Wednesday, January 19, 2011

Ebben

az évben kicsit beköltöztem én is a világítótoronyba. Nagyon lassan olvasom, minden ismeretlen szónak megnézem a jelentését, aztán összerakom magyarul a mondatot. Amúgy, mind inkább azt gondolom, olvasni csak lassan lenne szabad, és ezt pont én mondom. Szóval az Armen. Belaktam én is minden zugot, tudom mi merre van, a konyha, az optika, milyen a lámpa fénye, hogyan klappog a facipő a lépcsőkön, hogyan sűvít be a szél az ajtók alatt. Az író, és vele együtt én is, igazából ki nem állhatjuk az egészet, a tornyot, a magányt, a tengert, hogy nem történik soha semmi. És mégis. Minden más helynél jobban, ez jelenti az otthont. Ahogy az író mondja: "unsere schöne Wüste". A mi szépséges pusztaságunk.
Megnéztem, hogyan hangzik németül az, hogy a mi mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma , abban a fordításban, ami nekem itthon megvan, és valahogy így: add meg nekünk mindazt, amire ma az élethez szükségünk van. Kenyér, napfény, árnyék, eső, csokis muffin, repkedő copfok. Hogy éljen a test is, a lélek is.

10 comments:

L. M. Zsuzsi said...

Első fotó, utolsó bekezdés. meg az egész.

Katalin said...

csodálatos
nagyon jó volt elolvasni,
kicsit belegondolni, elmerengeni

Lea Mónika said...

igen, éljen:)

honfiviki said...

Ez jó volt :)

Melinda said...

Márta, egyre líraibb vagy, pedig epikát olvasol :)
Tudom, hogy már mondtam/írtam, de írnod kellene...
Puszi, Melinda

márta said...

:)
Örülök, hogy írtál. Nagyon.

Angéla said...

az előbbi írásodhoz: azt fedeztem fel, hogy az én Anitám nagyon hasonlít a te jellemedhez, ő is nagyon megsirat valamit, ami nem sikerül, stb. Azt hiszem ő is szeretni fogja a pontosságot, a tökéletesen elvégzett feladatot, mint te, aztán nem is tudom elmondani, milyen brilliáns memóriája van, milyen meséket ad elő... valami(ki) lesz belőle... csak legyen ki bátorítsa! tehát fel a fejjel!!

Melinda said...

Rendszeres olvasód vagyok, tudod :) De jó is lenne már találkozni veletek!Hány éve is? Valamelyik menyegzőn láttuk egymást utoljára, ha jól emlékszem, talán a Zsoltén?

Krisz said...

Szia!
Akkor találtam Rád mikor becsuktál, és most újra... Jönnék hozzád ÉREZNI-ÉRZÉKELNI. Mmmm!

Kösz: Krisz

Hajni said...

ha majd olvasod e bejegyzést, nézz rá a blogomra, van számodra valamim :)