Tuesday, February 20, 2018

Könyvek.


A nappalink ütött-kopott kis asztalán gyűjtöm a könyveket, amiket ebben az évben már elolvastam, s azokat is, amiket éppen olvasok. Itt időzöm a legszívesebben, ha jut rá időm, s ha nem, akkor is. A legközelebbi barátaim folyton kinevetnek, hogy sose találom például az autókulcsom, ha kellene, s míg keresés okán kipakolom túlzsúfolt táskám tartalmát éppen ott, ahol vagyok, legalább két-három könyv is előkerül mindig. Van időd ezeket olvasni míg napközben ide-oda mész? - kérdezik. Persze nincs, de sose lehet tudni, és nekem van igazam, mert a kicsi időrések is értékesek, s egészen apró lépésekkel is messzire lehet jutni.
Kicsit szomorúan állapítom meg amúgy, hogy alig olvasok magyarul. S míg egy évvel ezelőtt még figyelemmel kísértem, milyen új magyar könyvek jelennek meg, ezt mostanára valahogy feladtam, elengedtem. Ugyanakkor sokat olvasok németül, angolul, olyan könyveket, amelyek számomra itt elérhetőbbek - használtan veszem őket, interneten. Nehéz elfogadni, egy egész élet is túl rövid hozzá talán, hogy mindent nem lehet. Az ember itt véges, a lehetőségek száma pedig majdhogynem végtelen, s nem is tudom...csak nekem jut eszembe olyan könyvek miatt bánkódni, amiket soha nem fogok elolvasni?
Februárban mindenesetre - és többek között - egy számomra teljesen új íróval ismerkedtem meg, a neve Eugene H. Peterson. Ragyogó mosolyú teológus ő, lelkész, író, költő és fordító. A határidőnaplójában olyan nevek találhatóak bejegyezve, mint Karl Barth, Jean Calvin, Fjodor Dostojewski, Sören Kirkegaard - s ezek a találkozások nem mást jelentenek, mint egyszerűen csak háborítatlan olvasási időt. Arra bíztat, hogy legyünk igényesek abban, amit olvasunk. Menjünk vissza a forráshoz. Keresztényként olvassuk magát a Szentírást, ne csak valakinek a Szentírásról való magyarázatát. Ne féljünk a nehezen érthető szövegektől. És még arra is bíztat, hogy mindenki állítsa össze a saját könyv-listáját, azt, ami neki fontos volt, hogy azzá váljon, akivé lett. Vagy - és ezt már én teszem hozzá magamnak - válasszam ki azokat a könyveket, amiket ezután elolvasva közelebb kerülhetek ahhoz a személyhez, akivé válni szeretnék. Hiszen soha sem mondhatom, már mindent értek, s hogy köszönöm, de már nem akarok változni. Dehogyis értek mindent, változni pedig mindig-mindig szeretnék tudni, amíg csak élek, amíg csak szükséges.

5 comments:

Kánya Andrea said...

Én is gyűjtöm, csak nálam az elolvasásra várók magassága nagyobb, mint az elolvasottaké, de nem adom fel. :)

Katalin said...

és akkor még ott vannak - ránk várnak -, az olvasnijók mellett a hallgatni-, és néznivalók is

https://www.youtube.com/watch?v=-l40S5e90KY

http://latszoter.hu/radio/beszelgetes-molnar-ceciliaval

Eszter said...

Én kijegyzetelem a számomra fontos idézeteket, részeket a könyvekből - nagyon jó visszaolvasni ezt a kis gyűjteményt.

L. M. Zsuzsi said...

Én se megyek sehova könyv és kötés nélkül (pedig aztán igen ritkán veszem csak elő bárhol is...), de megnyugtató, hogy ha várnom kellene, előkaphatnám bármelyiket egy sorra! :-)
Egyébként igaza van Eugén bácsinak, tényleg érdemes lenne sokkal nagyobb figyelemmel odaadni magunkat például az olvasásra is, és nem csak úgy mellékesen olvasni, mondjuk wc-n ülés közben :-D, és nem csak mellékesen enni, tévénézés közben, mellékesen beszélgetni takarítás közben, és mellékesen filmet nézni főzés közben...
Én is most tervezem, hogy egy külön kis sarokba telepítem az ágyam mellé azokat a könyveket, amiket annyira szeretek, hogy újra meg újra előveszem őket... hogy ne is felejtsem el újra meg újra elővenni őket :-) ,és azt is, hogy naponta olvasok a Szentírásból (amire ugye "nincs idő", mert "mellékesen" elnetezgetek két órát naponta...) .

Anonymous said...

Ismerős kép, van egy hasonló sarkom nekem is könyvekkel. Nem régen jöttem rá én is, hogy gondosan meg kell válogatnom mit olvasok, mert nincs annyi időm itt... Köszönöm a linket, élveztem...(Eszter, én is gyakran jegyzetelek könyvekből, és újra és újra átolvasom őket)
Hédi