Tegnap délután nagy kedvem támadt kipróbálni az új sütipecsétemet. Sütni csakis kedvvel érdemes, így lesz igazán finom. Elővettem a ráadásként kapott receptet is és mindjárt két adag tésztát is előkészítettem, annyira bíztam a sikerben. Mert sütni csakis bizalommal érdemes.
250 g liszt, 125 g hideg vaj, 100 g porcukor, 1 tojás és egy csipet só - olvastam az egyszerű receptben. Ezeket gyors mozdulatokkal, hogy a vaj fel ne melegedjen, összegyúrni és hűtőszekrényben pihentetni egy órát - a recept szerint fóliában, de én egy jól zárható edénybe tettem. A tésztát háromfelé osztottam, az egyik részébe vaníliás cukrot, a másikba fahéjat, a harmadikba kakaót tettem.
Utána, egyszerre csak egy kis adagot elővéve a hűtőből, kinyújtottam a tésztát - 4-5 mm vastagságúra -, és, ahogy az eladó hölgy magyarázta, kicsit megliszteztem a tetejét, hogy száraz legyen. Óvatosan telepecsételtem a kinyújtott tésztát, majd egy pezsgőspohárral kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kekszeket és még 15 percen át pihentettem őket hideg helyen. Végül 200 fokon körülbelül 8-10 percig sütöttem őket.
Ahol nem liszteztem be eléggé a tészta tetejét, ott beleragadt a pecsétbe a túl puha tészta. Mikor próbáltam kimosni a beragadt tésztát, túl sokáig tartottam a vízsugár alatt, a sütés végére ezért egy kicsit megrepedt a fa. Elég egy tiszta kefével csak röviden megvizezve tisztítani. A tésztába - valószínűleg - nem szabad sütőport tenni. Nagyon kell vigyázni a tészta hideg tárolására, a sütés előtti újbóli lehűtés is nagyon fontos, csak így lesz egyszerre puha és ropogós a keksz, így tartja meg a mintát.
4 comments:
CSODÁSAK LETTEK A KEXECSKÉID♥ :D (én ezt is el tudnám rontani, ahogy eddig évtizedekig mindig mindent: a névnapomra kötelező sütni valamit és bevinni a kórusnak, annyira izgultam, és nagyon igyekeztem, leveles tésztát vettem, azt tuti nem lehet elrontani: kisütöttem, gyönyörű volt, és hogy másnapig ki ne száradjon, dobozba tettem....ettől úgy megnyúlt megpuhult, hogy szinte csiríz lett, mire kínáltam) " Mindennek, ami fontos, milliónyi apró titka van", bizony♥
Sok szép titok tudója vagy, és köszönettel fogadom, hogy megosztod őket velünk, legyenek azok egy egyszerű sütemény apró titkai is. Szépen látszik a házacska a kekszen, jól sikerült.
Drága Márta! Köszönöm a receptet, és a pontos leírást. Biztos, hogy nem szabad ezekbe a tésztákba sütőport tenni. Azt hiszem fontos mozzanat a visszahűtés is, és forró sütőbe kell betenni. A napokban megpróbálkozom.
Nagyon szép, amit és ahogy a titkokról írsz! Advent pont a titkoktól szép.
Katalin! (Már bocsát, hogy külön levelezésbe fogok.) Én is mindig kex-et írok. :-) Már annyira megszoktam, hogy figyelnem kell, ha szalonképes helyre írok. Sőt a férjurammal gyűjtjük azokat a szavakat, amikben - persze nem helyesen - x-et lehet írni. Pl. fexik, melexik. :-)
:)))))) szívem megmelegszik:))köszönöm
Post a Comment