Monday, September 26, 2022

Őszi reggel.


Közel s távol az egyetlen időpontok, határidők s halaszthatatlan tennivalók nélküli nap reggelére ébredni: csodálatos. Az idő az egyik legszebb ajándék. Az együttlétre, az egyedüllétre, idő egyszerűen csak a létezésre. Rendszeresen megajándékozzuk egymást egyikkel-másikkal - kinek mire van éppen szüksége - a legközelebbi családtagokkal, barátokkal. Teát főzök, teszek néhány csepp illóolajat a párologtató mécsesbe. S mint az egyik legszebb mesében, amit valaha olvastam, csak ülök, míg csendben kanyarognak a kötött zoknisorok a kezeim alatt, s várom, hogy utolérjen a lelkem. S hogy lassan újból színessé váljon, mintha csak egy szépen illusztrált könyv rajzaiban lenne az otthonom, a nagy elfoglaltságban fekete-fehérré változó világ.

5 comments:

Katalin said...

nagyon jó volt újra ideolvasni :D (úgy izgultam, nehogy egy 100 napos böjt kezdődjön a blogod olvasásához :))))
szép, ez a gondolat, hogy meg kell várni, hogy utoléjeNN a lelkem

Katalin said...

f.klarcsi said...

Az nem egy indián mondás, hogy "most leülök és megvárom, míg a lelkem utolér"? Ezt találtam:
https://www.balazsgeza.hu/?p=9637 szerintem kedves gondolatok. (Balázs Géza nyelvész megszólalásait amúgy is nagyon szeretem.)

Ettől függetlenül jó lenne megtalálni ezt az Olga Tokarczuk mesét eredetiben. Már maga a könyv is gyönyörű.

A harisnya színeitől pedig odáig vagyok: nagyon szeretem a türkíz-zöldet.

Katalin said...

én is csak a magyar kiadású Tokarczuk könyvet láttam ("elveszett lélek")
köszi a BALÁZS GÉZÁT
imádom a hsz-okat

f.klarcsi said...

Bocsánat, hogy megint írok, de ez annyira szuper mondat: "S hogy lassan újból színessé váljon, mintha csak egy szépen illusztrált könyv rajzaiban lenne az otthonom, a nagy elfoglaltságban fekete-fehérré változó világ."