Saturday, November 26, 2022

Piros gyertyák.

Kora reggel. Az ebédlőben ülök az asztalnál, piros pulóverben, piros gyertyák fényénél nézek ki a lassan felderengő világba, legalábbis arra a néhány szerény látnivalóra, amit innen szemlélhetek belőle az ablakon át: a szomszéd ház fehér fala, a nagy fenyőfa ágai, kicsit jobbra a garázs tetején egy nagy tócsa, s benne az egész végtelen, szürke ég. 
A laptop mellett egy Joy feliratú csésze, benne egy kis hideg kávé. 
Akaratlan színválasztással - a piros nem is a kedvencem -, kis jegyzetekkel, szavakkal jelölöm ki az utat, amin járni szeretnék.
Miután leadtam a héten az egyik nagy, határidős munkát, kávézni mentem egy jó barátnőmmel. Többek között a félelmeinkről is beszélgettünk. Gyerekekről, orvosi időpontokról, bizonytalanságokról, bosszúságokról, konfliktusokról. A csipp-csupp félelmekből összeálló nagyobb, kimondhatatlan érzés egy kis nyomasztó, levegőtlen szobában lakik valahol a mellkasom közepén, magyaráztam. Értette, miről beszélek. 
Tegnap nagy sétára indultam az erdőbe. Igazi kincsekkel tértem haza. Majd adventi koszorút készítettem abból, amit hoztam s amit itthon találtam. Az alap szalmából, rajta fenyőágak, csipke- és galagonyabogyók, a hortenzia gyönyörű, szárított virágai saját termesztésből. S végül - egy újabb intuitív választás, nem hiszem el! - négy piros gyertya. Holnap, az adventi út kezdetén, meggyújtjuk az elsőt. 
Hogy merre visz az út, s hogy mennyire lesz könnyű vagy nehéz, néha a mi döntésünk. Nagyon sokszor nem. Amikor nem, csak annyi a mi szent emberi feladatunk, hogy napról-napra, újra és újra eldöntsük, hogyan akarunk járni rajta. S én csak annyit tudok, hogy figyelmesen, s hogy örömmel.

7 comments:

OLGA said...

Aldott adventi varakozast kivanok neked !❤❤❤

Kósa Márta said...

Köszönöm ma is.

Zsuzsa said...

Köszönöm, Márta! Áldott, szép adventet kívánok neked! Nagyon vacak időket élek, kapaszkodnom kell az örömbe, muszáj.

lmolnarzsuzsanna said...

Gyönyörű és eredeti ez a koszorú!
És ez pedig egy nagyon erős, költői mondat:
"A csipp-csupp félelmekből összeálló nagyobb, kimondhatatlan érzés egy kis nyomasztó, levegőtlen szobában lakik valahol a mellkasom közepén, magyaráztam"
- Bárcsak így tudnánk mindannyian a szépség és a szabadság levegőjét árasztani a "levegőtlen szobácskénk) szorongatásának kellős közepéből, mint Te, Márta!

f.klarcsi said...

Most már írhatom, mert ippeghogy elkészült vasárnap estére a koszorúm. Nekem mindig piros gyertyám szokott lenni: Egyrészt, mert az elsőn is az volt többségben (A hamburgi evangélikus lelkész J.H. Wichern az adventi hétköznapokra piros gyertyát, a vasárnapokra pedig fehér gyertyát állított egy fakerékre, amit fölfüggesztett a mennyezetre), másrészt, mert szerintem borzasztóan üti egymást a zöld-lila-rószaszín szín, harmadrészt, mert nem tudok úgy gondolni az adventre, mint szigorú böjti időszakra, sokkal inkább az örömteli várakozás ideje ez számomra, valahogy úgy, mint a gyermeket váró édesanyáké.

Nagyon szép lett a koszorúd, Márta. És kívánok nagyon szép adventet.

Anonymous said...

Az adventről eszembe jutottál és nééé még él a blogod! Hát most nagyon hálás vagyok érte ❤️
Gira

márta said...

Szia Gira! :)