Tuesday, May 20, 2008

Ha jól számolom,

még 18-at kell aludni a Foci EB-ig. Megtanultam így számolgatni a dolgokat... például még kettőt kell aludni Anna szülinapjáig. Esélyem nincs elfelejteni.:) Ami az EB-t illeti, Ausztria és Svájc rendezi, a szlogenje "Éld meg az érzéseidet!" (fogalmam nincs, mire gondolnak...), és Enrique Iglesias fogja énekelni a hivatalos dalt. Nem vagyok én amúgy annyira oda a fociért, nem is nagyon ismerem a mai labdarugókat(bár épp a napokban játszotta le Kahn utolsó meccsét, na őt "ismerem" ). Akiknek én régebben szurkoltam, sőt még ilyen kis kártyákat is gyűjtöttem egy darabig (mit nem adtunk volna egy-egy Marco van Basten, meg Roberto Baggio kártyáért! ), azok ma mind edzők, meg ilyesmik...de azért jó még így is látni a nevüket itt-ott.
Amúgy lánykáimnak valaki azt mondta, hogy : Foci! Hát azt a fiúk játsszák! Pedig akárhogy nézem is a dolgokat, a focihoz is nagyjából két láb kell, és az van a lányoknak is.
Szóval, én várom a meccseket, és majd lehet, hogy nagy hozzá-nem-értő módon kommentálni is fogom néha, mert miért ne. Bocsánat, csak beszélek itt összevissza. Kicsit jobban foglalkozom mostanában a gyerekek német-tanításával. Anna tanítónénije már többször mondta, hogy hát Anna nagyon csendes, nem válaszol, ha kérdezi...De hát ha egyszer nem érti, mit mondanak neki...Anna amúgy is elég csendes gyerek, kivéve ha a testvéreivel szemben kell az érdekeit megvédje, ami elég gyakran előfordul. Én nem fogok velük itthon németül beszélni, és nemcsak azért mert én sem tudok. Szóval szerkesztem a kis kártyákat, vicces rajzokkal, ismételgetem velük a szavakat, mindezt lehetőleg játékosan, mert mégiscsak a jókedv a lényeg, legalábbis ebben a korban még igen...

19 comments:

Laszlo said...

Túl sok mindent írsz egy pósztodba, nem is tudja az ember, mire kommenteljen.

Például érdekesnek tartom nagyon, hogy focirajongó voltál, merthát én sosem voltam az.
Meg azt is, hogy felfedezted, hogy a focihoz nagyjából két láb kell :D
S azt is, hogy Anna kivételesen nem csendes, amikor meg kell véjde érdekeit :D

De igaz, hogy ha mindent felosztanál témákra, aztán meg vagy napi 5-6 posztod lenne :)

Klári B. said...

Nahat, en elkepzeltelek Marta foci rajongonak, foleg, hogy tudom, hogy Zsolt is az. Ja, es miert ne... a focihoz ket lab kell, es jatszhatjak lanyok is. Emlekszem en is jatszottam neha neha az uncsikkal, vagy az osztallyal, de ez mondjuk ritkasagszamba ment. :) Amugy tenyleg segitenek, ha tudnak a nemet tanulasban, de nem tudom, hogyan segitsek. Ja, a Booklinenal lattam azt a jo konyvet gyerekeknek, nemetul, nyelvkonyvet, ami nekunk meg volt otthon angolul, es sokat bongesztuk mert erdekes volt, es szepen volt ilusztralva is. :) http://bookline.ro/control/producthome?id=27845&type=22

Klári B. said...

Davies, Helen - Adamik Lajos:
Kezdők német nyelvkönyve
Itt a konyv cime... nem tudom az elobbi komentben a link jol ment e el.

Klári B. said...

na es persze azt se tudom, a booklinetol lehet-e ott is rendelni.

márta said...

Köszi, Klári. Az egyedüli megoldás, hogy segíts, az lenne, ha ide költöznétek. :) És akkor beszélhetnél németül a kicsikkel. Persze, megértem, ha nem vállalod be...A könyvajánlást köszönöm, ha nem tudom itt megrendelni, majd megkérem Zsoltot, hogy vegye meg nekünk.

Oszkár, a pósztjaimon is meglátszik, hogy nagyjából egyelőre nincs alkalmam felnőtt egyénnel beszélgetni a nap nagy részében...:)

Babi néni said...

Ha már könyvajánló, böngéssz a Bookstation-ban (www.bookstation.hu) is. Én onnan szoktam venni gyerekeknek idegen nyelvű mesekönyveket (mondjuk, főleg angolt és franciát, de nagyon sok német könyv is van a kínálatukban). ;o)

A foci nem fiúsport! Anyukám is focizott előttem és a sógornőm jelenleg is jár focizni. :o)

Anonymous said...

A masik lehetoseg arra, hogy Klari segithessen a nemetben az lenne, ha ti koltoznetek ide, erre nem gondoltal?

amilgade said...

Focirajongó!!!!! :-) Nálam a foci egyet jelent azzal, hogy apukám állandóan a tv előtt ült, és mi anyukámmal nem nézhettünk semmit esténként! :-( A férjemnek fogalma sincs a fociról, így én azóta még hírből sem ismerem. :-(

Anonymous said...

Én elég megszállottan rajongtam végig az EB-ket meg a VB-ket valamikor és Van Basten volt az első akit kártyán kihúztam, azóta is minden alakalommal a hollandokkal tartok.
Lehet, hogy apukám kisfiút szeretett volna annak idején, de velem is jól járt, mert mindig együtt izgultuk végig a mérkőzéseket.
De nem hiszem, hogy ezt a mostanit végigkísérem - asszem kiöregedtem (tessék, már Khan is kiszállt)

idrah said...

Nem hiszem, hogy komolyabban tanulnod kellene a lányokkal németet... szépen megtanulják ők, csak idő kell. Az nagyjából tévhit, hogy a gyerekek pikk-pakk megtanulnak egy idegen nyelvet (bár biztos akad rá példa). Nálunk kb. egy év telt el, mire tényleg azt lehetett mondani, hogy ez már igazi kommunikáció idegen nyelven. Persze még mindig nem körmondatokban, nem hatalmas választékossággal...
Azt nem is értem, miért olyan türelmetlen a tanítónéni, hisz még 2 hónapja sem járnak suliba a lányok...

márta said...

Képtelen is lennék komolyabban tanulni velük...Kinyomtattam ezeket a kártyákat, kicsit olvasgattuk, aztán elvették tőlem, és ők maguk között használják, mikor iskolásat játszanak. Ez a tanító néni meg amúgy nagyon kedves, csak ahányszor meglát, mindig elmondja, hogy gyakoroljunk vele sokat itthon, meg ilyenek...De ezt, amit mondtál, el fogom neki mondani egyszer, csak előtte "felkészülök"...:)

Laszlo said...

:D

Na... Én is szeretném gyerekekkel tölteni a napom egy részét.
Úgyhogy ez csak irígylésre méltó!

Anonymous said...

mind ujjabb oldalodat ismerek meg te Márta!Hogy te igy ismered a focisokat...na,én is ismerem öket:)és mivel itthon én vagyok az egyedüli nö,hát a fiukkal,D.val én is nézni fogom az EB t.Mákülömben én mindig szivesen fociztam,nemde?:)

encóka said...

nekem még mindig fáj, h az olaszok nyerték meg a VB-t. Szerintem nem érdemelték meg.

márta said...

11-esekből egyszerűen nem lehet eldönteni, ki a jobb. Szegény Zidane meg hogy elszúrta az utolsó meccsét...kicsit dicsőségesebb búcsúzást érdemelt volna. Csak az a volna ne lett volna.

Anonymous said...

encoka: a foci nem mindig tunik igazsagosnak. manapsag sok a taktika benne, ritka a szep tamado szellemmel megaldott csapat.

nekem a foci vb-vel pl. csak az volt a gond, hogy 2 felvetelim es egy allamvizsgam ideje alatt zajlott le. ki bir ilyenkor tanulni? :)

amugy erdekes volt latni genf es zurrich-ben, hogy meg 2XX nap van a megnyitoig. van kepem rola, kered? :)

márta said...

Kérem hát. :)

Anonymous said...

Na, az este volt még egy kupa, amit 11-esek döntöttek el... Lassan már le se kellene játszani a döntöket, lehetne kezdeni egyenesen a végével.

Anonymous said...

kitettem a szamlalos kepeket. jo reg volt mar :)