Tuesday, January 11, 2022

Január.


 
Lassan, apránként tűnnek el a fényfűzérek. Kialszanak a legelszántabb karácsonyi fények is. A falu központjában felállított betlehemből tegnap délutánra kiköltözött a szent család s a napkeleti bölcsek. Utcalámpák, elfüggönyözött ablakok tompa, megszokott fényénél rójuk újból a késő esti sétákat. A hit, mely hozzászokott a segédeszközökhöz, metaforákhoz, a ünnepi fények gazdagságához, kissé dideregve fogadja ezt a dísztelenséget. S valami mély hálával is, melynek kifejezéséhez hiába keresgéli a szavakat. Köszönettel, hogy nem tűnik el a fényfűzérekkel együtt. Néha már mankók nélkül is megáll. Meglepetések, jutalom nélkül is örömre talál. 
Araszolgatva autóztam be reggel a városba. Éjjelenként havazik, csúszósak az utak. S csak amikor odaértem, s a város szélén megállt, majd körülményesen megfordulva elindult visszafelé a végig előttem haladó Winterdienst feliratú hókotró autó, akkor vettem észre, ajándékba kaptam ezt a csoda szép képet: egy nagy, zajos, furcsa angyal az utamon, hogy ne féljek.

3 comments:

Kósa Márta said...

Az új esztendő pontos üzenete: Ne félj!
Minden imánkban hálát adhatunk azért, hogy nem kell félelemben élnünk.

f.klarcsi said...

Mikor a 90-es évek végén néhány évet München közelében éltünk, annyira furcsa volt, hogy Vízkereszt után, mikor visszamentünk Mo-ról, hirtelen az ünnepi fényesség után sötétség fogadott. Akkor még nagyon precízen elpakoltak minden kivilágítást szinte azonnal. Jó ez a fokozatos "elcsomagolása az ünnepnek". Én Advent első napjaitól kezdem feldíszíteni a lakást(és a szívemet), aztán Vízkereszt után kezdek elpakolni, hogy Gyertyaszentelő Boldogasszonyra (febr. 2.) már csak az emlék, ill. ahogy nagyon szépen fogalmazod: a hit, a remény maradjon. Minden nappal szoktatom magam vissza a hétkoznapokhoz. Minden napban van valami szívszorongató búcsúzás, de ahogy hosszabbodnak a napok valami reménykedő várakozás is.

Nagyon szép ez a "zajos angyal" kép, és az üzenete is: Ne félj!

Éva said...

Itt is eltűntek a fények, és nagyon hiányoznak. Mikor leszedtem a karácsonyfámat, furcsa volt megszokni, hogy nincs. Megvolt az esti barátságos fénye, mely mellett elüldögélhettem. Jó volt.
Figyelni kell arra, hogy kitől, mitől kapjuk, azt az üzenetet, hogy ne féljünk. Lám, még egy hókotró is meg tudja tenni. Letisztítja az utat, hogy ne kelljen félve közlekedned a havas, csúszós úton.Nagyon barátságos hókotró volt.:)