Saturday, December 17, 2022

17.

A kora reggeli csendben - még csak fél hat - minden apró tárgynak, mozdulatnak csak a havas hajnalokra jellemző, különleges hangja van.  Minősége van. A villany felkapcsolásának a fürdőszobában, a kézkrémes tubus felnyitásának, s ahogy az elosztó kapcsolóját lenyomva egyszerre villannak fel a laptop, a nyomtató s a pici karácsonyfa fényei. Beindítom a kávégépet, előveszem az adventi csészét, majd meggyújtok egy-két gyertyát. Csak annyi fényre van szükségem egyelőre, ami megvilágítja a füzetet. Kihúzva a gyufásdoboz belső tárolóját, papír súrlódik a papírhoz, s hallani, ahogy egy másodperccel később lángra kap a gyufaszál. Lecsavarom a töltőtoll tetejét, hegye kettős árnyékot vet a papírra az oldalról érkező fényben. Majd elkezd, picit karcosan, siklani a papíron. 
A reggelek csodálatosak. Látom magam előtt a célt, az utat.
Aztán - már nem emlékszem. Ahogy a  Rainer Maria Rilke versben olvasom: Tage, wenn sie scheinbar uns entgleiten...Napok, mikor úgy tűnik, kicsúsznak a kezeink közül. S hirtelen este van, késő este, szinte már holnap. Eltelt a nap a laptop előtt, mappák között. 
A Rilke vers úgy folytatódik, hogy de - aber! - mi felfogjuk és átváltoztatjuk ezt a tovatűnő időt. 
Valóban így van. Tudom és érzem. A legfárasztóbb napnak is nyoma marad bennem. Még akkor is, ha nem emlékszem este semmire. Éppen itt van jelentősége például e szerény adventi kalendáriumnak is. Boldoggá tesz az elkötelezettségem. Mert segít átformálni magamban az idő szívszorító rohanását. Lefordítom szavakba, fotókba, apró történetekbe. 
Nem az az ajándék, amit ilyen-olyan minőségben leírok. 
A jelenlét az ajándék. 
A rendszeresség. 
Hogy számíthatok magamra.

11 comments:

Zsuzsa said...

Nekem is a reggel a kedvencem. 5kor kelek, lesettenkedek a könyvemmel, gyertyámmal. Iszom egy pohár vizet6, arcot mosok, kávét főzök, gyertyát gyújtok, olvasólámpát kapcsolok a kanapé mellett, és olvasok egy fél órát. Vagy csak bambulok bele a lángba. Imádkozom.

Zöld Anikó said...

Nekünk meg az az ajándék, hogy számíthatunk rád...

Unknown said...

Kedves Márta! Csodálatosan írsz!
Marinéni

Julianna said...

Most pedig már Katalin kommentje hiányzik....
csak nem beteg???
remélem nem.....
:)

Katalin said...

édes gyönyörű szavak, annyira szépen mondtad el a lényeget, pontosan ez a lényeg♥
gyógyír a lelkemnek
elégségesek a szavaid,
megállítanak, bebugyolálnak, lecsendesítenek, nem jön kapkodva előrángatott énisénis élménybeszámoló, egyszerűen melléülök, mint valami finom meleg kemencének, és csendben örülgetek
boldog vagyok

f.klarcsi said...

Ajándék: Holnap 12 órától karácsonyi koncert körkapcsolás a Bartók rádióban.

https://mediaklikk.hu/bartok-radio/cikk/2022/12/16/az-euroradio-adventi-hangversenysorozata/

Évek óta ezt a körkapcsolást hallgatom, mikor a karácsonyi süteményeket sütöm. Olyan jó átérezni, hogy Európa-szerte készülnek az ünnepre.

Zsuzsa said...

Ó, köszi!

Anonymous said...

Nagyon köszönjük az ajánlót!

Katalin said...

köszi f.klarcsi

L. M. Zsuzsi said...

És olyan jó, hogy mi is számíthatunk rád!

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Az adventi csésze ?