Wednesday, August 5, 2009

Barátságaxiómák*


Az igazi jóbarát nem rohan haza vacsora után, hanem gyertyafény s egy pohár bor mellett meggyőzi a másikat, hogy igenis elképesztően jól áll neki az új, zöldkeretes szemüveg.

* Egy sorozatot szeretnék ezzel a címmel indítani, amely az én - jobbára eseménytelen de ugyanakkor számomra nyilván érdekes - életem történéseiből fog teljesen hétköznapi módon inspirálódni.
A wikipédia szerint az "axióma olyan kiindulási feltételt jelent (például a filozófia ágaiban, vagy a matematikában), amit adottnak veszünk az érvelések során. Az axióma különféle okok miatt nem megkérdőjelezhető, megállapított alaptény. A szó etimológiája: a latin axioma a görög axióma (άξίωμα) szóból keletkezett, amely szószerint valami értékeset jelent, az axioun értékesnek tartani igéből, az axios érték, értékes szavakból; rokona a görög agein súlyt mérni, nyomni, hajtani igének (amelyből az angol agent (tényező, ágens ügynök stb. szó is származik). Az axióma más szóval: alapigazság."
A barátság szót nem magyarázza a wikipédia, mert mondjuk ezt nem is kell magyarázni, hanem megélni és ha olyan affinítása van valakinek, hát időnként szösszenkedni róla.