Monday, November 13, 2023

Helló.

Így majdnem egy hónap után újból jelentkezem.
Így majdnem öt nappal a kutyám halála után újból kimerészkedem emberek közé - ha nem számítom, most jut eszembe, hogy pénteken beautóztam dolgozni az irodába -, mert nagylelkűen úgy ítélem meg, már elfogadhatóan néz ki az arcom annyi sírás után.
Csupán néhány apró intéznivalóról van szó: lakcímigazolványt kikérni az önkormányzattól, kérvényt írni a kutyaadó leállítására, postára adni, kicsit késve, egy részvétnyilvánító képeslapot. 
Útközben kétszer is szembejön velem az idézet, egyszer a szomszéd házának, egyszer az ügyintéző irodájának falán: Gib jedem Tag die Chance, der Schönste deines Lebens zu werden. Add meg minden napnak a lehetőséget, hogy életed legszebb napja legyen. 
Ahogy készülődöm elindulni, előkerül egy régi kabátom. Talán húsz éves is megvan már, de tizenöt biztosan. Nem emlékszem, mikor és hol vettem. S hogy végül miért nem viseltem, szinte soha. Az anyaga: gyapjú és kasmír. Már a szavak is világítanak. Mert sötét és esős időben sokkal szebben fénylenek az egyébként egészen hétköznapi tárgyak, növények, gesztusok is. A fákról aláhulló levelek, az autó szélvédőjén megpihenő esőcseppek szépsége, miközben a parkolóban várakozom, ki tudja mire, megérintik a szívemet. Az utcák nehezek, mint az ólom. Tompa fényük visszatükrözi az eget. Szemem barátságos emberi arcokat keres, miközben abban is reménykedem, hogy nem találkozom ismerőssel, ne kelljen most senkivel semmiségekről beszélni. 
Hazaérve nem vetem le azonnal a kabátot. Ajándékként tekintek rá. Szorosabbra húzva magamon figyelem egy ideig, hogy a balkon korlátjára erősített madáretetőben végre felfedezték a cinkék a számukra odakészített magvakat.

19 comments:

Anonymous said...

Nagyon sajnálom a kutyust!

Betty said...

Emlékszem mikor megérkezett hozzátok.
Drága Sven, olyan édes ugri-bugri kutyus volt, repdeső fülekkel.
Olyan erősnek éreztem mindig a kapcsolatotokat, és én is vágytam egy ilyen négylábú társbarátra. Gyönyörű fekete, fényes szőrű, édes szemű szeretet...
Veled érzek, bár szeretett négylábú sosem volt nekem, így nem mondhatom azt,
hogy tudom milyen, de mégis... tudom milyen...
Szeretettel gondolok én is Svenre.

Adél said...

Drága Sven!🖤
Szívből sajnálom.

tarkalepke said...

Nagyon-nagyon sajnálom Svent.
Őszinte részvétem!

Aritha V. said...

🖤 Oh, how heartbreaking. Sending you so much love and strength to navigate through this loss, to find a special place for the memories.

Your blog was beautiful. It brought tears to my eyes. I adore your writing style and sentences, even with a translation in between. The coat is lovely, and it looks so good on you. Will you wear it again tomorrow and take a short stroll?

Thank you for your touching blog,
Aritha

Erzsébet said...

Istenem, mi lett Svennel? Még fiatal kutya volt... Sajnálom, együtt érzek Veletek. Én csak egy kutyát szeretek, de őt nagyon. És pont pénteken vettem pont egy ilyen kabátot, csak világosat. Second hand. . Megfogott engem is a címkéje... Olyan jóvilágbéli... Woll... Főleg a kásmír... Lehet benne novemberi, sötét, esős, szomorú estéken örülni... Melegedni. Teát, gyömbéres kekszet, egy jó kis angol filmet hozzáképzelek.. Sven gyászolásához erőt. Bizalmat, hogy még lesz, majd, egy következő lény, vki, aki pont rád vár vagy már el is indult feléd.

Anikó said...

Nagyon sajnálom Svent! Veled érzek drága Márta!
Szeretettel ölellek,
Anikó

Ivanciuc Krisztina said...

🥺🤍

Éva said...

De jó, hogy elővetted azt a kabátot! Nagyon jól áll rajtad.
Sokszor eszembe jut Sven és vele együtt te is. Nagyon sajnálom azt a drága kis barátot. Tudom, hogy milyen nehéz lehet neked nélküle most.
Ölelést küldök neked.

Anonymous said...

Drága Márta! Nagy fájdalom egy négylábú családtagot gyászolni! Veled érzek! Sokszor ölellek! Márta Budapestről

Elsa said...

Gratitude for shedding light on this topic with such clarity and depth.

nyirati rita said...

én igazán átérzem, milyen elveszteni egy kutyust, aki nem is kuytus, hanem valami sokkal több annál. de látod, ott vagyok veled ebben is. a tükörben. ölellek!

lmolnarzsuzsanna said...

Ölellek, kedves Márta!

f.klarcsi said...

Szegény Sven, Szegény Márta! Hisz épp a nemrégiben érkezett hozzátok, hogy a legkisebb kisasszony ne érezze egyedül magát, és a napokban írtad, a TE kutyád. (Jó, az időpont megjelőlések inkább a rohanó időt tükrözik.) Nem merek írni semmit, nem akarom újra feltépni a sebeket. Ölellek!

Anonyma said...

Nagyon sajnálom Márta, együttérzek Veled. Őszinte részvétem! Én idén tavasszal temettem a második kutyámat, családtag volt. Nekem a hála érzése segített, azokon a nehéz napokon, amikor arra gondoltam, hogy bármennyi idő is adatott nekünk közösen, az szép volt és boldog élete volt velünk. Hálás voltam érte!

márta said...

Szívből köszönöm a jó szót. 💛
Thank you for your kindness. 💙

Melinda said...

Részvétem Márta, ölellek.
Melinda

Anonymous said...

Nagyon sajnálom Márta! Ölellek! Együttérzek veled🙏
Piroska

Anonymous said...

Nagyon sajnálom, Márta!