Wednesday, December 28, 2022

Karácsony negyedik napja van.

Úgy döntöttem, idén  - a Twelve Days of Christmas dalt hallgatva Bing Crosby előadásában - tizenkét napos karácsonyt ünneplek. 
Szeretem korán reggel, még sötétben felkapcsolni a karácsonyfa fényeit s várni a napfelkelte lassú érkezését. Az ünneppel kapcsolatos hosszú várakozást, sok kimondott, kimondatlan elvárást is szeretném ugyanilyen lassan elengedni. Annyi időt szántam díszítésre, ajándékokra, készülődésre, szövegek megfogalmazására, ételek, sütemények elkészítésére. 
A karácsony utáni időszak, bár nem kap annyi figyelmet, számomra ugyanolyan fontos. Amikor - nem azonnal, de - elpakolom a díszeket. Amikor ebédet szolgálok fel a szépen megterített asztalon, csupa maradékból. Hosszú sétára indulunk, javaslom, rendeljünk vacsorára pizzát, s órákon át olvasom a  karácsonyra kapott könyveket. A férjem leül a zongorához, s bármelyik karácsonyi dalt eljátssza - már a hivatalos ünnep után -, amelyiket kérem. Reggelenként hosszabban írok a naplóba, mint egyébként. Visszatekintek az elmúló évre, és előre is, az érkezőre. A ajándék adventi kalendáriumban levő fonalakból kendőt kötök, már majdnem kész. Teljesen váratlanul, eredetileg saját magamnak szántam, a személy is eszembe jutott, akinek még szilveszter előtt odaajándékozom.
Véletlenül úgy alakult, hogy egy nekem szánt ajándék még útban van felém. Azt majd január ötödikén, karácsony utolsó, tizenkettedik napjának estéjén fogom kibontani, ha addig ideér.
Mindig van valami, ami még nincs készen vagy már elpakolásra, búcsúra vár. 
Ami a kettő között van, az a jelen pillanat.
Lehetetlen megállítani. Vagy lepréselni, későbbre tartogatni. A legnehezebb megélni és megbecsülni.
Ha mégis sikerül: az a valódi ünnep.

17 comments:

Zöld Anikó said...

...ez maga az ünnep. Én is nagyon figyelek a lényeg továbbéltetésére a karácsony után is. Köszönöm a mai írást is.

Betti said...

Nagyon szép a puzzle. Nálunk is elővett valaki egy 1000 darabosat. :)

Anonymous said...

Csodás gondolatok,nagyszerű bejegyzés,újfent.
Köszönöm hogy leírtad.

Zsuzsa said...

Képzeld, épp tegnap reggel olvastam fel a gyerekeknek a "Karácsony első napja van..." verset. Úgy megtetszett nekik, hogy rögtön legalább ötször mondtam el. Aztán megkerestük dalban is, azóta az sláger. Nagyon jó az is, mindjárt linkelem. És ma reggel úgy keltek, hogy "akkor, anya, ma karácsony hányadik napja van"? https://youtu.be/-NzBBiJY_4s

Zsuzsa said...

Nálunk a spórolás jegyében elrendelt közigazgatási és ovi szünet miatt most mind itthon vagyunk december 22-től január 8-ig, szóval ez a karácsony gyakorlatilag 18 napos :-)

Katalin said...

ebben a pillanatban hallgattam egy feldolgozását,
https://www.facebook.com/ClassicFM/videos/697895641740607/

előtte meg egy cikket, hogy a karácsonyi ünnepek után kitör a ünnep utáni depressziós láz....
hát nekem 23-án tört ki, de nem depis, hanem vírusos, és magas lázzal, váltakozó hidegrázás-izzadás, végtagfájdalom, fejfájás-fáradtság...minden ami kell , hagyszóljon elv alapján ...de tulajdonképpen éjjel nappal kómás alvásban teltek a napjaim...olvasni se nagyon tudtam, mert a szemem is fájt, meg ömlöttek a könnyeim...horror volt, már jobban vagyok (csak estére megy feljebb a lázam menetrendszerűen), és a szomszéd megtiltotta, hogy köhögjek, mert rosszat álmodik tőle.

de nem ez a lényeg, hanem, hogy mind együtt vagytok épen egészségesen, és nekünk is írsz, úgy örültem

Katalin said...

ja, és kedden egy nagy madár szárnyait láttam az ablakomból:
https://www.instagram.com/p/CmrS36nonFt/

Katalin said...

és most aztán, hogy jobban vagyok, be nem áll a szám, azt szeretném megkérdezni - tudom minden év elején rítusaid vannak...választasz egy vezérszót az évre - olyan kíváncsi vagyok, mi volt az idei (azt is, mi lesz a jövő évi, de azt nem merem megkérdezni)♥

márta said...

Lehet, majd írok róla később valamikor. :)
Gyógyulást!

f.klarcsi said...

Szörnyű, ha az ember már ennyire "régebb óta fiatal", mindenről eszébe jut valami, most éppen a nagyszerű King's Singers és Julie Andrews. A vicc, hog németül énekelnek, de annyira vidám ...

https://www.youtube.com/watch?v=l8u3j6poaVU


(Katalin, gyógyulást! Advent második felét betegeskedtem végig, úgyhogy átérzem, hogy milyen vacak, amikor az ünnepnapok alatt senyved az ember.)

Rita said...

Pont így! Nem előtte, adventben ünneplek, hanem utána. Itt (Svo.) hagyomány, hogy karácsony 20. napján bontják le és "táncolják ki" a karácsonyfát, veszik le az ablakokból a karácsonyi gyertyatartókat.

Katalin said...

nekem a blogod olyan, mint egy könyv - vagy egy kedves tankönyv -, ismereteket ad(önismeretet is), jegyzetelek belőle, kérdéseket/válaszokat kapok, visszalapozok, könyvjelzőket pakolok bele,

és nem csupán a követésre sarkaló év-végi összegző, vagy az év eleji tervező (bár nagyon szeretem ezeket is), sok évközi - semlegesnek tűnő - kis posztok is hatalmas útravalót adnak olykor, útmutatót, vigasztalót, reményt, TARTALMAT adnak...
vannak persze kedvenceim (többedjére is elolvasva is annyi mindenre figyelmet adnak)♥
pl. ez:
http://prodanmarta.blogspot.com/2021/12/az-ev-utolso-napjat.html


de mást is olvasok, pl. most Marie Kondo újévi szokásait, hogy neki meg a hagyományos japán rituáléi mennyire szimpatikusak nekem:
https://konmari-com.translate.goog/marie-kondos-new-year-traditions/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Kósa Márta said...

A karácsonyt követő csendesülést kedvelem, mikor csak úgy vagyok, vagyogatok. Gyengén muzsikálok, 2 hetes a köhögős cucc, ehhez jött még valami furcsaság. De összességében a hála dominál - gyerekek, unokák, testvéreim... - az Úr csodásan működik.
Ajándékozástalan karácsonyt választok - nincs rohanás, nincs fejtörés, néhány apróság és a nagy családi (20 fős) vendéglátás az ajándékom.

f.klarcsi said...

Olyan szépen írtatok az ünnep utáni ünnepnapokról. De miért is csak a két napra korlátoznánk a Karácsonyt, hisz a magyar néphagyomány az Újévet is kis karácsonynak hívja. Az egész ünnepi időszak Vízkeresztig tart, innen az angol mondás: Karácsony 12 napja. (Egyébként ez a mondoka, nem egyszerű láncmese, hanem az angol katolikusok hitvallása, mindennek allegórikus jelentése van.) Egyszer régebben találtam valamelyik könyvben, hogy a Karácsonyi ünnepkör utolsó ünnepe: Gyertyaszentelő Boldogasszony, amikor Jézust bemutatják a templomban. Ha február 2-áig nem is tartjuk meg a karácsonyfát, de sok dísz, és a Betlehem biztos elő van addig. Gyertyaszentelőkor szoktam gyümölcsfaágat vágni az ebédlő asztalra, hogy legyen valami vigasztaló a karácsony elmúltával. Ha cca. 4 hetet készülünk Karácsonyra, miért is fejeznénk be az ünnepet olyan korán... (Bár nem tudom mi a korán.) Ezek a napok olyan békességesek, pont ahogy Márta írta: van idő karácsonyi dalokat énekelgetni, fölkeresni a templomok Betleheimet, játszani az unokákkal, megsütni az elmaradt süteményeket, egy finom forralt bor mellett olvasni az új, vagy régebben olvasott könyveket. Boldog, békessegés, és - ahogy olvasom ránk fér - egészséges napokat kívánok mindannyiótoknak.

f.klarcsi said...

(Én is vissza szoktam olvasni a régebbi bejegyzéseket. Nekem is vannak kedvenceim, pl. valahol Márta a "porcukor illatú Adventről ír". Ez annyira megmaradt bennem, hogy mikor a diós kiflit porcukorba forgatom, mindig eszembe jut.)

Abigél said...

Nálam is tovább tart az Ünnep! Olyan jó, hogy most itt is erről olvashatok! Nagyon bátorító!! :)

Anonymous said...

Nálunk is tizenkét napos a karácsony! Elundul szenteste, aztán a másnapján megszületik a férjem, aztán utazgatás jön, hogy a kiterjedt rokonsággal a két ünnep közt karácsonyozzunk, aztán szilveszter, aztán újév, aztán Ábel névnapja, aztán megszületek én, aztán 5-én a Marci is megszületik. (A 13.nap a vízkereszt. )