Wednesday, February 9, 2022

Állomások.

Kora reggel. Odakint még sötétség. Havas háztetők az utcalámpák fényénél. Hallani, ahogy sűvít a szél. Szíve - egyes szám, harmadik személyben - túlérzékeny anyaszív. Arcán visszaparancsolt könnyek helye. Idő érlelte anyaarc. Mindannyiszor megszenvedi a gyermekeitől való elválást. A nyilvános összeomlást viszont csak ritkán engedi meg magának. Vasalásba, hajtogatásba, csomagolásba, felesleges nyüzsgésbe, főzésbe menekül, hogy ne essen szét, látványosan, apró darabokra. Érti az észérveket. Hogy felnőttek, s hogy időnként úgyis újra jönnek. Újból és újból elengedi őket. Szeretete felettük: levegő és égbolt.
Kora reggel. Néhány óra múlva indul a vonat. Az állomások attól függően leginkább vagy legkevésbé kedvelt helyek, hogy a vonatok érkeznek-e vagy távoznak. Naplójába összeírja a látogatás néhány napja alatt megosztott perceket. Gilmore Girls. A komplett első évad. Chai latte. A chai latte habján apró, kakaóporból készül szív. Az ajándékba kapott könyv alakú fülbevaló. Még egy kör Qwixx. A Jugendstil művészeti album lapozgatása. Madártej. Lencsefőzelék.  Idő. Emlékek. S az édes érzés, hogy anyaként még gondoskodhat időnként kedvenc ételről, meglepetésről, tiszta ruháról. 
A vonat közvetlen indulása előtt egy piros masnival átkötött apró csomag, útravalóul. Benne képeslap, egy kis zsebpénz, sudoku füzet. Hozzá radíros ceruza. Minden apró részletre gondolni. A képeslapon szavak, melyeket nehéz lenne szemtől szembe, könnyek nélkül elmondani. 
S miután elindul a vonat, s miután a sötétített ablakokon át úgysem látni az arcokat, ezért mosolyogva integetni mindenkinek, akinek szüksége lehet rá, s mikor már lehetne könnyezni, összeomlani, akkor, „valami csoda,/ valami külön az anyáknak félretett/ kegyelem folytán“ egyszer csak, mint mindig, szétoszlik benne a szívét összepréselő, felhőként fölötte lebegő, napokon át visszafojtott, későbbre tartogatott sírás. Könnyed léptekkel indul a peronon át hazafelé.

19 comments:

Éva said...

Megható írás, többször is elolvastam már.
Mindig kérdezni akartam, hogy mit tanulnak a lányaid. A legidősebb nővérkének tanul, azt tudom, mert egyszer írtad. Arra is kíváncsi lennék, hogy Annából és Enikőből mi lesz, ha befejezik a tanulmányaikat.

Zsuzsa said...

Ezt köszönöm. Egy 6 és egy 3 éves kisember édesanyjaként köszönöm. Messze még ez nekem, vagy talán mégsem, de eljön.

Anonymous said...

Mint 6 gyermekes anya nagyon at tudom erezni amit irsz,de igy megfogalmazni mar nem tudtam volna. Nagyon sokszor elfogom meg olvasni. Nagyszeru iras. Nagyon koszonom. Isten aldja meg gazdagon a csaladodat. Egz ismeretlen aki sokat jar erre es sokat tanul itt halas koszonet.

Katalin said...

hát ez jól megbőgetett, (most festettem ki a szemem, le is mosta :))))))
annyira jó a lányaidnak...♥
meg neked is. hogy tudsz így is gondolni

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Nagyon ismerős:akkor, „valami csoda,/ valami külön az anyáknak félretett/ kegyelem folytán“ egyszer csak, mint mindig, szétoszlik benne a szívét összepréselő, felhőként fölötte lebegő, napokon át visszafojtott, későbbre tartogatott sírás. Könnyed léptekkel indul a peronon át hazafelé.

Katalin said...

és tudod mi az érdekes? nem csak az anyai - elengedő - sírásaim jutnak eszembe, ...hanem azok a nagy nagy bőségű szeretetkönnyfolyamok (is), amiket akkor potyogtattam, amikor apósoméktól jöttünk haza, és én ültem a fülkében és az "öregek" integettek a süket vonatablaknak, és belülről láttam (már amennyit a szememre ömlő vizektől láttam) és sokáig sokáig tapadtam a koszos ablakra, hogy a látvány utolsó morzsáit is felfogjam...ők nem tudták, hogy bőgve engedem őket el...és a mai napig emlékszem az integető kezükre és a kutató szemükre, meg a ki nem mondott"gyertek hamar újra" testtartásukra...

Éva said...

Mikor Békéscsabára jártunk a magymamámhoz még egészen gyerek és fiatal koromban, akkor a nagymamám nem jött ki a vasútállomásra velünk, hanem a szomszéd utcában futó vasúti sínekhez ment ki, és ott integetett nekünk még egyszer utoljára.Ott várta, hogy odaérjen a vonat. Mi persze akkor a vonat ablakában voltunk, és mi is vártuk, hogy még egyszer utoljára lássuk egymást.

Julianna said...

Valami csodaszép!!!!! Köszönöm!!!!

Klári B. said...

Ó! Azok a keserű édes pillanatok, mikor el kell válni, mikir rl kell engedni valakit, mikor szeretett emberektől el kell köszönni, hogy szeretett emberekhez mehessünk.
Olyan szépen leírtad, s nem vagyok anya, s mégis annyi emléket idéz elő bennem.

marika said...

Ezt olyan szépen megfogalmaztad( Mint mindig). Teljesen átérzem...holnap én ist ugyanigy... köszönöm!Marika

Anonymous said...

Lányaimnak az első bekezdést módosítás nélkül átküldtem. Azt mondták, megkönnyezték és kérdezték: Anya, ugye te írtad? Válasz: Neeem, nem én írtam, de ez én vagyok. <3 Köszönöm ezerszer!
Nem anonymus: Asztalos Éva

Katalin said...

megijesztesz ilyen hosszú hallgatással, minden rendben?♥

márta said...

Köszönöm, nagyon jól vagyok, nem érzékeltem hosszúnak a hallgatást, minden bizonnyal jövök majd.

Köszönöm a sok szép hozzá(m)szólást.:)

Zsuzsa said...

Végülis ez egy blog, nem egyenlő Márta életével, gondolom, sok más dolga is van. :-))

Katalin said...

kérlek bocsáss meg, nem sürgetni akartalak,(régebben sűrűbb volt, és mivel minden reggel itt kezdem a napom, NEKEM hiányoztak a megszokott blogbejegyzések, mégegyszer elnézést ♥

márta said...

Nem érzem sürgetésnek, igazán nincs miért bocsánatot kérni.:)

Zsuzsa said...

Én is megnézem minden este :-)
Meg olvasom a régi bejegyzéseket.

márta said...

Köszönöm a kedves noszogatást, lám, összeszedtem magam. :)

Katalin said...

lám én meg nagyon nagyon örvendezgetek :D ♥