Friday, September 9, 2022

Búcsú a királynőtől.

Hetven év uralkodás után, kilencvenhat éves korában meghalt az angol királynő. Az egész világ gyászol. Miért fáj a távozása? Mert hosszas gondolkodás után sem jut eszembe olyan személy, aki nála szebben testesítette volna meg a jelenlét ajándékát. Egyszerűen jelen volt. Nem hibátlanul, de mindig hűségesen, méltósággal, színes ruhákban, mesebeli kalapokban, integetve, szavakkal, mosollyal, egy nála nagyobb cél érdekében, áldozatokat vállalva, szolgálatra készen, példát mutatva az utolsó percig. Megmutatta, a saját egyetlen életével, mekkora értéke van egy percenként változó világban az állandóságnak, megbízhatóságnak.

Nem unod, hogy minden évben kötsz nekünk egy-egy pár zoknit? - kérdezi a drága gyermekem, miközben azon igyekszem, hogy az övé még az elutazása előtt készen legyen. 
Nem unom. Az év legszebb időszaka, mikor kiválasztom a fonalakat. Mikor végre elővehetem szeretett, girbegurba kötőtűimet. Mikor létrehozhatok, a saját két kezemmel, valamit, ami minden évben állandó. 
Én így búcsúzom, ezzel az apró, megbízható szolgálattal, a királynőtől.

6 comments:

Zsuzsa said...

Valahol olvastam, hogy igazából, eszmei szempontból most ért véget a huszadik század. Van benne valami. Szolgálat, gerinc, tisztelet, állandóság. Isten nyugosztalja.

Katalin said...

tudom, kissé képzavarral, de nekem makacsul befészkelte a fejembe a 36 igaz emberről szóló zsidó "monda", miszerint őmiattuk tartja fenn Isten a világot ...és most egy eltávozott közülük, az aki azt az "igaz ember"-t képviselte, aki jámbor, igaz, mondhatjuk, becsületes, tisztességes, a szó vallási értelmében is. Ugyanolyan ember egyébként, mint bárki más, egyszerűen csak betart minden parancsolatot, hagyományt, szabályt,törvényt, tehát a szó vallási értelmében tisztességes: magától értetődően teljesíti a parancsolatokat, és nem csinál nagy ügyet belőle,hiszen ez a természetes számára...de jelenlétével olyan biztos pontnak tűnő...

Zsuzsa said...

Évközben is kötsz nekik ilyen csuda zoknikat vagy ez karácsonyi ajándék?

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Ez szép volt Márta!

márta said...

Idén őszi ajándék. :)

Zsuzsa said...

Biztosan szépek lettek!