Monday, December 19, 2022

19.

Fotókat ragasztok albumokba. Telefonnal készült, drogériában nyomtatott, az egész elmúló év találkozásait összefoglaló fotókat. A téma nem túl változatos: érkező vonatok, érkező utasokat ugrándozó örömmel üdvözlő kutya, induló vonatok. Állomások. Minden második-harmadik fotón megterített asztal, csésze kávé. Mindegyikről meg tudom mondani mikor, kinek a társaságában készült. Karácsonyi ajándéknak szánom őket. A képek mellé felirat is kerül, emlékek, gondolatok, az üres lapokra versrészletek, s a karácsonyi zserbó, túrós pogácsa receptje.
Felnőtt gyerekek édesanyjaként jobban érezni az idő kölcsönzött mivoltát. Nincs olyan, hogy magától értetődő pillanat vagy jelenlét. Minden látogatás ünnep.
Készítem a szobákat. Frissen mosott ágyneműt veszek elő, s az új pamut pizsamákat, bélelt vastag zoknikat. Karácsonyra mindenki hazajön. 
Már nem ugyanaz vagyok, aki egy évvel ezelőtt. Beleolvasva a teleírt naplókba, a szövegek legalább fele arról szól, hogyan lehetnék jó anya. Az elengedés, a bizalom ez évre jutó harcairól szól. Dolgoztam a jellememen, a hozzáállásomon, az elvárásaimon. 
Fotókat ragasztok albumokba, de igazából a kölcsönkapott időt rendezgetem, hogy méltón, ajándékként, szalaggal átkötve, s valami nagy-nagy köszönettel adhassam vissza.

6 comments:

Katalin said...

tövig meghatódtam, itt bömbizek

Zsuzsa said...

Ilyenkor mindig eszembe jjt6, hogy évről évre elfelejtek rendes albumot, kézzelfogható képeket "készíteni", pedig már a kicsi is 4,és minden évben eldöntöm.

Julianna said...

Valami csodálatos írás,újfent.
Köszönjük szépen.

Zsuzsa said...

jut... Bocsánat a félre gépelés miatt.

Anonymous said...

Ó, ez a bejegyzés. Annyi minden van benne e néhány sorban. S kedvenc mondatom ez.: "Fotókat ragasztok albumokba, de igazából a kölcsönkapott időt rendezgetem, hogy méltón, ajándékként, szalaggal átkötve, s valami nagy-nagy köszönettel adhassam vissza."

Most olvasom az adventi bejegyzéseidet, így utólag, s annyi jó gondolat volt már, de ez úgy nagyon megfogott most. Anya szemmel nem tudom átlátni még, de gyermeki oldalról igen. Ölellek, Márta, nagy szeretettel! Rég találkoztunk...

Klári B said...

S most látom, hogy nem lépetg be a google... anonymous lettem... Klári Bereczki