Tuesday, January 14, 2014

Konyhatündér

nem vagyok, de még lehetek.  Olyat mindenesetre ritkán sikerül főznöm, pedig mindennap megpróbálom, hogy annak egy helyen és egy időben a család minden egyes tagja örüljön. Ezért mindenfélét kitalálok. Például menüt iratok vasárnap este a kisasszonyokkal: hogy következő héten melyik nap mi legyen az ebéd. Szabály, hogy a kedvenc rántott húst csak egyszer lehet kérni. Gyerekek, az ég szerelmére! - szoktam mondani. A világ sokkal tágasabb és izgalmasabb a rántott húsnál.
Azt szeretem a legjobban, ha valamelyiküknek kedve támad együtt főzni velem. Megosztjuk a munkát, közben szép anyai szóval tanítok - hogyan készül a besamel mártás, mekkora darabokra aprítjuk a gombát... És beszélgetünk, mondjuk arról, hogy szomorú leszek-e, ha néhány év múlva elköltöznek itthonról. És én szomorú leszek, mert hiányozni fognak, és nem leszek szomorú, mert tudom, hogy a saját életüket kell éljék. Erre a megfelelően távoli időpontban bekövetkezendő szomorú-boldog időszakra jó előre gondolva támadt egy ötletem. Kissé átalakítottam szegény elhagyatott főzős blogomat, hogy eztán majd oda szépen leírom a kedvenc recepteket.
Hisz lett légyen majdan bármily fenséges és ragyogó is a fiókák röpte - legyen! legyen! - egy kattintásnyi közelségben hadd maradjon  kicsit mindig kéznél az otthon hagymás-gombás-pirítós íze is...


6 comments:

Monika said...

Már elkezdtem a lányomnak egy receptkönyvet írni, pedig már jó régen kirepült.:) Addig van a telefonos receptbemondás,mert őszerinte az az étel,csakis úgy jó,ahogy én készítem.:) Ez azért balzsam a lelkemnek.:)

Holdgyöngy said...

Mikor a fiam nősült megkapta tőlem a családi recepteket kinyomtatva, tudjon a menyem nosztalgia ételeket is főzni. Egyszer egy főző blog bloggere a gyerekeinek alkalomra választást ajánlott fel , mit gondolsz mit kértek? Rántott húst! Szerintem belénk van kódolva.

Katalin said...

ez nagyon jó, de nekem a legszebb telefonhívásaim közzé sorolva vagyon minden olyan, amikor valamelyik lányom felhív? hogy is kell az iluskrumplit? hány tojás is kell a püspökkenyérbe? mert nem azt mutatják vele, hogy nem tudnák máshogy megszerezni ezeket a nagyon fontos infókat, sokkal inkább, hogy eszembejutottálanya, meg ahogymiszoktukotthonrégesrég íze van minden szónak

Betti said...

Eddigi receptjeid eltűntek?

márta said...

Letöröltem őket az újításnál, de aztán rájöttem, hogy nem kellett volna. Szerencsére nem volt ott valami nagy vásziszdász...:)

Klaudia said...

Tegnap elkészítettem vacsorára, fel is került a kedvencek listájára :) Köszönjük!