Thursday, September 26, 2019

Ami megmarad.


Ahogy telnek a napok, a hetek, az évek, mindig vannak dolgok, szokások, emberek, amik-akik csak úgy eltűnnek. Hirtelen, viharos szakítással vagy észrevétlenül, apránként. A gyerekek is felnőnek, már nem akarnak velünk utazgatni, saját kalandokra indulnak. Lassan kiürül a ház, vagy mégsem, csak jelentősen megváltozik benne az élet ritmusa. Van ami elkopik, kimegy a szokásból, megunjuk. Vagy saját elhatározásból, hosszas fontolgatás után lemondunk róla, hogy odaszánhassuk magunkat más, fontosabb dolgoknak.
Tegnap jöttem rá - egy régi baráttal való rövid levélváltás révén -, hogy nem olvasok már blogokat. Ez azért mégsem igaz, mert amiket régebben olvastam, azokat tulajdonképpen mind olvasom most is. Hűséges olvasó típus vagyok. És azért mégis igaz, mert nem nagyon van mit olvasni. Akik régebben írtak, azok közül egy kezemen meg tudom számolni, hányan írnak még mindig. A saját bejegyzéseimhez érkezett kommentek száma alapján nem csak az írók, az olvasók száma is fogyatkozik.
Változnak a dolgok, és ez tulajdonképpen jó. Annyi új, a sajátunkénál sokkal érdekesebb, színesebb világ létezik. Egy-egy új nyelv megtanulásával megsokszorozódik az elérhető, érthető tartalmak száma, és én kíváncsi vagyok, mindent tudni, olvasni, látni akarok.
És mindig, újból és újból eljutok oda, hogy tudatosan lemondok erről-arról. Ami tulajdonképpen érdekelne. Csak akkor nem lenne időm, figyelmem minden nap lassú sétára menni egy idős nénivel, aki egyébként az anyósom. Nem lenne időm naplót írni a kockás füzetbe. Nem lenne időm csak úgy nézni őszi reggeleken a dombokra aláereszkedő ködöt. Nem lenne időm a saját kollégáimra, kórustársaimra, az emberekre, akik lehet, hogy nem annyira érdekesek, újszerűek, mint ahogy én sem vagyok sem túl érdekes, sem túl újszerű, de itt vannak és én is itt vagyok. Reálisak vagyunk.
Néha lemondok ezekről a távoli világokról és leülök a konyhaasztalhoz. Kicsit odébb tolom a reggeli után még ott maradt tányérokat és bejegyzést kezdek el írni ugyanabba a régi, ütött-kopott, hosszú évek óta szeretettel írt blogba. Ez a bejegyzés is arról fog szólni, amiről az összes többi. Talán nem is érdemes megírni. És mégis megírom, mert van, ami megmarad. S mert hiszek abban, hogy minden életnek jelentősége van. S mert mindenkinek szüksége lehet néhány keresetlen, emberi, jó szóra egy ilyen esős, semmi különös, hétköznap reggelen.

27 comments:

Anonymous said...

Nagyon tetszik! Köszönöm ♥♥♥ Hédi

Klaudia said...

A blogod olvasása már sok éve az egyik legjobb dolog, ami reggelente történik velem. Békével tölt el, irányt mutat és motivál. Az írásaidból árad a szeretet. Irigylésre méltó, ahogy az emberekhez és az élethez viszonyulsz, kivételes látásmód. Köszönöm ezt Neked. Ölellek.

Julianna said...

Csatlakozom az előttem szólókhoz,....szóval,én is köszönöm!!!!
Judith

εїз Dominika εїз said...

Nem vagyok az a kommentelős típus, de mindig izgatottan várom az új, gyönyörű gondolatokkal és fotókkal tűzdelt bejegyzéseket. ❤️ Amolyan "kulcslyukon át leselkedő olvasó" vagyok s szerintem ezzel vagyunk igy még páran. 😉🌸

Piroska said...

Csatlakozom Klaudia szavaihoz... izgatottan várom én is az irásaidat. Erőt, hitet, magabiztosságot kapok belőlük!
Köszönöm. És ölellek!

Marika said...

Csak ismételni tudnám az előttem "szóló"-kat.
Naponta várom az írásaidat!
Marika

Anikó said...

Kedves Márta!
Évek óta nagy szeretettel olvasom az írásaidat, én is a lelkes "csöndes olvasók" táborába tartozom. Mindig örülök, amikor van új bejegyzés.
Köszönöm!❤️
Anikó

L. M. Zsuzsi said...

Talán néha az is előfordul, hogy megkerül ez-az, kopott, pókhálós tárgyak, tékozló emberek... meglehet, túl későn...
(nem olvastam ezt a bejegyzést, mielőtt írtam neked!)

márta said...

:):):)
<3

Koszonom nektek!

Anonymous said...

Zugolvasó jelen🙋🏻‍♀️
Zsuzsa

Anonymous said...

Én Dominikához hasonló olvasód vagyok. Az írásaid feltöltenek, elgondolkodtatnak, visszaterelnek az útra. Az elmélyülés és szeretet útjára, mert élni szerintem csak így érdemes. Hogy tudjuk (talán), mi történik velünk és JELEN legyünk. Köszönöm!
Nem anonymus: Asztalos Éva

Anonymous said...

Az olvasók láthatóságáról még néhány szó: úgy képzelem ezt el, mint egy színházi előadáson a reflektorfényben álló színészt, aki a közönségét nem látja a lenn elterülő sötétben. De attól ők még ott vannak, figyelnek, tágra nyílt szemmel várnak, szájtátva hallgatnak. Ezek lennénk mi. Sok-sok sötétben csillogó szempár, aki az előadás végén mindig valamivel többként távozik.
Nem anonymus: Asztalos Éva

betti said...

minden picike dolognak VAN jelentősége..
:)
Betti

Dalma said...
This comment has been removed by the author.
Dalma said...

Bár nem szoktam hozzászólásokat írni, de rendszeresen olvasom a blogot. Ez az egyik kedvencem, nagyon szeretem a hangulatát

Anonymous said...

Bizony én is több blogot olvastam korábban, de mára már csak egy maradt, a Tiéd! Mert ez a legszebb, legértékesebb számomra. Mindig örülök, ha írsz. Üdv., Márta Budapestről

márta said...

Köszönöm a sok-sok visszajelzést!
A fogyatkozó olvasós mondatomat ezennel hivatalosan visszavonom. Örülök, hogy itt vagytok s hogy vettétek a fáradtságot egy integetésre.
:)

niqoe said...

Kedves Márta,

a blogod a kedvenceim közé tartozik.Nagyon szeretem olvasni, még le is jegyzem néha a gondolataidat.Nagyon hiányoznál!
A virtuális világomnak nagyon fontos szereplője vagy!Csupa jót kívánok,szeretettel, tisztelettel, várakozással: :)

Enikő

Józsi said...

Sőt, még férfi olvasóid is vannak. És nem, nem vagyok robot.

Klári B. said...

Nem sikerül minden nap benéznem, de rendszresen visszatérek, s olyankor addig olvasok, míg nem marad ki semmi. Jó vissza-visszatérni ide hozzád, s felüdülni, veled örülni, vagy akar felsóhajtani. Köszi!

Bea said...

márta said...

Köszönöm nektek!

Józsi, mint egyetlen férfi olvasómat, egyszer majd kitüntetlek egy aranyéremmel. :)

kastanie said...

nem hagytam még ki egy bejegyzésedet sem...sokat kapok belőlük.

egy másik Márta

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Márta drága én is hiányolom a blogolást de sajnos valamilyen -okból amit nem sikerült kiderítenem nem enged be az iranyitopultra

Bagira said...

Olvaslak én csak egybe egy-két hónapot, utólag meg már nincs pofám kommentelni. Csak most :) Blogot pedig még mindig írok, csak nem tudom ugyanoda, mert nem vagyok olyan hűséges a saját blogomhoz, mint te. De hozzád - úgy tűnik - hűséges vagyok... azt hiszem, már tizenéve olvaslak. Lehetséges ez??? :O Gira

márta said...

Lehetseges. :)

Anna said...

Ahogyan Te is eltűnsz mások életéből, úgy mások is eltűnnek a tiédből.... Ilyen az élet. :-)