Saturday, June 19, 2021

Nyár.

A hajnalok a balkonon kezdődnek, a többnyire még alvó falu s a lassan felragyogó dombok fölött. A kilátás, épp tegnap beszéltünk róla, a világunkban a harmadik legszebb. Az első Norvégiában volt, a házból, amit egy fjord partján béreltünk három napig. A második a saját gyermekkori szobám ablakából, ami egy igazi kastélyra nyílik. A harmadik a mindennapok kilátása - nem csak égre, erdőkre, naplementére. 
Minden reggel több oldalt is tele(s)írok, hogy tisztábban lássak mást is: világot, Istent, embereket, önmagamat. Napközben olvasok, még olyankor is sokat, amikor egész nap dolgozom. Ha összegyűjtöm a legapróbb szüneteket is, ha nem pazarlom el, mint ahogy sokszor igen, a legértékesebb erőforrást - idő! -, estére meglepően messzire jutok azokban a dolgokban, melyekről eldöntöttem, nekem fontosak. 
Egy kész válaszokkal teli, hangoskodó világban néha elég nagy teljesítmény kérdezni, odafigyelni, hallgatni, másokat fényezni, az egyetlen kedvéért a kilencvenkilencet hátrahagyni, vagy egyszerűen csak rendszeresen, csendesen telekönnyezni egy viharvert napló lapjait, tulajdonképpen semmilyen különösebb okkal. Hacsak nem számít elég nyomós oknak az, hogy az élet annyira nehéz. S hogy annyira, de annyira gyönyörű.

2 comments:

Katalin said...

"Egy kész válaszokkal teli, hangoskodó világban néha elég nagy teljesítmény kérdezni, odafigyelni, hallgatni,..." szerintem a legnagyobb. Ezért kezdtem el gyűjteni, leírni a mindennapok nagy teljesítményeit, olyanokat, hogy mit mondott egy segítőkész ember az üzlet forgatagában, meg hogyan segít kéretlenül egy kollégájának valaki, amikor annak a másiknak feltörték a fb fiókját, de azt is, hogyan bocsátok meg egy hetek óta megválaszolatlanul hagyott üzenetemért (nem te ♥, nehogy magadra vedd) Igen, az élet annyira rendkívüli, főleg most a politikusok uralma alatt, a kiélesített gyűlölködések záporában...

Katalin said...

ja és először azt is szerettem volna üzenni, hogy a hajnalok nekem is a balkonon kezdődnek, mert a a lakásban annyira meleg van, hogy kint alszok :)))és hajnalban arra ébredek, hogy FÁÁÁZZOOOOKK! :))))