Monday, August 17, 2009

Szóval akkor

a merített papír. Nagyjából egy magyar és több angol leírásra akadtam (itt meg itt is), olvassátok el, mert hasznos.
Először is szükséges némi papírhulladék, de ne fényes reklámpapír legyen, hanem sima papír, újságok, papírzsebkendő, ilyesmi. Ezeket apró darabokra kell tépni, meleg vizet ereszteni rá és egy éjszakányit áztatni kell. Nálunk kettőt is ázott, nem lett semmi baja. A papírokat is egy hétig tépkedtük, ez a legnehezebb része amúgy, mert elég unalmas tevékenység.
Áztatás után adagonként összeturmixoltam az egészet, néha tettem hozzá egy kis vizet, érzés szerint. Aztán tettem az egészbe egy kis feloldott tapétaragasztót, valahol olvastam, hogy ez amiatt jó, ha majd festeni akarunk a papírra, ne szaladjon szét rajta a festék. Nem tudom, lehet, anélkül is működne. A végére lett egy ilyesmi keverék.


Ha elolvassátok a belinkelt útmutatókat, ott arról szól a fáma, hogy kellene két egyforma fakeret, az egyikre kellene egy szúnyoghálót vagy valamit kifeszíteni, és akkor függőlegesen bemeríteni az egészet a masszába és vízszintesen kivenni, és akkor az egészet valamire ráborítani és még onnan egy szárítóra tenni...Ez mind szép, de egyrészt nem tudok fakeretet csinálni. Másrészt sem tudok fakeretet csinálni. Ezért vettem az üzletből egy ilyen kerek valamit, nem egészen tudom, mi az eredeti rendeltetése, de nekem most éppen jó. Erre kanalazok ki kis adagonként a masszából és olyanra formálom, amilyenre akarom.


Hagyom jó lecsöpögni és akkor jól átborítom valamire, ahol megint elrendezem, elsimítom olyan vastagságúra és alakúra, amilyenre csak akarom valamint nyomkodhatok rá préselt levelet vagy virágszirmot. Ezek után addig várok, amíg megszárad, aztán felszedem. Ha hullámosra sikeredik, akkor beteszem egy könyv lapjai közé, szépen kisímul.

11 comments:

Viki said...

Köszi!!!!:)

Betti said...

köszi :)

H. Mária said...

Nagyon jó lehet ilyet készíteni. Én is kipróbálom a fiúkkal.

csillag said...

mi a suliban kaptunk ilyen hazifeladatot.Keszitettem en is papirt, vagy inkabb kartonnak neveznem, mert eleg vastagra sikeredett.

Gyöngyi said...

Márti ! nagyon ötletesek vagytok és ügyesek! viccen kívül. Csodálom türelmedet és kitartásodat. GRATULÁLOK !!!

Lele said...

Szüper ötlet,én is kiprobálhatnám valamikor.Az a kerek szürö-szerü valami eredeti léte:tepsire forró olaj sreccelés akadályozni.Érthetö?Kicsit kitekerödött a magyarázatom;de 2 szóban mint a a nyémetnek,nem ment.Továbbra is jó barkácsolást kívánok!

Klári B. said...

en is ki fogom majd probalni, koszike :)

kacskaringopia said...

Tényleg ügyesek vagytok!!!Én magamat nehezen veszem rá a kreatívkodásra, így örömöm lelem abban, hogy olvaslak:-)

Lollypopka a közel-keleten said...

Márti, lehet e a papírt olyanra "nyújtani", hogy pl csomagolópapír keménységű legyen, és ne kartonpapír keménységű? Nekem csomagoláshoz kellene....

márta said...

A miénk nem éppen kartonpapír keménységű, annál azért puhább. Ha finomabbra turmixolod a papírt, mint én, akkor mindenképpen még puhább és vékonyabb papírt lehet csinálni szerintem, de hát én abszolút kezdő vagyok ám, kérdezz valaki tapasztaltat! :)

Anonymous said...

A "kerek-valami"- palacsintasütö es hasonlo edenyekre talaltak allitolag ki, a sütes kozbeni olaj-pricc csokkentese erdekeben.
De lam a lelemenyesek, sokszorosabb hasznositast is elveznek. Gratula!