Tuesday, December 13, 2022

13.

Tegnap azzal töltöttem az egy órás ebédszünetemet, hogy elautóztam a havas utakon át - miközben Rebekka Bakken Winternights című lemezét hallgattam - a legközelebbi városka apró könyvesboltjába. Nevezzük csak nyugodtan annak, ami: hirtelen ötletből eredő impulzusvásárlásnak. Nem tudtam ellenállni, nem is akartam, a késztetésnek, mikor a Jolabokaflod nevű kedves, izlandi karácsonyi szokásról olvastam. Még a második világháborús idők óta, mikor egyedül a papír volt az, amire nem vezettek be megszorításokat, úgy alakult a karácsonyi ajándékozás Izlandon, hogy mindenki mindenkinek könyvet ad ajándékba. Majd forró csokit főznek és olvasással töltik az éjszakát. 
A kis boltban nem sokan voltak. Igazából csak én. Alaposan végignéztem a szerény választékot s kiválasztottam öt (magamnak is vettem egyet), a legkülönfélébb műfajokat átölelő könyvet. Az ötből négy szerző ismeretlen. S nekem - mindig nagy-nagy gonddal válogatom meg az olvasmányokat - ez felér most egy hatalmas kalanddal.
Még nem csomagoltam be őket. A hegymászós könyet leszámítva még azt sem tudom, ki melyiket kapja. De itt van ez a kis Jolabokaflod az asztalomon, s bearanyozza a reggelemet. Természetesen nem kezdtem el olvasni a könyveket. Csak oda-oda nézek, s megsimogatom a tekintetemmel őket, miközben kora reggeltől éjszakába nyúlóan dolgozom.

13 comments:

Katalin said...

olyan szépen tudsz a könyvekkel bánni - és írni róluk
és imádom a könyveidet, mindig rákeresek mindre, most is szívem melegítő felfedezés volt, a százéves embere ismert itthon is Jonas Jonassonnak, meg Colgan-nek a piciny csodák pékségei, a többiek is érdekesek, én is megfogdostam volna őket a könyvesboltban
imádom a könyvesboltokat is, főleg, amiben szív van, és jól érezhető a könyvek szeretete (vagy az ügyes reklám :))))), vagy ahol törzsvásárló vagyok, és ismernek, és belépve már veszi is elő a rendelésemet, mondanom se kell semmi...♥

f.klarcsi said...

Én is legszívesebben könyvet adok ajándékba, és örömmel kapok is, bár már nem igazán tudom hova tenni. Mert könyvet ugye nem dobunk ki ... Az a legjobb karácsonykor, amikor az ember bekuckósodik (van ilyen szó egyáltalán :-) ?) és egész nap olvashat. Mikor is volt ilyen utoljára?

Zsuzsa said...

Könyvet mindig mindneki kap, már ezt tudja a család, a tesóm kislányai már várják is. Kapni nem szoktam könyvet, mert annnnyi van, és megveszem magamnak mindig azonnal mindent. :-))))
Ez a szokás borzasztó aranyos, évek óta nézem ilyenkor az instagramon is. Gyerekként gyakorlatilag én is átolbastam a karácsonyt, de végülis most is, csak már felolvasok a fiúknak.

Zsuzsa said...

Jenny Colgantól olvastam, ami eddig magyarul megjelent, nagyon kedves kis hangulatos könyvecskéket ír.

Julianna said...

Nagyon aranyos bejegyzés.Mi,könyvmolyok,magunkra ismertünk benne,ismerős lévén ez a jelenség,a "hirtelen ötletből eredő impulzusvásárlás",főleg könyvek terén.

A könyvajándék jó szokás,ha olyasvalaki kapja,aki szeret olvasni.


Mindegyik könyv érdekesnek néz ki.(van hegymászó a családban?)

Julianna said...

Ide kívánkozik még egy kérdés:
Láttátok a "Könyvtolvaj" című filmet?
Nagyon jó film,Karácsonykor szoktuk nézni,és a könyvek is főszerepet kapnak a történetben.

(bár a könyvet is olvastam,de ebben az esetben valahogy nekem jobban tetszett a film)

Katalin said...

én mostanában leptem meg magam a KÖNYVSÉTÁLTATÓ-val (Carsten Henn), és elcsábultam az agyonreklámozott KÖNYVLISTA-val (Sara Nisha Adams), nagyon jók♥
Julianna, a Könyvtolvajra nem emlékszem, de most megkerestem:, ez az?
https://videa.hu/videok/film-animacio/a-konyvtolvaj-amerikai-drama-haborus-AVLQRyGTvFuBmqkH

Zsuzsa said...

Én csak olvastam, de nagy csalódás volt sajnos.

Julianna said...

Katalin,igen,ez az
https://videa.hu/videok/film-animacio/a-konyvtolvaj-3IjgMSxJkj1QzfAd

A második világháborúban játszódik....

Zsuzsa,ajánlom a filmet(sokkal jobb,mint a könyv,bár legtöbb esetben épp fordítva szoktuk tapasztalni)

Zsuzsa said...

Köszi! Ha jól számolom, 7 éve nem láttam filmet, ilyen ez a kisgyerekes élet :-)), de már gyűlik a lista a nyugdíjas éveimben megnézendő filmekről:-)))

Katalin said...

Zsuzsa, ne gyűjtsd a nyugdíjas éveidre, mert akkor sem lesz több időd (az meg a "kisunokás élet"), ♥

Zsuzsa said...

Lehet:-))) Bár nekem fiaim vannak, és 34,37 évesen szültem, és ha figyelembe veszem manapság a férfiak családalapítási hajamát, akkor kb 74 leszek, mire nagyi lesz belőlem, 65 évesen nyugdíjas leszek, így 9 évig szabad leszek filmeket nézni :-))))))

Katalin said...

aki a SZÉP könyveket szereti, annak ajánlom:
https://moly.hu/konyvek/maggie-ofarrell-hamnet