Wednesday, December 13, 2023

13.

Az utóbbi időben hetente kétszer-háromszor házon kívül reggelizem, a falu egyetlen kávézójában. Rendelek egy vajas perecet, hozzá egy kávét, vagy mint ma, egy forró csokit és gyümölcslevet. Majd a rendelkezésre álló két újság közül leveszem a falról a világhírű Bayerwald-Bote-t és reggelizés közben elolvasom a legújabb közeli és távoli híreket. Ma néhány oldal tele volt részletes beszámolóval a környék összes karácsonyi vásáráról. A miénkre, amit az utcánk végén tartanak, úgysem jutottam el a múlt hétvégén. Néha lefotózom az igazán kedves, jó híreket. 

Egyik gyermekem egy nagyváros belvárosi kávézójában dolgozott egy ideig, ő mesélt néha a törzsvendégekről. Az egyik minden reggel leült, rendelt egy espressot, elolvasta az újságban az őt érdeklő híreket, adott a felszolgálónak ötven cent borravalót, majd elköszönt. Jobban belegondolva milyen okos, jó szokás: nem kell megvenni az újságot, amit úgyis lehetetlen lenne teljes egészében elolvasni, az árából pedig el lehet fogyasztani valami apróságot egy igazán szép helyen.

Mivel többnyire itthonról dolgozom, s most már sajnos kutyám sincs, vannak napok, amikor ki sem mozdulok itthonról. Új szokásokat bevezetni, lehetőleg minél többet gyalogolni, a szükségesen túlmenően a lehető legkevesebb időt tölteni képernyő előtt nem luxus, hanem életbevágóan fontos gondokodás valakiről, akiről gondoskodni elsősorban az én feladatom. 

Lefotózok egy cikket Jon Fosse legújabb könyvéről, egy híradást a holnap esedékes csillaghullásról, s egyet a smiley eredetéről. Elolvastam a többit is. A háborúkról,  adócsalásokról, balesetekről. De összességében véve bizakodva, örömmel indulok haza. Kezdődhet a mai munka.

4 comments:

Katalin said...
This comment has been removed by the author.
Katalin said...

imádom,
. a reggelijeidet (néha mi is beülünk egy kávéra, ha sikerül egyeztetni)
. a híreidet (a Nobel-díjas Fosse új könyve)
. a közös eseményeinket (itt is nézem holnap az eget, azt írták: most éri el a Geminidák meteorraj a maximumát, éjfél körül óránként akár 70-80 hullócsillagot a produkálhat)
. a gyönyörű fotóidat
. a kitartásodat, szemléletedet (ha már nincs kiről gondoskodni, gondozd magadat)
. hogy napi olvasmányom vagy ♥

(újraírtam, tegnap elírtam véletlenül a író nevét)

márta said...

Köszönöm!
(észre sem vettem a hibát)

Katalin said...

https://www.instagram.com/p/C06GXQ0oEDS/