Sunday, May 16, 2021

Égszín.

Nincs szebb a vasárnap hajnaloknál, ahogy a kis tetőtéri szoba ablakán át szívembe írja önmagát az ég. S a szemembe is. A csendesen kopogó esőcseppek könnyekké válnak. A szürkeség hűséggé alakul, a felhőket elfúvó szél valami friss belső erővé. A később halványan felderengő napfény megbékélt derűvé. Az előttem levő füzet lapjain odacsempészi önmagát a szavakba, a nap folyamán beleolvad, észrevétlenül, a mozdulatokba. 
Ha válaszhatnék, a szeretet színe nem a piros lenne, hanem az égszín. A szürke. A törtfehér. A sötét, a mély, a könnyező s a ragyogó kék. 
Sokat figyelem mostanában az eget. Foglalkoztat, mindenféle értelemben. Néha inkább csak sejtem. Felettem van, de bennem is. Virradatkor olyan a köztünk levő kapcsolat, mint a lassú közeledés. Mint a megérkezés.

24 comments:

Éva said...

Kimentem az erkélyre megnézni az eget. Hatottál rám. Gomolyfelhősen kék jelenleg. Hol előjön a Nap, hol elrejti magát. Te persze az égről sokkal mélyebben és láttatóan írtál, mint én most. Én csak a tényt írtam le, te sokkal mélyebbre mentél, ahogy máskor is szoktál.
Jaj, Márta, mindenről olyan szépen tudsz írni, a lélekig hatol minden szó, minden mondat. Ezért szeretek idejönni, mert feltöltődöm, és felfigyelek utána arra, ami többnyire elkerülte aznap a figyelmemet.

Piroska said...

Istenem, te Márta! Ezek a szavak... Isten adta tehetség van benned...és kamatozik és egyre kamatozik....bennünk, olvasóidban pedig gyökeret ver...
Köszönöm a mai gondolataidat (is).
Ölellek!

Julianna said...

Jaj,Márta,olyan szépen meg tudod fogalmazni a gondolataidat!!!
Köszönöm hogy olvashatom!!!

Katalin said...

sokszor vissza-visszatérek némelyik bejegyzésedhez, olyan, mint valami esti dal, vagy mesekönyv, amit mindig hallgatni akarok, ...megnyugtató,...meseszép...olyan, mint ezek a videók (nem is tudom, meg kellene csinálnod talán neked is ilyesmit) :
https://www.youtube.com/watch?v=EdTfOtesoR0

Katalin said...

https://www.youtube.com/watch?v=I7cAffE4L_g&t=1263s

márta said...

Köszönöm a jó szót, nagyon örültem neki!:)

(ilyen videókat az én kis telefonos kamerámmal soha, és még más adottságok is hiányoznak...de jó nézni őket...)

Katalin said...

pedig a videóidból IS ilyesmit érzek áradni
(bocsánat, nem feladatokkal akartalak bombázni, csak az érzéseimről akartam magyarázkodni, sután)

Katalin said...

ahogy a tárgyaidhoz, a szavaidhoz viszonyulsz, ahogy a részletek fontosságát hiszed, ...ezekkel a "dolgaiddal" pont úgy hatsz rám, ahogy azok a nyugtató (külön világ-beli)videók is, amikkel példálóztam itt

márta said...

Én ezt belülről ugye nem látom...a hatást...de ehhez olyan olvasó is kell, aki időt szán rá, hagyja, hogy hasson, ez csak együtt megy. Nagyon örülök nektek, akik annyi éve mindig visszalátogattok. Van egy lerobbant házikó az utca végén, néha arra gondolok, milyen kedves kávézót lehetne ott nyitni...csak az a baj, hogy nem jönne senki. Illetve igen, néhányan talán, csak abból én nem élnék meg. Álomnak szép. Ezzel párhuzamosan eszembe jutott a blog, félreeső kávézónak látom, hűséges látogatókkal. Ilyennek szeretném megőrizni. Nagyon örülök nektek.

Katalin said...

félreeső helyen kedves kávézó... eljátszottam a gondolattal :))))tényleg, mint a blog :)))) vannak néhányan, akiknek rendszeresen erre visz az útjuk, beköszönnek kedvesen, jelzik, hogy látják, nyitva vagy, tetszik amit látnak, de nincs idejük beülni hosszabb időre, vagy kifogásolják, hogy néha nincs friss kávé, friss süti, a csukott ajtó ellenére is vissza-vissza kukucskálnak ...legszívesebben elvitelre rendelnének, legyen nekik a címeres csomagolópapírodból (sikk ismerni ezt a kávézót) ...vannak, akik még a helyi újságban is elolvassák a kávézódról szóló híreket, ...mások szeretnének elidőzni nálad(mert nincs más dolguk) és beszélgetnének a többiekkel is, de gyakorta nem értenek szót, a sokdumás kocsmahangulat nem ízlik, ... hát piackutatás legyen a talpán, aki megállapítja a vásárlói szokásokat és igényeket...különösen mostanában ebben a felfordult világban...♥

droj said...

Csodás volt a ma reggeli kávém, köszönöm Marta, Katalin!

Anonymous said...

Köszönöm ezt a kévázót. Nekem sokat jelent :) Hédi

Dóra said...

💛🌈💚🌈💙

Erzsébet said...

Kedves Márta, remélem jól vagy...én is szinte naponta betérő törzsvendég vagyok :)

Éva said...

Én is remélem, hogy jól vagy, régen írtál. Visszaolvasok, ha nincs új írás, mert olyan jó itt lenni.
Hallgatom Patti Smith-t is szinte naponta. Nagyon tetszik a Bob Dylan dal.
A Spotify-on lévő dalokat is megkerestem a neten, és meghallgattam őket.
Jó válogatás.
Szép júniust kívánok Neked!

L. M. Zsuzsi said...

Drága Márta, remélem jól vagy! Olyan rég nem írtál már... aggódom!

márta said...

Minden rendben, csak sok más mindeféle van. :) Köszönöm az érdeklődést. :)

L. M. Zsuzsi said...

Akkor jó!

L. M. Zsuzsi said...

Akkor jó!

L. M. Zsuzsi said...

Akkor jó!

Piroska said...

🧡🧡🧡 közelebb vagy most hozzám :)

f.klarcsi said...

Kedves Márta! Már én is aggódtam, hogy olyan régen jelentkeztél. Most már talán jobb a kedved is, hogy szebb idő van. Legalábbis itt Budapesten most ragyogóan süt a Nap, és már minden csupa zöld.

Az a kávézó öltlet nagyon kedves. Én arról álmodozom: miután kirepültek a gyerekek, egy "megfőzöm Neked" vállalkozást indítok. Ismerősöknek, barátoknak meghirdetek egy-egy izgalmas menüt, és kb. 6 fős társaságnak megfőzöm, és feltálalom. Becsületkasszával müködne, és ha tetszik a vendégeknek társaságot is nyújtok, de a lakásunk kellemes helyszíne lenne kisebb családi összejöveteleknek. Talán bensőségesebb lenne a légkör így, mint elmenni egy vendéglőbe. Nem tudom mennyi realitása van, de jó eljátszani a gondolattal..

Katalin said...

drága f.klarcsi (mindig karcsinak olvasom a nicneved, bocs) sok ilyesmit látok: hisz társasági életre vagyunk teremtve: lakásszínház, lakásétterem, felolvasó-estek, közös kötés. stb. próbálkozások vannak sokfelé...érdemes játszani is a gondolattal, meg meg is valósítani (mielőtt bürokratikus kötél megfojtja a kreatív ötleteket)kitartást kívánok hozzá♥

márta said...

:)
Kávét valaki?