Thursday, December 21, 2023

21.

Mottó: "Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok..." 
(Biblia, Jakab levele 4:8)

Mikor tegnap éjfél körül elkezdett havazni, azzal a gondolattal aludtam el, hogy ma reggel még munka előtt feltétlenül elmegyek járni egyet az erdőben. Egész adventben nem voltam. Úgy esett le és olvadt el majdnem teljesen a gyönyörű, térdig érő hó december elején, hogy különböző betegségek és munka miatt egyszer sem tudtam elmenni sétálni a hóban. 

Reggel arra ébredtem, hogy esik az eső, fúj a szél.

Minden nap önmagában is egy egész advent. Minden reggel feltevődik a kérdés, elindulok-e, akkor is, ha nem olyanok a körülmények, amilyennek reméltem, terveztem. Az első lehangolt gondolatok után felöltöztem, felhúztam a vízálló bakancsomat, vettem az esernyőt és elindultam.

Minden elindulás egy-egy hasonlat. Egy-egy adventgyakorlat. Egy-egy döntés. Hogy elfogadom-e azt, amit az élet még megtépázottságában is olyan nagylelkűen és bőségesen kínál. Elfogadom-e azt, ami van. Ezt az egyszerű, küzdelmes, dísztelen szépséget, a tócsákba gyűlő esőcseppeket, a kopár ágakat ide-odahajlítgató szelet, az olvadó havat, s hogy esernyő ide vagy oda, mire hazaérek, mindenképpen elázok. Eindulok-e, még ha még mindig olyan nehezemre is esik négylábú barátom nélkül járni az ösvényeket, s a vidámság, játékosság nélkül, amit már csak a puszta jelenléte is hozzáadott az életemhez.

Visszaérve a faluba betérek a pékségbe. A számla hátuljára gyorsan feljegyzem az útközben összegyűjtött szó-kincseket, képeket, színeket, történeteket. 
Gyakorlom, a lehető leghétköznapibb módon, miközben elfogyasztom a vajas perecből és forró csokiból álló reggelimet, a megérkezést. 
Gyakorlom az adventet, nem csak ilyenkor adventben.

3 comments:

Aritha V. said...

Oh, this is the most relatable blog I've read this week. Thank you. Do you know how I drag myself out of bed early in the morning? But they are small victories. I love your writing style, your photos, both your own and the others. It gives me a bit of courage to keep going.

Kósa Márta said...

Eső és szél!
De a tűz már pattog, áldott napot kívánok neked!

Anonymous said...

"A számla hátuljára gyorsan feljegyzem az útközben összegyűjtött szó-kincseket, képeket, színeket, történeteket."
Ez annyira jó!! :)
Én is gyakran jegyzek fel papírcetlikre gondolatokat, amit hallok, olvasok, vagy a sajátomét... mielőtt elillan, mielőtt elfelejtem. Mielőtt "elszürkülnének". Én is gyűjtögetem az ilyen kincseket. Néha, néhányat közülük tovább is adok.
Hédi