Saturday, December 23, 2023

23.

Ebben az adventben is, mint mindig, elővettem Dietrich Bonhoeffer leveleit. 
Ezeket a sorokat menyasszonyának, Maria-nak írta. "Úgy vélem, különösen szép lesz ez a karácsony. Pont azért, mert a külső gondok ezúttal nincsenek tekintettel erre, ki fog derülni, a lényeg önmagában vajon elegendő-e számunkra. Korábban annyira szerettem ajándékokat kigondolni és ezekről gondoskodni; de így, hogy semmink sem maradt, amit adhatnánk, annál fényesebben ragyog az ajándék. amit Krisztus születésében Isten készített számunkra. Minél üresebb a kezünk, annál inkább felismerjük, mit akart mondani Luther utolsó szavaival:"Koldusok vagyunk, ez így igaz"; minél szegényesebb a lakhelyünk, annál jobban megértjük, hogy szívünknek Krisztus szállásává kell válnia ezen a Földön. Hadd menjünk így a Karácsony ünnepe felé, bármiféle kétségbeesés nélkül, sőt annál teljesebb bizalommal". (Brautbriefe Zelle 92, Dietrich Bonhoeffer - Maria von Wedemeyer 1943-1945)

Végignézek a szobákon, az ebédlőn, a konyhán - mindent a tőlem telhető legszebben rendeztem el. De legbelül tudom, mi az - mint ahogy legbelül talán mindenkinek van valami -, ami hiányzik. Amit nem tudtam elrendezni, feldíszíteni, megoldani. Így advent legvégén, egy gyertya mellett ülve mégis azt gondolom, különösen szép lesz ez a karácsony. Mert a lényeg önmagában - remélem - elegendő számomra.

A várakozás itt véget ér.
Adventnek pont ez a lényege, hogy nem hiába várunk. 
Pont az a szép benne, hogy bár minden évben más, az ünnep végül újra, s majd egyszer mindörökre, elérkezik.
És mi kétségbeesés nélkül, bizalommal tesszük meg az utolsó lépéseket felé.

3 comments:

Anonymous said...

Drága Márta! Mindén évben köszönöm, hogy itt lehetek nálad! Emlékszem azokra a bejegyzéseidre, amiket a kisasszonyaid kislánykorában írtál. Előttem jársz a gyerekek kirepülésének megélésében, nekem az első kezdte idén az egyetemet. Nagy tanítások az írásaid! Szeretettel gondolok rád többször is, mint gondolnád! 🥰 Öleléssel, Flóra

csillag said...

Köszönöm, hogy idén is veled tölthettem az Adventet :)
Áldott karácsonyt kívánok az egész családnak!

Erzsébet said...

Köszönöm én is a szép adventet..más kalendárium nem is volt nekem. Áldott Ünnepeket. Jó és lelkes énekléseket is!🎄🌟👼🎶