Thursday, January 1, 2015

A jövőn innen,


de a múlton már kicsivel túl itt kezdem az új évet, az én szeretett, gyönyörűszép blogomon. Mert ez itt egy ház, vagy inkább csak műhely, vissza-visszatérő gondolatok hajléka, különösebb cél nélküli próbálkozásoké, kis cetlikre írt ideiglenes mondatoké, mik részei egy majdani, soha el nem készülő végleges történetnek.

Van egy körút az erdőben, számtalanszor végigmentem rajta, - s nem igaz, hogy néha nem unom, mint ahogy nem igaz, hogy néha nem unom a mindennapokat, mint ahogy nem igaz, hogy egy csomó minden, amit képzelnek rólam, igaz - szóval számtalanszor, s emlékszem, egyszer rájöttem, milyen izgalmas, ha egyszerűen a másik irányból indulok el rajta. Teljesen más élmény. Talán innen indult el bennem az ötlet, hogy érdemes minden magától értetődő, rutinszerű dolgot a másik irányból is megnézni. Ugyanaz marad minden, csak én leszek közben más, s a minőség.

Merthogy.
Mondhatom úgy is, hogy Jézust keresztre feszítették, de inkább úgy, hogy életét adta a világ bűneiért.
Érezhetem úgy is, hogy minden időmet elveszi a házimunka, a gyerekek, a mindenféle, de inkább úgy, hogy én adom oda az időmet, az erőmet, önmagamat.

Van itt egy gyönyörű mondat, a múlt év utolsó-ez év első olvasmányában, s mindennek talán köze lehet hozzá,  de hát majd meglátjuk:
"...egymásban végtelen világokat szemlélhetünk, nem szűnő csodálkozással."
(Visky András, Mint aki látja a hangot) 

5 comments:

Katalin said...

"Ne feledd, akinek barátai vannak, nem lehet felesleges!"
Az élet csodaszép c. filmből idézve

köszönöm, hogy olyan sokat tanulhattam tőled az elmúlt évben (is), és köszönöm, hogy ez ebben az évben is így lesz:))

Boldog új évet

Éva said...

Csatlakozom Katalinhoz! Mert az is szép a blogolásban, hogy csatlakozhatunk egymáshoz.
Én is köszönöm, hogy hogy ebben az évben is nálad lehetek, és megköszönöm a múlt lehetőségét is.
Boldog új évet!

Piroska said...

Végtelen hálám és tiszteletem irántad, Márta! Köszönöm, hogy részesei lehetünk ezeknek a " sétáidnak" melyeket, hol egyenes - hol fordított írányban teszel meg! Az út mindig izgalmas a te szemeiden, a te lelkeden keresztül látva!
BÚÉK 2015!

Anonymous said...

Márta!Köszönjük újbóli gyönyörű gondolataidat,ne szünj meg ezeket közölni velünk!Kérlek!

Sok erőt és kitartást az új évben!
Isten kísérje utaidat!
J.,Balatonról

Anonymous said...

Olyan boldog, szeretetteljes és gyönyörűséges új évet kívánok, amilyen boldog, szeretetteljes és gyönyörűséges a blogod! Köszönöm, hogy olvashatlak! B.