Sunday, September 4, 2022

Képeslap a felhőkön túlról.

A repülőtér épületén belül, a check-in pultokon túl ami van, az egy külön világ. A repülőgép indulásának ideje mind későbbre tolódik. Várakozunk. Az emberek kilencven százaléka a telefonján olvas valamit, filmet néz, játszik. A fennmaradó tíz százalék könyvbe merül, nézelődik. Két fiatal lány kötöget. A folyosók két oldalán boltok, gyorséttermek. Lehet venni parfümöt, drága bort, apró ajándéktárgyakat. Illúziókat.
Én a könyvespolcok tartalmát tanulmányozom, végülis néhány képeslapon, az elfogyasztott ételen s egy Skócia zsebtérképen kívül, melyen szeretném majd bejelölni a megtett utat, úgysem vettem magamnak semmit az elmúlt héten. Egy csak itt, csak most féláras akció keretében megveszem Stanley Tucci Taste című könyvét. Tulajdonképpen nem is tudom, miért. A repülőgép csak késik és késik, beleolvasok, szerettem azt az egy-két filmet, amiben játszott s én is láttam. Hölgyválasz. Julie és Julia. A Big Night-ot már tervezem egy ideje online kibérelni s egy megfelelő időpontban megnézni. 
Már a harmincadik oldalnál tartok, mire felszállhatunk a gépre. Remekül ír. Önéletrajzi könyv, sok recepttel. Végigolvasom a felszállást, az utat, a leszállást. Az autóutat hazáig csak azért nem, mert már javában éjszaka van.
Másnap, ma, vasárnap. Zárva a boltok, hála Istennek. Nincs itthon semmi. Egy polcon találok egy csomag, még áprilisban lejárt szavatosságú spagettit. Megfőzöm. Apróra aprítok néhány gerezd fokhagymát, barnára pirítom egy kevés olivaolajban. Végül, pont úgy, ahogy a könyvben olvastam, hozzáadom az al dente spagettit, majd sóval, borssal ízesítem. Fenséges íze és illata van!
Olyan gazdag volt ez az út. Kincsre találtam ott is, ahol nem számítottam rá - az utolsó percekben, a várakozás hideg neonfényei alatt, egyetlen csésze kávé áráért.

12 comments:

Katalin said...

szuper, úgy vártam, már, hogy szerencsésen megérkeztetek-e láttam, nagy volt Sven öröme is :)
annyira szeretem, hogy nem a megszokott szövegek kerülnek ide a blogodba (se), nincs, megérkeztünk, jó volt, stb...:DDDD
vicceltem, pont azért járok mindig erre, hogy ne ezt olvashassam,
Tuccit és a Ördög prádát visel-ben láttam úgy emlékszem, legutóbb és imádtam, fantasztikus egy ürge,
OLASZ (tudnia kell jól enni:))))))asszem van neki utazósfőzős tv műsora is (se láttam)
erről a könyvéről hallottam, klassz lehet, de nem mernék belevágni, megvárom, míg magyarul is kiadják

de a lényeg:

ISTEN HOZOTT ITTHON

Zsuzsa said...

Képzeld, most jelenik meg magyarul :-

Zsuzsa said...

https://hvgkonyvek.hu/konyv/eletem-az-eteleken-at

Zsuzsa said...

Azt hittem, Márta, hogy egy Pilcher regényt veszel, már annyit zsorváltunk róla (kacsintós szmájli).

Egyébként főzni nem szeretek, nem is csinálom jól éppen ezért, az életrajzokat meg sosem élvezzem, de esküszöm, kedvet hiztál ehhez!

márta said...

Nem találtam egyet sem!

Katalin said...

hatalmas élmény volt veletek utazni, még most is vissza-visszagörgetek egy-egy naphoz, és fel-felröhögök egy-egy poénon :))))
pl. a Loch Ness-i kávézó neve "nesscafe" :)))))

Katalin said...

sokszor iszok neszkávét:))))))

Zsuzsa said...

Biztosan most nem trendi. Hátha otthon találsz.

f.klarcsi said...

A Júlia és Júlia nekem is nagy kedvencem. Zsuzsával ellentétben én nagyon szeretek főzni, és a gasztro irodalmat is szeretem, úgyhogy föl is írtam a Tucci könyvet, hogy keresem majd a boltokban. Meg a többi emlegetett film is szerepel a listámon, de valahogy film nézésre sose kerül alkalom.

f.klarcsi said...

Pilchert németül is lehet venni/olvasni.

Katalin said...

https://www.instagram.com/p/Ch9qK1jIbOB/

Katalin said...

éjjel arról a filmjéről álmodtam, ami anno - mikor megnéztem, régen -, rettenetesen nyomasztott, pánikszerűen félteni kezdtem minden kislányt (BOGI♥)
"Komfortos mennyország"