Monday, November 25, 2019

Advent.


Egy hét múlva kezdődik.
S már tizedik éve, hogy írni fogom őket, az adventi bejegyzéseket. Minden bizonnyal most is úgy, mint mindig. Az utolsó pillanatig bizonytalankodva, merjek-e újból nekivágni, miközben pontosan tudom, megpróbálom. Olvasói létszám növelésének célja nélkül. Nélkülözve minden profizmust. Nem megtervezve előre különösképpen semmit, úgy véve minden napot, ahogy jön, elfogadva amit hoz. Folyton ismételve önmagam, hűségesen ahhoz az egyetlen üzenethez, amit átadni nekem adatott, s amit megfogalmazni mégsem tudok, csak körülírni, pont az ilyen adventi bejegyzések által is, többek között.
Körülbelül másfél hete leesett itt a hegyen az első hó. Két nap alatt el is olvadt, de arra mindenképpen elég volt, hogy gyorsan télire cseréljük az autókon a nyári gumikat, arra is, hogy egy kis ízelítőt kapjunk az itteni telek lélegzetelállító szépségéből. S hogy szívdobogva elkészítsem életem első vlogját. (Majd ellenálljak a késztetésnek, hogy újból és újból felvegyem, addig, míg tökéletes nem lesz a szöveg, a mondanivaló, a frizura, a minden.)
Szóval advent. Hóval vagy hó nélkül, kedvvel vagy kedvetlenül, vidáman vagy szomorúan, várva vagy váratlanul, de néhány nap múlva itt lesz. Hosszú, kanyargós útként terül majd elénk, s mint minden évben, idén is elindulunk rajta.

37 comments:

L. M. Zsuzsi said...

Ó, jaj, kedves Márta, el sem tudod képzelni, mekkora öröm ez nekem, hogy életemben először hallhatom a hangodat! <3

Mellesleg: hogy mekkora a hó nalatok!!! Itt még nem is nagyon volt fagy... tán a karácsony is elmarad :-D - csak Jézus érkezése nem marad el soha... járjon veled minden utadon!
Es várom a következő vlogot, meg az adventi szösszeneteket is!

Dominika said...

De jó! <3

Katalin said...

Elmondani nem tudom, mekkora örömöt okoztál ezzel most...(épp most vettem számba, mi mindenre várok ma, és nem is képzeled, mennyire várom az adventi napi jelentkezéseidet, nagyon nagy örömöt adtál ma ♥
csodállak a technikai ismerteidért, és kitartásodért is, és nagyon szorítok, hogy mind a huszonnégy terved sikerüljön, kedved is és lelkesültséged is kitartson, időd is legyen elkészíteni a napi kisfilmet (aha, szóval ez a vlog:)))))
imádom, nagyon köszke♥

márta said...

Haha, a technikai ismeretek minimálisak, nem 24 kisfilmet tervezek, csak időnként vlog is lesz. Meglátjuk. Igen, azt hiszem, a kitartás az egyetlen igazán jó (vagy rossz? mikor milyen...) jellemvonásom. :)

Gyöngykaláris said...

:) Én is várom, és én csodálatosnak érzem, hogy minden adventi napra más gondolatot tudsz megfogalmazni, sosincs ismétlődés...
Bevallom, a számtól - tíz év....??? - sokkolódtam kicsit. A videót később fogom megnézni, ezt "csak magamnak" tartogatom - amikor nincs senki körülöttem. Várom :).

leda said...

Jaj, de örülök én is a kis videónak, a hangodnak, az élettel teli képeknek! :) És képzeld, november 13-án volt a születésnapom, anyukám pedig azt mesélte, hogy 37 évvel ezelőtt épp akkor esett Magyarországon az első hó. :)

Éva said...

A mai napom, de az utóbbi napok legszebb percei azok voltak, melyekben megtaláltam elolvastam, meghallgattam a mai bejegyzésedet. Úgy várom az adventi kalendáriumoda, és a majd itt-ott belecsempészett vlogokat. Ha írsz azt olvasom el többször, ha nem írsz, akkor minden nap visszaolvasok nálad. Várlak!
Szeretettel: Éva ( "Éva blogja", ami már nincs)

Éva said...

Bocs' a betű kimaradásért. Utólag pótolom: kalendáriumodat. Itt a "t" betű. A blogom írása óta sem lettem tökéletes.:-)

Éva said...

Vesszőt is kihagytam!!! Látod, látod ez vagyok én.
Egyébként nagyon szelíd és kedves a hangod, olyan mint te.

Piroska said...

Kedves Márta!

Megleptél, nagyon! De körül írni sem tudom mennyire de mennyire megörvendeztettél. A hangoddal, a nyugalmaddal ami sugárzik belőled, az egyszerűségeddel, a terveiddel, a kívánságoddal!

Épp a napokban gondolkodtam el azon, vajon idén is együtt járjuk végig az Advent szent idejét...
És lám, itt a válasz...
köszönöm!

Kelemen Éva said...

Dupla örömöt hoztál ma nekünk. Egyrészt az első vlog bejelentkezésedet, másrészt hogy "megszólaltattad" nekünk Sipos Évát.
Duplán örülök Nektek!

Anonyma said...

Ez nagyon kellemes meglepetés volt Márta!:) Az Adventi utadon ismét elkísérlek, én is várom már a várakozást. ( A Sven név honnan jött? - Munkácsy szerelme volt "A nap szerelmese"-ben. Szép név!) Örültem Neked! Szeretettel: A.

márta said...

En is orulok mindannyiotoknak!
(Szia Eva!:)

márta said...

A Sven nevet a gyerekek valasztottak, egy sved (azt hiszem) ferfinev. Mindenkeppen valami eszaki hangzasu nevet szerettek volna.

Anonymous said...

Köszönöm Márta, várom az adventi bejegyzéseidet!

Üdvözlettel, Márta Budapestről

Anonymous said...

Ó, de kellemes meglepetés! Nagyon finom a hangod, és nagyon kellemes az egész "megjelenésed" :)) Hédi

muzsika said...

Végre hallom a hangod <3 :-)

Adina said...

Nagyon örülök, a videónak és, hogy ismét lesznek adventi bejegyzések! :) Már alig várom! Jó élmény vissza gondolni, hogy bárhol laktam az adventi időszakban (4-5 különböző városban az utóbbi 10 évben), mindig olvashattam a bejegyzéseidet. Nagyon köszönöm, Márta! Szeretettel, Adina (idén Budapestről)

Adina said...
This comment has been removed by the author.
Adina said...
This comment has been removed by the author.
betti said...

magam is orommel hallgatom a hangodat. A gzerekek megrepar'lt'k a billentz\yetet ;s nem siker-l megtal'lnom a megfelel[ bet\ket. De orom ay tal'n kiplvashato. na a z;sy helzet cser;lt. hogz lehet eyt helzrehoyni...??

márta said...

Haha. 😄

Anonymous said...

Kedves Márta, nekem ez lesz az első Adventem Veled. Nem is tudtam, hogy szokott ilyen lenni, de most már el fogom olvasni szép lassan a többit is :)
Néhány hete kerültem ide véletlenül, bár véletlenek nincsenek. És itt is maradok. Várom minden írásodat, és most már különösen az Adventieket. A hó csodálatos, a kutya édes, te pedig egy gyönyörű Ember vagy, szeretem olvasni írásaidat.
Minden jót!
Betty

Anonymous said...

Kedves Márta, várom adventi bejegyzéseidet, mint évek óta mindig; és évek óta szeretnék én is olyan megingathatatlan, mélyen hívő lenni, mint Te vagy. Hogyan érhetném el? Segíts nekem.
(Betti-nek: azt hiszem, csak annyi történt, hogy átállították a gép nyelvét angolra. A jobb alsó sarokban, a tálcán könnyen orvosolható: a vélhetően most EN betűkre kattintva a HU –t kell kiválasztani.)

Juliánna said...

De jó ez a vlog. Örömmel várom az adventi irásaidat is.

Juliánna said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Én vagyok az anonim kommentelő. Krisztina

Anonymous said...

Adventjeim fénypontja évek óta a blogod. Köszönöm! Zsófi

lucia32 said...

De jó ez a kis video. Örülök hogy látlak.
A havat nem irigylem, én mar a mostani 8 fokban is szenvedek:D

Anonymous said...

Kedves Márta! Évek óta olvasom a blogot. Nagyon várom mindig a bejegyzéseidet, különösen az adventieket. Jó látni, hallani téged. Zita

kastanie said...

Nekem is kedves meglepetés volt hallani téged. Örülök az új terveidnek.
Márta-Kastanie

Dóra said...

❤️❤️❤️

iri-aldasszomj,blogspot com said...

-nagyon szép meglepetés Alig várom a Várakozási Időszakot!

f.klarcsi said...

Kedves Márta! Nem tudom volt-e olyan bejegyzésed, amihez ennyien szóltak hozzá, de én sem állom meg, hogy elmondjam, mennyire szívmelengető az első vlog felvételed. Pont olyan kedves a hangod, mint ahogy a bejegyzéseidből elképzeltek. El kell árulnom Neked, hogy nagyon sokat jelentenek a számozott adventi bejegyzéseid! Sőt annyira megihletett, hogy a facebookon én is csinálok ilyet, igaz önző módon csak az ismerőseim látják. De valami csodának érzem meg, ahogy napról napra kialakul az én adventi kalendáriumom.
Szeretettel: F.Klárcsi

Sárii said...

Márta, ezentúl a hangodon szólalsz meg a fejemben!
Egy kicsit ércesebbnek képzeltem.
Ilyen kedves hanggal is lehet szomorúnak lenni?
Várom az advented.

Gyöngykaláris said...

Ó, sikerült megnéznem végre... Öröm volt látni, hallani...köszönöm! :)

Klári B. said...

Olyan jó hallani a hó ropogását a lábad alatt. :)