Saturday, March 5, 2022

Mindennapi történeteink.

 Szürke, hideg reggel. Egy hely a világban, ahol írni, olvasni, élni lehet. Nem magától értetődő. Az égen felhők, az asztalon könyvek. Mindenhez apró jegyzetek. Mindjárt folytatni a nagytakarítást ott, ahol tegnap abbahagytam. Később hosszú séta, talán letöltök hozzá egy új hangoskönyvet. Történeteken, történetekből élek. 
Addig nehéz, míg nem tudom eldönteni, melyik belső hangra hallgassak. Mert az válik a leghangosabbá és az fog visszatükröződni a beszédemben, a tetteimben. Van egy hang, ami azt mondja, minden mindegy, nem érdemes felkelni az ágyból. Ha hagyom tovább beszélni, még azt is hozzáteszi, van egy tábla narancsos csokoládé a szekrényben, egyem csak meg nyugodtan az egészet, reggelire. Van egy, amelyik soha semmiért nem vállalja a felelősséget. Mindig más a hibás. Van egy, amelyik azt mondja, az élet csak úgy történik, nincs rá különösebb befolyásom. Nem tehetek semmit. Van egy, amelyik azt hiszi, csak ő tudja, mi a jó, mindenkinek. Van egy, amelyik folyton fel van háborodva, mert a többiek nem teszik meg, vagy nem úgy, ahogy kellene, a maguk részét. Mindegyik ott van bennem. Egyik hangosabban kiabál, mint a másik. 
És van egy, amelyik azt mondja: mindegy mit hoz az élet, az én dolgom itt és most az, hogy a jót tegyem. Hogy együttérző legyek. Nagylelkű. Bátor. Tele örömmel, reménnyel és szeretettel. Hogy bízzak Istenben. A végső történet happy end-jében. Attól függően alakul a napom, hogy melyik hangnak adok helyet. Mert az összes többi lassan elcsendesedik. A végén csak egy marad. S egyelőre még én döntöm el, melyik legyen az.

8 comments:

Anonymous said...

aliz said...

milyen igaz!

Katalin said...

https://www.facebook.com/inspire.zi/posts/5074975155895641

Zsuzsa said...

Köszönöm.

N. said...

"Van egy, amelyik azt hiszi, csak ő tudja, mi a jó, mindenkinek. " - ez is, de a többi is. Köszönöm, hogy tükröt tartasz :)

Éva said...

Nagyon jól összeszedted, hogy ebben a nehéz időben mi van benned, mi van bennünk. De az is itt van, hogy mit kell a döntéseink alapján tennünk.Kívánom, hogy sikerüljön.
Szép az magányos a hóvirág, de olyan szomorúan hajtja le a fejét. Mintha jelen lenne benne a fájdalom, a háború, a járvány minden rossza.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Az a jó írásaidban,hogy mint egy tükörbe nézünk bele:önmagunkat látjuk!

Kósa Márta said...

Az a narancsos csokoládét kínáló nagyon ismerős nekem... nagyon keserű legyen. Keserűbb, mint ezek a napok, hogy csak egy-két kockát kívánjak.