És mit tudtál válaszolni neki? :o)

Bevallom, nekem lövésem se lenne, pedig a repülőgépekből és autókból meg a bogarakból és kétéltűekből már kiműveltem magam. :o)

márta said...

Hát ez az, hogy az objektív dolgoknak még csak utánanézünk...de hogy egy ötéves miért gondolkozik el ilyen mély és súlyos kérdéseken, ami sok felnőttnek eszébe sem jut...Hát azt mondtam neki, hogy tudta ugyan előre, hogy lesznek rossz dolgok is, de azt is, hogy lesznek szép és jó dolgok is, és még mindig úgy gondolta, hogy megéri.
Amúgy ugyanő volt az, aki csak úgy megjegyezte, hogy érti ő, hogy Isten teremtett mindent, de akkor ki teremtette Istent? :)
Tetszik, ahogy gondolkozik, és az, hogy tényleg gondolkozik.

Laszlo said...

Nem semmi... nektek meg komoly kihívás ezekre jól válaszolni :)

Mi lesz akkor tíz év múlva? :))

Renáta baba said...

Nagyon jól meg tudtál válaszolni!!!!Nekem nem hiszem,hogy sikerült volna!!!

Tücike said...

kemény kérdések készülődnek abban a fejecskében.. tényleg mi lesz, mikor 10 éves lesz?