Monday, June 5, 2023

Nyaralni voltam.

Részletes útinaplót régimódi, klasszikus módon töltőtollal írtam szép tintával titkos füzetbe. Néhány fényképet a napi kávéfotóimat több-kevesebb érdeklődéssel figyelemmel kísérő nagyközönséggel az Instagram-on osztottam meg. Ide a legelső, még itthoni fotó kerül - a kezemben egy táska, melybe nyolc könyvet pakoltam, de került bele utána egy kilencedik is -, s a legutolsó, ami Zágrábban készült, ahol éjszakai pihenőt tartottunk a hazafelé vezető út utolsó szakasza előtt. Még az sem feltétlenül fontos, hol jártam. S ott mit láttam. Én magam is védekezem a mindenhonnan rám ömlő információk ellen, s nem kevésszer gondolok rá, mielőtt bármit, bárhol közzéteszek: valóban szükséges-e nekem még valamit hozzátenni a közös kincshez?

E néhány nap alatt megtanultam, ahogy újra és folyton megtanulom, hogy minden történetet legalább százféleképpen el lehet mesélni. Mert minden úton, amin járunk, szorosan egymás mellett van a szép, a csúnya, a felemelő, a kétségbeejtő. Azt hiszem, az nevezhető érzelmileg felnőttnek, aki mindent lát, átél, majd képes eldönteni - anélkül, hogy valaki másra tenné az ezzel járó emocionális terheket -, mi az, amire figyel, amit kiemel, amit valóban irányadónak tart. 
Apró példa a sok közül: mikor hosszú utazás után megérkeztünk Kotorba (Montenegro) s átvettük a belvárosi apartmant, amit három napra kibéreltünk, észrevettem, nem volt kitakarítva az előző lakók után. Még mielőtt elment volna a közvetítő cég alkalmazottja, kértem, hogy szerezzen tiszta ágyneműt, törölközőt, ezek voltak a legfontosabbak. Utána fél óra alatt kitakarítottunk a férjemmel, porszívóztunk, vécét pucoltunk, felmostunk, elmosogattam azt a néhány edényt, amit terveztem használni, majd élveztük a nyarat. Nagyszerű volt! A város, az ország, a tenger, a lakás! Csak egy ember volt, aki nem vette komolyan a munkáját, de ez máshol is előfordul. 
Egy másik történet: este nyolcra el kellene érjük a hegyekben levő szállást, de ránk sötétedik s csak nagyon lassan tudunk haladni a szűk, kanyargós, felfele vezető úton. Jóval később érkezünk meg, kimerülten, szakadó esőben. Két nap múlva más, kellemesebb úton is mehetnénk tovább, de én feltétlenül szeretném napvilágnál is látni azt a félelmetes hegyi utat, ezért kerülővel indulunk visszafele. Soha életemben nem láttam olyan szépet! Egyszerre volt vad és szelíd, hóborította hegyek s finom árnyalatú kikericsmezők egymás mellett, akárcsak a lélek titokzatos tájai. Elővesszük a kis gázfőzőt, kávét, teát főzünk, s mikor hosszas időzés után továbbindulunk, szembejön velünk egy hazai rendszámú autó. Úgy integetünk egymásnak, mintha rég nem látott, kedves ismerősök lennénk.
Egy másik történet: autózunk, nincs különösebb cél, meglátunk az út szélén egy táblát, hogy harminc kilométer után lesz egy kolostor. Szeretem a kolostorokat. Letérünk, autózunk amerre mutatja a nyíl, de utána sehol egy tábla. Harminc kilométer után sincs nyoma semmiféle kolostornak. Viszont a táj! Egy idő után, ott, ahol már a madár sem jár rajtunk kívül, nárcisz- és íriszmezőkre bukkanunk. Mikor már nem lehet továbbmenni, visszafordulunk. Amit kerestünk, nem találtuk meg. Találtunk helyette valami mást, amit nem hirdet útszéli tábla, amiről nem írnak az útikönyvek. S amire, míg élünk, emlékezni fogunk.
 
Június van. Itthon megkönnyebbülten nyugtázom, nem hervadtak el a muskátlik s nem maradtam le a bazsarózsák virágzásáról. Néha arra gondolok, nem kellene annyi mindent megosztani magamról. Kit érdekelnek a kávéscsészék? S hogy hol jártam, s közben mire gondoltam. 
De nézem a virágokat a kertemben, s azt hiszem, mégiscsak a nyár a kedvencem. Nem az ősz, nem a tavasz. A nyár! Mindig éppen az, ami van. 
A szívem egy szép nyári virág. 
Nyitott a napsütésre, a szitáló esőre, s a viharra is, ami megtépázza. 
Virágzik, mindennek ellenére. 
Ott van, ha esetleg valakinek valami reménykeltőre lenne szüksége. 
S ha néha azt kérdezem magamtól, valóban szükséges-e nekem hozzátenni még egy fotót, még egy gondolatot a többiekéhez, remélem, a válasz ezután is, még sokáig az lesz: igen, feltétlenül. 

16 comments:

L. M. Zsuzsi said...

Hogy kit érdekel? engem, például, nagyon is! Nem a kávé, nem a tényközlés, hanem a személyed, és ahogyan a hangod megszólal... mintha dudorászva mendegélnél szép lassan a világban... és ez engem is így "dudorászni" tanít, és ez iszonyúan fontos! Ez nem információ, és nem is csak egy olyan személytelen inspiráció, mint a magazinoké, hanem egy vonzó példája a figyelmes lélekkel való életnek, és ez a vonzás, ez létszükséglet. Engem élni tanít - ahogy eddig is,és örülök, hogy megosztod!
A három történetből pedig ki lehetne bontani egy-egy hosszabb novellát, legalább... nagyon szép képek!

márta said...

Wow, köszönöm Zsuzsi :)...jó, mendegéljünk továbbra is dudorászva a nagyvilágban

Anikó said...

Kedves Márta!
Igen, én is mindig szívből örülök az írásaidnak, fotóidnak! Köszönöm, hogy megosztod és olvashatom.
Minden szavával egyetértek az előttem szóló L.M.Zsuzsival, nem is tudnám jobban megfogalmazni,mint ahogy Ő leírta.

Szeretettel ölellek,
Anikó Budapestről

Katalin said...

igen, feltétlenül!!!

Anonymous said...

Igen, feltétlenül! Írásaid szívemből és lelkemhez szólnak. Köszönöm!

Zsuzsa said...

Én a kis kávés naplódat is szeretem. Fontosak a pillanatok, a mindennapok. Köszönet érte.

Bea said...

Igen, feltétlenül! - nekem is ez jutott eszembe. :-)

Óriási köszönet érte!
Nagyon hiányzott, mikor nem írtál, Márta! És nagyon nagy öröm, hogy most újra olvashatjuk a soraidat. A gondolataidat. Az élményeidet....

<3 <3 <3

:-)

Zsuzsa said...

Nekem azért is szuper a napi kávés, mert szeretem olvasni a mártaságokat, és így minden nap kapok tőled ajándékot.

Anonymous said...

Jó, hogy "hozzáteszel a közös kincshez"!
Igen, nagyon nem mindegy mire figyelek. Hédi

Anonymous said...

Már nagyon vártam ezt a bejegyzést is!😊 Köszönöm én is! 💝

Adona said...

Igen, feltétlenül! :)

Julianna said...

Szerintem is,....

Piroska said...

Feltétlenül, Márta! Abba ne hagyd! Ez, ittnálad egy életérzés, hangulat, nem is tudom mit mondhatnék még, de a mindennapi kenyerem része...
Köszönöm, Márta!

márta said...

Bár egyes szám első személyben fogalmaztam meg a mondanivalómat, mert mindenki csak arról beszélhet, amit ő él át, de feltétlenül azzal a gondolattal, hogy biztosan nem vagyok egyedül az érzéssel: annyi információ, szöveg, kép van a világban, inkább nem teszem oda a sajátomat is. Főleg, hogy teljesen elégedetten és boldogan tudok élni enélkül is. De mégis fontosak ezek a kedves, kicsi, hétköznapi emberek által létrehozott terek. Feltétlenül!

Gyöngykaláris said...

Márta, minden írásod megtalál, de ez a mostani különösen. És igen. L.M.Zsuzsi mindent is leírt gyönyörűszépen, amit sokunk Téged olvasva érez, gondol. Köszönet! :)

márta said...

Köszönöm :)