Saturday, December 3, 2022

3.

"Menjünk el egészen Betlehemig..."* -olvasom.

A Google térkép szerint a lakóhelyem s Betlehem között pontosan 3350 km van . Ez gyalog 632 óra. Ha éjjel-nappal mennék, megállás nélkül, 26,33 nap alatt érnék oda, tehát néhány nappal karácsony után. 

A falunk központjában így advent első és második vasárnapja között, kicsit későn, de azért még mindig időben, feldíszítették végre a karácsonyfát. A csillagok is felkerültek lassan, mint minden évben, az utcák fölé. A betlehem még üres. Bár néhány napja még bosszankodtam, hogy még az ünnepi díszítést sem tudjuk itt rendesen megszervezni, most inkább vigasztal ez a fokozatosság.
 
Betlehem, mint tudjuk, egy kisváros Jeruzsálemtől délre, nevének jelentése: kenyér háza. Alkalmas megjeleníteni mindazt, ami elindulásra késztetheti, helytől és időtől függetlenül, az utazókat. Egy hely, ahol csillapodhat az éhség. Menedék. Szülőföld. Születés, jó hír, valami új kezdete. Anyaság. Látogatók. Béke és jóakarat. Úticél. Adók. Népszámlálás. Maga a földrajzi hely poros és köves. Zsúfolt. Fáradságos. Sok az olajfa. Nem veszélytelen.
 
"Menjünk el egészen Betlehemig..." - olvasom.
S úgy érzem, mindennek, ami foglalkoztat, mindennek, amivel bajlódom, amitől félek vagy amit nagyon szeretnék - ott valahogy helye van. 
Életem leghétköznapibb, legkevésbé romantikus, legellentmondásosabb részleteinek is fontos szerepe lehet egy láthatatlanul, csodálatosan szövődő történetben. 

* Lukács evangéliuma 2:15

5 comments:

OLGA said...

Győzve a távolságon, téren,
boldog betlehemi találkozóra
várlak, testvérem.

Erzsébet said...

2019-ben voltam Betlehemben. Fáradságos, igen, de mégis gyönyörű szép. A por is és a csillogás a turisták szemében, amikor az alázatosság kapuján meggörnyedve belépnek A TEMPLOMBA. Lehet csalódni Betlehembe, és lehet elcsodálkozni, mindenképpen kirepít az időből, a pillanatodból. Valami sejtés terjed szét benned, hogy minden van, volt és lesz, amit eddig csak hallásból és hivésből tudtál.

Katalin said...

nagyon érdekes fotóid vannak, sokatmondóak számomra: a raklapokkal körülvett kicsit furán tákolt üres "betlehem" és a mögötte álló csomagküldő teherautó...eszközök, hogy célba-érjen, megérkezzen valami, amit most még nem is látunk teljesen...de részei...

Katalin said...

és most én is megkaptam:
https://www.refpasaret.hu/pasaret/pred.php?id=3884

Zsuzsa said...

Erről ("advent első és második vasárnapja között, kicsit későn, de azért még mindig időben, feldíszítették") az jut eszembe, hogy a kisfiaim ovijában beszélgettem az óvónővel.az ünnepi időszakról, és mondta, hogy nem is szeretnénk egyszerre mindent felrakni, dekorálni, stb. Inkább apránként, úgy a gyerekek is könnyebben, normálabb tempóban érkeznek meg. Végülis Betlehembe:-)