Friday, October 6, 2017

Mikor


el kellett mennem a minap itthonról két egész plusz egy fél napra, a gyerekek gondoskodtak mindenről és mindenkiről, aki akkor éppen nálunk volt.
Felosztották maguk közt a házimunkát, főztek, takarítottak, sütöttek palacsintát, rendeltek pizzát, elmentek sétálni a nagymamával, odafigyeltek rá, hogy közösek legyenek az étkezések, s hogy meg legyen gyújtva a gyertya is ilyenkor az asztalon.
Amint hazaértem, abban a pillanatban visszaadták a felelősséget. Hangosabbra tekerték a zenét a fülhallgatójukban, eltűntek a szobájukban, azóta újból otthagyják reggeli után a tányérjukat az asztalon, s szólnom kell megint, hogy segítsenek megteríteni ebédre, továbbá szinte soha sem jut eszükbe visszarakni a sajtot a hűtőszekrénybe, mikor megeszik éjféltájban a második vacsorát.
Csak közben én már tudom, hogy sokkal többre képesek, mint amit bárki is kinézne belőlük, hogy a szavaim lehet, mind egy szemig falra hányt borsóként pereg le mellettük, de a példámat - akarják vagy sem - hordozzák.
S még azt is tudom, amit mindig is tudtam.
Hogy m é l t ó a k a beléjük vetett rendíthetetlen bizalmamra.

5 comments:

. said...

Jan Twardowski: SZERETNI

leda said...

Elteszem a mondataidat arra az időkre, amikor az én gyerekeim is kamaszok lesznek. Nagyon jól fognak jönni, ebben biztos vagyok. :)

Gyöngykaláris said...

Igen, pont így. :)

Noémi-Ruth said...

Oh, de szép! Főleg az utolsó mondat adott sokat. Márti, tudom, h sokan és folyamatosan köszönik az írásaid. Mostanában ritkán olvaslak, mert próbálom keveset használni a technikai eszkozoket. De két cikkedre "véletlenül" rábukkantam, amit már tudok, h nem véletlen volt, hanem isteni érintés. Köszönöm!

Bagira said...