Saturday, April 16, 2022

Nagyszombat.

A nap, amikor nem történik semmi. A gabonamag a földben, csendesen pihen. A szeretett személy már nincs köztünk. Mindenütt hatalmas kövek - a sír előtt, a szívek előtt. Amiben annyira hittünk, hirtelen összedőlt. Amiben szívből reménykedtünk, nem következik be. 
Nagyszombat. A nap, amit szívesen átugranánk, átaludnánk. Kétségbeesés és remény között. Háború és béke között, félúton. A csend, a válasz nélkül maradt kérdések, a lelkiismeretfurdalás napja. Amikor úgy tűnik, győzött a rossz. A nap, amit el kell viselni, ki kell bírni. Úgy tűnik, egy örökkévalóságig tart. 
S a legrosszabb talán az, hogy hozzászokunk. Hogy már nem is várunk semmire. Feladjuk. Bezárkózunk - kis, élhetőbb világokba. Csak rosszabb ne legyen.
Ez az időszak is méltó az ünneplésre. A megemlékezésre. Vagy legalább a megemlítésre.
Ma elültettem száznyolcvan virághagymát. Dáliát, kardvirágot, íriszt, liliomot, fréziát. Nyárról és virágoskertől álmodom. Békéről. Értő és érző emberi szívekről. Búzáról. Feltámadásról. Csupa olyan gyönyörű dologról, ami felett nincs hatalmam. 
Nagyszombat. Indulás után - útközben. Azoknak, akik hisznek a megérkezésben, nem mindegy, milyen lesz az út. Minden lépés fontos. Minden nap fontos. A legcsendesebb, a legátmenetibb is.

6 comments:

OLGA said...

Áldott ünnepet kívánok nektek is, a Feltamadott Élő Krisztussal !

Kósa Márta said...

Áldott ünnepet kívánok!

Betty said...

Gondolataidat olvasva mindig úgy érzem, hogy irányt mutatsz nekem. Nem mondom, hogy mindig követem ezt, de a pillanatok, amiket mégis megvalósítok, vagy átérzek, a képeid, amiket csodálok örömmel töltenek, köszönöm neked!
Meghitt, áldott ünnepet!
Betty

Katalin said...

eszembe jutottál:
Hervay Gizella - AKI AZ ASZTALT KIGONDOLTA...
"Aki az asztalt kigondolta,
nemcsak enni akart rajta.
Nagyon hontalan lehetett,
egész világnak terített.
Nem jutott tányér térdire,
könyökölt hát a semmibe.
S ahogy a semmibe könyökölt,
eszébe jutott egy fatönk.
Gondolatban rákönyökölt,
alátámasztotta a tönk.
Megtámasztotta életét,
teli tányért s asztalt remélt.
Asztalt, terített szavakat:
"Ülj le, érezd otthon magad!"
Egy deszkalap, valami láb,
ácsolt magának hazát.
Aki az asztalt kieszelte,
a világot köré ültette.
Nagyon messzire láthatott:
asztalainkra ráhajolt."

Éva said...

Napi programom, hogy benézek hozzád, és visszaolvasok addig, míg új bejegyzésed születik.Persze, utána is vissza fogok olvasni, erről nem tudok leszokni, és nem is akarok. Kedvenceim az adventi írások( igen, így májusban), de minden máskor keletkezett sort is nagyon szívesen olvasok nálad. Nem tudok mást írni most ide még csak azt, hogy nagyon köszönöm.

márta said...

Köszönöm Nektek.:)