Tuesday, April 14, 2020

Reggel a kertben.


Húsvétra tele lett szépséggel a kert. Fürtös gyöngyike, ibolya, aranyeső, boglárkacserje, kankalin, primula, tulipán, jácint, nárcisz virágzik ott is, ahova már rég elfelejtettem, hogy bármikor is virághagymát ültettem volna.
A ház előtti lebetonozott terület repedéseiben  itt-ott pitypang nyílik. A férjem, aki már amiatt is képes lenne lemondani a kertben a fákról, hogy ne zavarják a fűnyírásban - házasságunkban talán az egyetlen igazán komoly konfliktusforrás! - direkt felhívta rájuk a figyelmemet: csakis az én kedvemért hagyta meg őket. Mert tudja, hogy szeretem őket. Ahogy a repedéseket is, otthonát a szélfútta virágmagvaknak.
Szóval a pitypang. Este becsukódik, a reggeli fény legelső csókjára kinyílik. Angol nyelvterületen kiérdemelte "fairy clock" becenevet: tündérek zsebórája. Gyönyörű színe van, mint a napsugárnak. Félreértik, átnéznek rajta, gaznövényként irtják csak azért, mert túl sok van belőle s mert igénytelen. Bárhol megél. Ugyanezt én függetlenségnek, szabad szellemnek, kitartó életszeretetnek értelmezem. Minden porcikája szép is, hasznos is. A virágzás előtti fiatal levelekből saláta készíthető. Gyökere megpárolva, szárítva és megőrölve kávépótlóként használható. A belőle készített teának vízhajtó, méregtelenítő, étvágyfokozó, koleszterinszintcsökkentő hatása van.
Elnyílás után kicsi felhővé válik. Egyetlen fuvalattal messze viszi önmagát, a gondolatokat, a kívánságokat. Az álmokat.
Megtanít nézni. Szerető, gyengéd szemmel nézni a világot.
Megtanít látni. A különlegest a mindennapiban, a kiválót a hétköznapiban, a csodát az ajtóm előtt.

13 comments:

Erzsébet said...

Hát, ezt gyönyörűen írtad... Én is mindig sajnáltam kihúzkodni, de tényleg nagyon szapora, és mélyre is gyökerezik...na,most aztán még jobban sajnálhatom.

márta said...

:)

Katalin said...

"minden attól függ, honnan nézzük" példája ez az írásod számomra :)....a pittypang - mint csodás gyógynövény - tönkreteszi a pázsitot, ez tény , pedig a pitypang csak mást akar, élni ott is, ahol nem kívánt vendég, tenni a dolgát...

(ismerős helyzet, ahol megszoktak egy bizonyos rendet, ott betolakodónak érzik a másvéleményűt :)))))))

Rita said...

Plusz imádják a tyúkok, én ezért nem sajnálom kihúzni tövestül, a következő évben újra kinő.

Katalin said...

https://testunkegeszsegunk.blog.hu/2016/04/04/rantott_pitypang_viragok_recept

márta said...

🤓

Katalin said...

órák óta nézem ezt a kis idebiggyesztett szmájlidat, (világmegváltó foglalatosság), de nem jövök rá, az én gépemen egy kis kocka:
mit jelenthet ez a kis kocka
rendkívül alul-kulturált vagyok e téren
vagy kocka
hát valamelyik
:D

márta said...

ez egy mosolygó, szemüveges szmájli...a telefonomról küldtem. :)

Katalin said...


Abigél said...

Nagyon szép megfogalmazás!

Ismered a belőle készült szénsavas innivalót? Pitypang és bojtorján (Angliában Dandelion&Burdock).

márta said...

Nem ismerem.:)
💛

Bea said...

Még a télen több előadását meghallgattam a bükki Füvesember, Szabó Gyuri bácsinak. Az egyikben felhívta a figyelmet a pitypangra, annak okán, hogy bár azt tudja, mint a rukkola, az emberek mégis a rukkolát veszik a boltban, ahelyett, hogy lehajolnának a kertben a pitypangért ingyen. Valószínűsítem én, hogy azért, mert nem tudják az emberek, hogy a pitypang gyógynövény is, nem csak gyom, másrészt meg azért, mert nem kínálják a boltban műanyagba csomagolva, mint a rukkolát. Így működik a hétköznapi világ.

iri-aldasszomj,blogspot com said...

A kis igenytelen sokak által eszre sem vett kis pitypang tunderlannya változhat olyan szemében aki értékelni tudja!