Tuesday, November 6, 2007

Elfogadom

a tényt, hogy elég unalmas vagyok. Mert például a lányaim szerint biztos az vagyok, mert a leckeírást meg ilyeneket a játszás és szöszmötölés elé helyezem, főleg, ha fél kettőkör érünk haza, és négy órára vagy fél ötre vissza is kell menni arra a fránya szolfézsre, és például nekem is mennem kell németezni, bár ezt a partizip perfektet a mai órára sem tudtam megtanulni, de mégis a tanár életemben először azt mondta, hogy menni fog. Juhé! És azt a tényt is elfogadom, hogy totál tehetségtelen vagyok rajzolásban, mert például az általam rajzolt ló inkább kutyához hasonlít. De tanulékony vagyok, és például már megtanultam Annától, hogyan kell kacsintó napocskát rajzolni. És arra gondoltam, hogy milyen szívesen lennék például meseíró, bár egyáltalán nem tudok történeteket gyártani, de például gondolkodni szeretek, és ennek általában nem sok haszna van, de az a szerencsém, hogy mindig akad, aki visszazökkent a való világba, ami jó, mert a valóság általában kézzelfogható és vicces, és ez is fontos. És ha valakinek most olyan pihent az agya, meg minden, hogy a következő feladatot megoldja, hát akkor én lehetséges, hogy úgy fogok rá gondolni, mint ahogy a kedves népekre szoktak. ( Amúgy állítólag első osztályosoknak való feladat). Tehát: Hányféleképpen tudod megérinteni egyszerre 4 kézujjaddal a bal könyöködet? Lehetséges válaszok: 10, 5, 4, 2 illetve egyféleképpen.

8 comments:

Anonymous said...

Hmm. .. a bal konyokodet nyilvan csak a jobb kezeden levo 5 ujjak valamelyikevel tudod megerinteni. Ha az ot ujjbol negy van rajta, az tkp. azt jelenti, hogy az ot ujjunkbol kivalasztottunk negyet, amit a bal konyokunkre tettunk.. a kerdes tehat atfogalmazhato: hany fele keppen tudunk 5 ujjbol 4-et kivalasztani.. ez kombinatorikai alapfeladat, magasabb korokben ezt az "ot negyedosztalyu kombinaciojanak" hivjak, az erteke pedig nemmeglepo modon 5. (szvsz)

Anonymous said...

Látom már megfejtették előttem:)))
A lányaidnak meg üzenem, hogy az anyukájuk egyáltalán nem unalmas...

márta said...

:) Nagyon köszönöm. Ez tényleg Annának volt egy feladat. Be is írom neki az eredményt. Elfelejtettem, hogyan kell ezeket a kombinációkat megoldani. Szitaagyam van.

Anonymous said...

A kombinatorikai keplet:
C(n,k) = (n!)/[k!*(n-k)!]
Na nem mintha tudtam volna, de nyilvan meg lehet talalni a neten.
Amugy az adott feladatra szerintem nincs biztos valasz, mert pl. sikerult a bal konyokomet ugy megerinteni, hogy elolrol nyultam at, de ugy is, hogy hatulrol... Masreszt, a gyurusujjat elegge nehez a tobbi ujjtol fuggetlenul felemelni, lehet van akinek ez nem is sikerul. Egy vilagosabb feladatot kellett volna kitalalni, mert a gyerekeknek is nagy am a fantaziajuk...

Anonymous said...

De nem, ez nem ilyen komoly, csak viccbol irtam ilyen komolyra (meg a matematikai muveltseget olyan jo fitogtatni).. ha ujra irhatnam az elso kommentemet, ugy nezne ki az utolso harom sor, hogy ".. 5-fele keppen, mert negyet kivalasztani annyi, mint egy ujjat behajtani, es 5 fele keppen tudunk egy ujjat behajtani".. igen, ez egy rosszul megfogalmazott feladat.. ha mas a megoldas, elnezest erte.. a rosszult megfogalmazott feladatokrol is volna nemi mondanivalom, de majd maskor, mert legalabb egy delutant megerdemelnek.

márta said...

Józsi, mintha ezer éve tanultam volna...:) És sose jut eszembe a neten keresni a válaszokat. És kérlek, te se mondd el senkinekse, hogy milyen suliba jártam. :)
És ez nem első osztályosnak való feladat.
Amúgy egy harmincéves már meg kéne tudja oldani. De mind jobban belekavarodtam.
És Anon, nehogy visszafojtsd a mondanivalódat, mert engem annyira érdekelnek a rosszul megfogalmazott feladatok, hogy csak na, és én bármikor kész vagyok visszatérni rá. Le a rosszul megfogalmazott feladatokkal! És olyan jó, hogy sose lehet tudni, mikor viccből komoly valaki, vagy fordítva, de azt hiszem a fordítottja nem valami értelmes. Csak viccelek. Kezd előjönni megint a szószátyárságom.

Anonymous said...

hmmm...ezt honnan veszed hogy te unalmas vagy?...dehogy:))

Adona said...

elso saccbol en is 5ot mondtam, de aztan kezdtem azon gondolkodni, hogy ugyanazat a 4 ujjat n kulonbozo helyre lehet elhelyezni a konyok kornyeken, tehat a megoldast nem lehet ennyire konkret szamban megfogalmazni.
szvsz