Thursday, December 1, 2022

1.

Advent. 
Mit lehetne még mondani, írni róla, amit még nem mondtunk el, nem írtunk le, vagy amit nem fogalmaznak meg nálunk ezerszer jobban, szebben mások - éppen ezekben a percekben - szerteszét a világhálón? Annyi virtuális kalendárium jött velem szembe ma reggel a különböző hírfolyamokban, hogy ijedtemben gyorsan félre is tettem a telefont.
Odafordulok, teljes szívvel és figyelemmel a saját, reális világomhoz. Reggeli napsugarak tűnnek elő hirtelen a szürke felhők mögül, elárasztják néhány pillanatra a szobát, rávetítik a karácsonyi papírcsillag formáját a szemközti falra.
Kibontom a nagy papírdobozt, amit ajándékba kaptam néhány hete. Kalendárium. Benne huszonnégy ládika, úgy néznek ki, mint játékpolcokon a játékkönyvek. Kiveszem az elsőt, tele van mesebeli kinccsel. A legmeghatóbb, hogy közelebbről megvizsgálva - először azt hittem, készen vett dobozkákról van szó, annyira tökéletesnek tűnnek - látom, elárulja az itt-ott ferde vágás, ragasztás: saját készítésű ajándékról van szó.
A legszebb kalendárium sem pótolhatja a saját adventi utat. A saját készülődést, elindulást, odafordulást, leborulást. Amit mi magunk készítünk, soha nem lesz tökéletes. (Mint ahogy ez az első írás a tevezett huszonnégyből sem az.) De lehet valódi. 
Még nem állok készen. Mint ahogy még soha életemben nem éreztem, hogy bármire is készen állnék. 
Hiába írtam annyi adventen át a sok-sok kalendáriumot. 
Már megint kezdőként állok itt. 
És elindulok, újból és újból, feltétlenül és mindenképpen.

12 comments:

Anonymous said...

Csodálatos, Márta 🧡❤️💛
P.

Katalin said...

óh, IGGEEEEEENN!! annyira vártam, annyira szerettem volna, ha az idén is lesz Márta-Adventi napsoroló, annyira, annyira örülök, köszönöm, nagyon örülök♥♥♥

Anonymous said...

Kedves Márta! Naaaagyon rég olvasom írásaidat, csendben. Sokszor szívemből szólsz, itt is, a könyveid által is. Köszönöm, hogy idén is lesz Márta-adventi kalendárium! Szeretettel, egy erdélyi édesanya, Enikő.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Milyen jó ,nem hagyod ki ezt az adventet sem!

Zsuzsa said...

Csodaszép az a kalendárium, akárki készítette, add át neki, hogy tökéletes!

Erzsébet said...

Köszönöm, hogy az idén is megajándékozol minket.

csillag said...

Nagyon örülök, hogy újból lesznek adventi bejegyzések. Köszönöm :)

Anikó said...

Kedves Márta! Annyira örülök és köszönöm, hogy idén is olvashatjuk az adventi "szösszeneteket"!

pkati said...

Kedves Márta! Minden nap néztem, írtál-e. Nagyon köszönöm, hogy az idén is az ajándékoddal kezdhetem a napot!

Anonymous said...

Én is csatlakozom az előttem irokhoz.Halas a szívem,hogy ismét olvashatlak.A kalendárium is szép,de a legszebb,hogy felvallalod és szereted ezt a valóságos világot.Egy másik erdélyi Eniko

f.klarcsi said...

HURRÁÁÁÁ! És van száma is! Már tegnap láttam, csak este a férjem gépéről kukkantottam be, és ott nem engedett hozzászólni. Ölellek MÁrta!

f.klarcsi said...

Tényleg gyönyörű a kalendárium, irígyed vagyok.