Thursday, August 6, 2009

Hát elkezdődött...


Mármint az iskola. Hétfőn a legkisebbik is csatlakozik amúgy, csak az elsősök kaptak még két nap szünidőt. Őszintén: soha nem fogom megszokni tán az ilyen iskolakezdéseket. Én szeretem, mikor itthon vannak és mindenfélét lehet jó ráérősen együtt csinálni. Most, hogy lerövidül ez az idő, szeretném, ha ugyancsak sokminden beleférne, de mondjuk itt az az elv vezet, hogy inkább keveset és jót. Szükség van a szabad játékra is, a csak-úgy-elvagyunk érzésre is. Két dolgot szeretnék kipróbálni a közeljövőben (ha lehet, már ma):
- Az egyik a merített papír készítés: ezt már nagyon rég szeretném, mert annyi sok papírhulladék felhalmozódik nálunk, hogy csuda. Igaz, hogy Anna mindig átnézi őket, de még ő sem tud mindent újrahasznosítani a kis fabrikálásaihoz. Szóval akkor merített papír, amire majd mindenféle szép, jó és hasznos dolgot lehet írni, rajzolni.
- A másik pedig az úgynevezett Art Journaling
elkezdése a gyerekekkel. Ez a naplóvezetésnek egy olyan formája, ami ötvözi az írást, a rajzolást, a ragasztást, mindent amit csak akarsz...az egyetlen szabály, hogy nincs szabály. Valami olyanra gondoltam, hogy minden nap csak egy szót vagy egy mondatot írna le mindenki a saját füzetébe (én is persze), vagy még annyit sem, tehát valamit, ami úgy jellemző arra a napra, vagy egy elhatározás, egy cél amit aznap kitűzünk magunk elé. És akkor ezen szavak köré mindenki azt rajzolhat vagy ragaszthat, amit akar. Ez egy jó befejezése (és kifejezése :) a napnak és egy idő múlva jó érzés lesz visszanézni a színes kis füzeteket.
Én fejben amúgy rég vezetek egy olyat, hogy minden napra egy jellemző szót húzok rá. Egy napot sem lehet csak egy szóval körülírni ugyan, de mikor sorozatosan csupa negatív szó jutott eszembe...hát elgondolkoztam meg rosszul is esett, mert mindenki maga alakítja a napját olyanra, amilyen.
Szóval ilyesmi. Tervezni könnyű, én nagyon jó vagyok tervezésben, a megvalósításhoz már több is kell persze. De ha betervezem és elfogadom azt is, hogy minden nap van olyan, amire nem vagyok büszke, amikor én vagyok a megtestesült nemjóanya például, akkor könnyebb az értékes dolgokra figyelni.
Avagy: "A mindennapok hordalékából kell kimosnunk életünk maroknyi aranyát." (Déry Tibor)

9 comments:

kacskaringopia said...

Már suli?De hát még csak augusztus van...:-)

iri said...

Ugye nem tevedtem mikor azt mondtam hogy nagyon lelemenyes vagy? De a sulin azon en is csodalkozom!S vakacio mikor?Dehat ide hozzank Berghinbe most erkeznek a szaszok nemetbol.

marty said...

én is elolvastam legalább háromszor az első mondatot. Iskolakezdés????

márta said...

Itt csak hat hét a szünidő és az már letelt. Ráadásul tartományonként más időpontban van, gondolom azért, hogy ne egyszerre utazzon el mindenki nyaralni, vagy nem is tudom.

Anonymous said...

Jó rövid volt a vakáció. És így évközben több vakációjuk van? Enikő is iskolás lett? Hogy nőnek... Tetszik az ötlet a naplóval... Kipróbálom ;)zerge

Viki said...

Ezt az Art Journaling nagyon jó ötlet!:)

Gyöngyi said...

Kár hogy vége a szünidőnek, de csuda jó ötleteid vannak :)

Lea Mónika said...

micsoda szornyuseg, augusztus elejen hozzakezdeni az iskolashoz...tiszta szivtelensegnek, kinzasnak tartom. szegeny gyerekek!..na mindegy.. de azert a tobbi otlet nagyon de nagyon tetszik...:):) azert amennyire lehet, vidam iskolakezdest kivanok!:)) neked biztos lehet...;)

Klári B. said...

Na es Eniko izgul a közelgő iskolakezdésnek? No hát igen, itt a mi iskolásainknak jó dolguk van. Sőt. Az a baj, hogy nem minden szülő szervezi meg jól a gyerek nyarát, és így a szünidő után, kész kín a gyereknek is, a szülőnek is, a tanitónak is, mert fellépnek különböző problémák, mint például a megszokott lustaság, vagy az "elfelejtett olvasni a vakációban" szindróma, és ehhez hasonló. Így hat hét alatt, talán nincs is ideje kiesni a ritmusból.
Az ilyen naplo írásta Freinet módszerben is használják, már oviban. Nálunk vannak az oviban Freinet csoportok, és ott láttam ezt, pesze úgy hogy a füzetet is ők kapcsolják össze, kisebb vagy nagyobb lapokból, kinek hogy tetszik.