Monday, March 26, 2018

14975.*


Hogy úgy tűnik - remélem, csak átmenetileg, de - cserben hagynak a szavak, azért nem tölt el különösebb aggodalommal, mert ismerem a földbe vetett, elhaló kis magvak reménységét, ismerem a tél és tavasz törvényét, s tudok a szél útjának kiszámíthatatlanságáról.

Hogy visszanézve az elmúlt évemre nem tudok, már megint nem, beszámolni semmi különösebb újdonságról vagy teljesítményről, azért nem tölt el különösebb szomorúsággal, mert egyrészt ismerem a fák növekedésének észrevehetetlenségét, másrészt annyiban nem érdekelnek a teljesítmények, hogy az egyetlen, amire ezekben az időkben valóban büszke vagyok az az, ha sikerül minden nap megoldani, hogy - figyelem, a következő mondat minden egyes szava elengedhetetlenül fontos - m e l e g    é t e l    k e r ü l j ö n    e g y   s z é p e n    m e g t e r í t e t t    a s z t a l r a .

Hogy már rég nem vagyok veszélyeztetett célcsoportja az olyan tv-műsoroknak, mint például a Heidi Klum-féle Germanys next topmodel, azért nem tölt el semmiféle bántódottsággal, mert egyrészt soha nem is voltam az, másrészt öreg, elégedett agyamat teljesen hidegen hagyja, vannak-e a szépségnek standardjai, s ha igen, meg tudok-e ezeknek felelni. (Az ugyan valóban nem hagyná hidegen, hogy akarnak-e a lányaim ezeknek megfelelni, de nem akarnak.)

S hogy képes vagyok mégis kedvetlenné válni, ha úgy érzem, nem értenek, félreértenek, túl kevés vagyok, túl sok, nem elég okos, nem elég szép, nem elég ez, nem elég az, s hogy küzdök én is, mint az összes többi halandó, az önvádnak millió formájával és árnyalatával, azért nem tölt el különösebb elkeseredettséggel, mert tudom:

Ezek a kezek, ezek a szemek, s a szavak, amiket mondok, fontosak. Néhány embernek számítanak. (Kezdve azokkal, akik múlt éjfélkor viháncolva berontottak a szobába, felébresztettek, és extra-borzasra öleltek.)
Ennek a testnek, ennek a léleknek jelentősége van.
Otthont ad egy utánozhatatlan, megismételhetetlen életnek**. Az enyémnek.

*  Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk...(Zsoltárok 90:12)
** Nayyirah Waheed: "be softer with you. you are a breathing thing. a memory to someone. a home to a life."

14 comments:

Katalin said...

Istenéltessenszülinapodrais

csillag said...

Áldást. Nevetést. Szeretetet. Szavakat.
Ezt kívánom :-)

Gyöngykaláris said...

Isten éltessen szeretetben, békességben - még sokáig! :)

VRJúlia said...

Szeretettel köszöntelek!

lucia32 said...

Boldog szuletesnapot kivanok 🏵💮🌸💐🌹🥀🌺🌻🌼🌷⚘😚

grizakedit said...

Isten éltessen örökké!❤🌷🌸

márta said...

Koszonom :)

Adona said...

Boldog szulinapot!

'Zsike said...

Isten éltessen, kedves Márta! ❤️🌺☺️

Kósa Márta said...

Egyetlen vagy és tökéletes!!!

AZ elmorzsolt napokban, amikor csak úgy tesszük, szinte gépiesen dolgunkat - főzünk, mosunk dolgozni rohanunk, s a többi - gyarapodnak gyermekeink. Aztán majd, ha idő múltával ők is szülővé válnak látni fogod, hogy mennyi minden ivódott beléjük... belőled!

Ölellek szeretettel.

Bea said...

Isten éltessen, boldog születésnapot! :)

Julianna said...

Mindig csodálom hogy,hogy tudod ilyen jól megfogalmazni ezeket a gondolatokat.Sokszor kiírom magamnak azt,amit én még csak körülírni sem tudok.Türelmesen várok arra hogy ezek egyszer csak egy kötetben megjelennek.Én leszek az első vásárló!!!
Addig is köszönjük!!!

J.-B.szemesről

TUSI said...

Nagyon boldog szülinapot kívánok! Köszönöm, hogy írsz! Ajándékot sajnos nem tudok adni, de figyelmedbe ajánlanék egy filmet, tegnap láttam és eszembe jutott talán tetszene Neked, a címe A viskó. Üdvözlettel: Márta Budapestről

muzsika said...

De szép ez..Isten eltessen sokáig,drága Márta,egeszségben és szeretetben!x