Thursday, January 20, 2022

Havas,

borús reggel. Az éjszakába nyúló munka fáradtsága ólomnehézzé tette a kezeket, lábakat. Lassú az ébredés, a kávégépig tartó út kisebbfajta örökkévalóság. Az egek hirdetik*olvasom, s kinézve a konyhaablakon keresem a szürkeségben, Isten dicsőségét. 
A szokásos reggeli sétára a kutyával úgy kell rábeszélni saját magamat. Hideg van. Sietnem kell. A szél apró, éles hópelyheket fúj az arcomba. Mindezek fölött, mint a maihoz hasonló hétköznapok, olyan az ég. Egyhangú szépség. Lefotózom, majd elküldöm egy barátnőmnek a felirattal: neked adom az eget. Bárcsak lehajolna, válaszolja, s megérintené egy pillanatra a földet. Erre nem tudok ígéretet tenni, válaszolom, csak arra, hogy nem kell egyedül lenned, míg várod a csodát. 
Persze, nem küldtem el az egészet. Valamennyit magamnak is félretettem. Termoszba teát, kis tálkába gyümölcssalátát, hozzá egy darabka eget. Szükség esetén elő-elővettem, apró időrésekben szabadon engedtem, neonfénybe vonva ragyogott felettem. Isten dicsősége néha ilyen furcsa. Szépsége néha ilyen hétköznapi. Ilyen szürke. Elég csak reggelenként egy-egy pillantást vetni a felettünk elterülő januári égre.

* napi ige: Zsoltárok 19:2
 

4 comments:

Katalin said...

"Szükség esetén elő-elővettem,
apró időrésben szabadon engedtem,
neonfénybe vonva ragyogott felettem."

ez egy vers?

márta said...

Véletlen vers.

Katalin said...

Éva said...

Milyen figyelmes vagy, hogy elküldted egy barátnődnek az ég képét pár szép mondattal.Öröm, ha gondolnak ránk.Egy-egy kedves gesztus mindig jólesik.