Thursday, January 13, 2022

Visszatérve

a szokásos reggeli sétából szinte magához ölel az otthon illata. Benne van a levegőben az ébredés, s az alapos szellőztetés után beáramló friss, hóillatú levegő. Benne az első csésze kávé íze. A fél szelet, már kissé kemény kenyér barna színe, rajta vékony sajttal. S a gyertyabél füstölgése is, miután indulás előtt mindig még gondosan elfújom. A pár csepp citrus illóolaj a párologtatóban, amint újragyújtom az apró tálka alatt a mécsest, folytatja, ahol abbahagyta, önmaga szétosztogatását. Benne van az új, rozmaring illatú szappan is a szappantartóban. Napok óta tervezem kicserélni, a karácsonyi ünnepek alatt használt tömjénszappan már semmiképpen sem lenne elég - minden alkalommal ezt gondolom - még egy fürdéshez. Meglepetés lesz majd saját magamnak, estére. Benne van a csendben elolvasott néhány oldal, s a töltőtollam hegyének sercegése a papíron. Reggelenként sosem hallgatok zenét. Minden benne van abban az egyetlen pillanatban, mikor piros arccal és fagyos ujjakkal belépek az ajtón. Szemeimben, mielőtt napközben a neonlámpák alatt lassan elkopna, még ott van az egész kék-szürke ég. Kedvem lenne leülni, végtelen hosszú levelet írni valakinek erről az egyetlen véges pillanatról, mikor, még mielőtt elkezdődnének a tennivalók s a listák, hazaérkezem a szokásos reggeli sétából. Köszönettel a munkáért, a mindennapi kenyérért. S hogy még mindig marad elég idő a saját gondolatokra is. Hogy az élet ugyan nem feltétlenül alakul úgy, ahogy azt előre eltervezem, de a széljegyzeteket - igyekezetem szerint művészi szinten - még mindig én írom.

6 comments:

Éva said...

Mikor meglátom, hogy írtál, elönt az öröm. Hozzáfogok az olvasáshoz tudva, hogy valamilyen jó élményben lesz részem. Elolvasom egyszer, majd még egyszer rögtön újra.Később még többször visszatérek, mint ehhez a mostani szép íráshoz is.
Írd továbbra is a széljegyzeteket, de kívánom, hogy az életed is úgy haladjon a medrében, ahogy eltervezted, ne csak széljegyzetek legyenek, hanem maga az életed regénye a saját elképzeléseid alapján alakuljon.
Legyen abban sokszor részed, hogy visszatérve a sétádból érezd az otthon illatát, mert ez nagyon fontos. Erőt ad a nap folytatásához, este pedig a pihenéshez. Ahogy olvasom, nagyon jó, finom illataid vannak.

Piroska said...

Megnyugszik itt nálad az ember. Nemcsak megnyugszik. Fel is töltődik. Annyi sokat kapok tőled az írásaid által… hálásan köszönöm, Márta!

Katalin said...

Rég nem írok már blogot, de olvasni vissza-vissza térek. Ma reggel érdekes kontraszt volt ez az írásod: a legtöbb poszt - a világ különböző pontjain - arról szól, hogy "nincs miről írni", "nem történik semmi", " fájó űrt éreznek az ünnepek utáni túl nagy csendben" stb stb...: várják, hogy "történjen már valami", hulljon már az ölükbe kívülről, másoktól valami érdekes esemény, amit megélhetnek nézőként.....
és akkor jössz te és meseszépen megéled a napod részleteit, saját életed apró eseményeit ajándékként. Egyenként kézbe-veszed szeretettel az épp aktuális illatokat, ízeket, hangokat, látvány pillanatait. Arra TANÍTASZ vele, hogyan lesz a mindennapi pillanatok szépsége és egyedisége megismételhetetlen emlék a saját életünkről, mitől lesz olyan becses a reggel egyetlen pillanata is, mitől lesz OTTHONOS érzésű az életünk. A megélt pillanatokról alkotott véleményünről.

Katalin said...

"A megélt pillanatokról alkotott véleményünTől." attól lesz olyan az életünk :) ♥

Katalin said...

jól van, elkapkodtam, kihagytam a K betűt a "véleményünktől" szóból (majd elgondolkodok, miért tévesztem el ennyiszer ezt a szót :)))))))

márta said...

:) 🎀💛