Monday, November 8, 2021

Karácsony elvitelre.

A Butlers a kedvenc lakberendezési boltom. Kötelező pont a tennivalók nem kötelező listáján ahányszor csak meglátogatom a lányomat. A világnak eme szerény, félreeső sarkában, ahol én élek, még ugyan javában tart az ősz, de a nagyváros már komplett karácsonyi lázban ég. A fákon égősorok, az utcákon mézeskalácsot, forralt bort, pörkölt mandulát, sült kolbászt és gesztenyét árusító standok. A kézműves pralinék boltjában igazi, sűrű, olasz forró csokoládé, plusz ötven centért tejszínhabbal a tetején, elvitelre. Minden sarkon egy-egy utcazenész. A kirakatokban karácsonyfák, mikulások, angyalok. Felettünk a csillagos ég. S a Butlers. Feltétlenül. Nincs szükségünk semmire. Csak nézelődni lépünk be. Komplett ünnepi étkészletek, abroszok. Szárított virágok. Gyertyák. Minden elképzelhető színben, illatban és méretben. Képeslapok. Szobaillatosítók, diffúzorok. Kis méretű rágógumi automata, hozzá átlátszó tasakokban színes rágógumik, utántöltésre. Műfenyők. Égősorok. Kispárnák, műszőrme ágytakarók. Szappanok, faliszőnyegek. Táskák, aranyozott képkeretek. Filcből készült tehén és kecske karácsonyfadíszek. Mintás zoknik és csomagolópapírok. Mini kozmetikum szettek. Illóolajok, termoszok. Bögrék. Konfetti. Zenélő hógömbök. Hosszas, édes tépelődés után kiválasztunk két csomag szalvétát karácsonyra, egy hegyi kunyhósat és egy arany-ezüst színű fenyőtobozosat. S még egy apró mécsest nekem, mert nincs itthon elég. Egy jövő évi tervező naptárat neki, sötétkét vászonkötésűt, finom, illatos lapokkal, a legszebbet. Rábeszélem egy merry-go-round mécses körhintára is, pici angyalokkal, hasonló a régihez, mely már évekkel ezelőtt tönkrement. S egy teás adventi kalendáriumra is, feltétlenül. A kasszánál, fizetés előtt még gyorsan hozzáteszek az egészhez egy doboz csillagszórót is. 
Másnap hajnalban, közvetlenül visszaindulás előtt, még mielőtt felébredne, elmosogatok,  kávét és teát főzök, egy tányéron elrendezem a tegnapi, maradék péksüteményt. Mikor belép a konyhába, meggyújtok két csillagszórót.
Élvezni az életet nem azt jelenti, hogy minden tökéletes vagy könnyű.
A képességet, a készséget jelenti, melyet először is önmagában teremt meg az ember - egy akármilyen apró terét az örömnek, játékosságnak, szépségnek. Egy védett helyet, ahol megengedhető a szívnek, hogy a lehető legkisebb ok is felvidítsa, megvigasztalja. 
Minden csillagszóró egy-egy kis karácsony elvitelre. Az év bármelyik évszakában elővehető. Bármilyen apró tűztől lángra kap. Megvilágítja az álmos konyhát, szétosztogatja önmagát, csillagokkal szórja tele az éjszakát.

9 comments:

kovtama said...

"Élvezni az életet nem azt jelenti, hogy minden tökéletes vagy könnyű."

Hogy TE mindig tudsz olyat írni, ami pont jókor talál meg.

Julianna said...

Nagyon szép,mint mindig.Köszönöm.

Piroska said...

Oh te Márta… te vagy a fény az éjszakában… ( “ csillag az éjszakában…”)
Köszönöm… a mait is🙏💛

Kósa Márta said...

Nálunk is minden pompázatos, arany a nap, a part, s a fák.
De ez még nem a karácsonyi díszhalom.
Őszt búcsúztató szépségek.
Nekem a karácsony decemberben kezd közelegni.
Szép írásodat köszönöm.
Ma is tanít a legfontosabbra.... a szeretet ajándékára.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Ez nagyon tetszett:"Élvezni az életet nem azt jelenti, hogy minden tökéletes vagy könnyű" s minden amit leírtál soroltál utána. Gyönyörűek a képek. Remélem iden is lesz adventi meglepi!Az Úr áldjon meg!

Éva said...

Örülök, hogy találkoztál a lányoddal. Most hogy kirepültek otthonról a gyermekeid ennek különös jelentősége van.

Katalin said...

remélem, minden rendben, nincs semmi baj, hiányzol

Zsuzsa said...

Nem hiszem, hogy baj van, instagramon szokott írni.

márta said...

Megvagyok, semmi baj.:)