Tuesday, November 24, 2020

A kedvességről.

 

Semmi sem tud úgy a szívemhez szólni, mint akár a legapróbb kedves gesztus. Múlt héten valaki csokoládét és képeslapot is tett abba a borítékba, amit egyébként egy hivatalos papír miatt kellett postáznia. Hosszasan örültem neki, őszintén boldoggá tett. De nem annyira, mint a tegnapi eset, amiről a gyermekem mesélt. Egyik órájára túl későn ért be, mert elnézte szünetben az időt, s mert elfelejtette, hogy dolgozatot írnak. A tanárnő felajánlotta, hogy tovább írhat, mint a többiek, úgyis ez lesz az utolsó órája, és papírzsebkendőt is adott, hogy feltörölje az ebben a pillanatban felboruló innivalóját. 

Hiányzik a fény. A mindennapi beszélgetésekből, a hírekből, a közhangulatból, a szemekből. A szavakból s a szavak hangsúlyából. Abból, ahogy egymáshoz szólunk, ahogy egymásról beszélünk, ahogy egymással bánunk. A korábbi időkhöz képest kifejezetten legitim - az autentikus lét egyik alapvető pillére - közszemlére tenni a hangulatváltozást, a szomorúságot, a haragot. Mostanában nem sok emberrel találkozok, s a világhálón is viszonylag kevés ember írását követem rendszeresen. Miután megnézem a híreket, általában tennem kell egy sétát az erdőben, hogy ne temessen maga alá a félelem. Megértem a frusztrációt, a rosszkedvet. Értem, hogy néha az a legegyszerűbb küzdési stratégia, ha a gondjaink miatt ráadásul egy bűnbakot is keresünk. De nagyon hiányzik a fény, nem csak a késő őszi napokból, de a szemekből, a szavakból.

Az aranyszabály szerint bánjunk ugyanúgy másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak. Én ezt kevésnek érzem. Inkább bánjunk úgy másokkal, ahogy szeretnénk, hogy mások is a gyermekünkkel bánjanak. Egy-egy nekem szánt sértő megjegyzésen viszonylag hamar túlteszem magam, de minden rossz szó, ami a gyermekeimet éri, összetöri a szívemet. És a nekik szánt jóság, kedvesség minden apró gesztusa boldoggá tesz.

Néhány napja találkoztam egy fiatal édesanyával, s megpróbáltam kicsit barátkozni a kisfiával. De ő csak nézett rám nagy szemekkel. Nem látta a szájmaszk mögött az arcomat, a fülig érő mosolyomat. Meg kell tanulnunk a szemünkkel mosolyogni. Ha magunk miatt nem, legalább a gyerekek miatt. (Akkor is, ha nem a mi gyermekünkről van szó, akkor is, ha nincs is gyermekünk. Mindenki valakinek a gyermeke, és mint ilyen, a legjobbat, a legkedvesebbet, a legfényesebbet érdemli.)

7 comments:

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Mit is mondhatnék?

Anonymous said...

Köszönöm!!! H.

Éva said...

Szép írás, hangulatos kép.

Gyöngykaláris said...

Ez ismét szívérintős volt... és igen, nekem is probléma és fáj, hogy nem tudunk összemosolyogni másokkal. Az utcán (na jó, ott nálunk még igen), a boltban, a sarki háznál, a benzinkutassal, a fáradt postai alkalmazottal...

Abigél said...

Nagyon mély, szeretetből fakadó gondolatok!

Katalin said...

♥ Egyetértek, bizony, nagyon nagyon számít a gyerekünk,... a gyerekünk miatt sok mindent megteszünk, amit magunk miatt talán nem is tartunk fontosnak. Mindenkinek a gyermeke az, akire úgy gondol: a legjobbat, a legkedvesebbet, a legfényesebbet érdemli, bármikor...olyan nehéz olyan szavakat találni, hogy mindenkinek mindig tessék (nem is lehet)♥

márta said...

:)