Friday, February 4, 2022

Odaadás.

Szinonimái: bizalom, kitartás, elkötelezettség, hűség. Igyekezet, szorgalom, lelkesedés. Buzgalom, törekvés, ambíció. Önzetlenség, szolidaritás, jószívűség, alázat. Áhítat, imádat.
Németül: Hingabe. Angolul: devotion.
Titokban, személyesen: az év szava. Próbálom megérteni, körülírni, kibontani, összerakni. Lefordítani. S megélni.
Hogy mi köze van ennek a mimózákhoz. Annyi, hogy még soha nem láttam virágzó mimózát élőben. Csak képeslapom volt róla. Valamiért, talán éppen a választott szó miatt, úgy éreztem, most van hozzá a legmegfelelőbb pillanat. A leghidegebb télben. Mikor nem ünneplünk amúgy és különösképpen semmit. Ha csak az életet magát nem. Február a legjobb időpont minden újrakezdeni. Most, mikor már feladtunk minden létező és nem létező újévi fogadalmat.
A mimózák. Rendeltem magamnak valamennyit. Persze, így utólag, már ami a mennyiséget illeti, kicsit túlzóan, nicht wahr? Bár, ami a szépséget illeti, talán nem lehet eléggé túlozni. Eléggé extravagánsnak lenni.
Hogy minden szál elférjen, a házban létező összes vázára szükségem volt. S míg teletöltöttem őket sorban vízzel, mindegyikben felismertem magamat. Az ürességet. A használhatatlanság, feleslegesség érzése - lassan eltűnik. Hordozóivá válunk a szépségnek. Minden apró gondolat, tett és gesztus odaadássá válik. Ünnepé. Az élet ünnepévé.

7 comments:

Klári B. said...

De szép! Nem is tudtam, hogy a mimóza virág, s ilyen szép. S ráadásul sárga! ❤ Valamiért, mindig sütire gondoltam.
Olyan jó nálad elidőzni.

Zsuzsa said...

Én bár tudtam, hogy virág és ilyen, de mindig a mimóza koktél jut róla eszembe. Pedig sosem iszom, koktélt pláne, azt sem tudom milyen igaziból. És mégis.

Éva said...

Mindig megtalálod a módját, hogy tudd ünnepelni az életet magát.A sárga mimóza tökéletes lehetőség erre a hideg, fehér télben. A sárga színe mint a napsugár önti el a házadat.Élvezd, örülj neki! Mi is veled örülünk.

Ciluklári said...

Amíg drága Édesanyám élt - lassan 4 éve, hogy nincs velünk - ilyenkor februárban ha csak lehetett megleptük 1-1 szállal... nagyon szerette, végtelen öröm és boldogság volt, amikor sikerült őt meglepni... sajnos az utóbbi években itthon nem látok... gyönyörűek a képek, kicsit visszacsempészték Édest, köszönöm4

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Köszönöm az újabb élményt!Mimóza?

Zöld Anikó said...

Ma hivatalos vagyok egy anyuka szülésrebocsátó ünnepére. Vinnem kell egy idézetet, gondolatot. Ennek a bejegyzésednek az utolsó sorát kapja. Köszönöm.

Katalin said...

https://www.facebook.com/NuvolaCriCri/posts/5638071012886710