Thursday, May 13, 2010

Szép, tiszta,

lelkesítő könyvet olvasok néhány napja, Louisa May Alcott -tól a Kisasszonyokat. A könyvből készült filmet hagyományosan minden karácsonykor megnézem, de a könyv sokkal több, mint a film. Nem mondok semmi újat persze. A magyar fordításához nem volt még szerencsém, de amúgy is annak híve vagyok, hogy amit lehet, az eredeti nyelven a legszebb elolvasni.

A könyvből merítettem ötletet egy házi postaláda készítéséhez, remélem sokat fogjuk használni. Nagyon sok rajzot, üzenetet kapok a gyerekektől, de most jöttem rá, hogy ezeket nem szoktam írásban viszonozni. Marmee példája - mikor levélben írja meg Jo-nak, hogy észrevette és értékeli lobbanékony megnyilvánulásainak legyőzésére tett igyekezetét - megihletett, mert nyilván úgy érzem én is, mint a legtöbb szülő, hogy minden jóra való intésem vagy akár dicséretem falra hányt borsóként végzi, de sose lehet tudni, mi marad meg, mert valami azért csak megmarad a kicsi fejekben, szívekben.




17 comments:

Szentpyr said...

Akkor most ismétlem magam (szerintem nem is utoljára): de jó is lehet felétek huncut szemű,copfos kislánynak lenni...!

Zsizsa said...

Ez a posta nagyon kedves ötlet! :-)
Jaj, ez a könyv (és film) valahogy mindig kimarad nekem, de majd egyszer bepótolom. (A mi állandó karácsonyi mozink a Love actually. :-) )

Anonymous said...

Én is olvastam azt a könyvet,és a filmet is láttam(vagy kétszer...).A kedvenceim közé tartoznak :) Már régóta olvasom a blogodat...nagyon tetszik a stílusod,ahogy a mindennapokról írsz...Szép napot :)

Anka said...

Mi egyszer anyának anyák napjára készítettünk egy titok-dobozt, amin keresztül leveleztünk, jaj de nagyon jó is volt!!! Nekem hasonló gyermekkorom volt, mint a lányaidnak, mert nekem is egy tündéranyum van :DDD Ami még eszembe jutott, hogy a cserkésztáborokban a postaládát szerettem a legjobban, minden reggel, reggeli imáknál osztották a leveleket, a mai napig megőriztem a kupacokat!!! Ölellek Márti nagyon!!! Ha nyáron a Balaton felé jártok, mindenképp ugorj be hozzánk egy finom limonádéra:DDD

Vivien said...

Szia Márti,

szerintem is nagyon kedves, és jó ötlet ez a levelezés. Mikor még a szüleimmel éltem, nagyon tetszett, h a szüleim minden reggel írtak egymásnak pár sort egy kis papírra.

Még egy plusz ötlet, amit Apukám csinált anno: ő készítette mindig az uzsonnánkat a suliba, és sokszor írt egy-két mondatot a szalvétára, vagy csak a szendvics mellé egy cetlire. Ezek olyan jóleső dolgok. remélem, ha majd odakerülök, akkor is eszembe fognak jutni ezek. :)

Vivien

Jade said...

Es milyen elmelyulten olvas a pici lany...

Nagyon szep otlet! Amugy a film tenyleg nagyon jo, a konyv biztosan megjobb, mint az lenni szokott.

Babi néni said...

:o) Már olvas! Hova lett ez az év? *szipp!*

Anna said...

Ez egy szívmelengető ötlet. Jelenleg ugyan csak két írástudó van ötünk között(mondjuk én sokat felejtettem az elmúlt években), de felkerül a megvalósítandók listájára:)

Klári B. said...

en gyerekkorom ota szeretem a kisasszonyokat, de a konyvet meg nem volt alkalmam elolvasni, meg kell szerezzem, amugy volt egy rajzfilmsorozat a kisasszonyokkal, es en onnan szerettem meg, nemetul neztem... de annyira szep es kedves rajzfilm volt, hogy azota is mindig felderulok, ha rajuk ogndolok. Aztan Marta, a te jovoltodbol megtudtam, hogy film is van, es igy mar ket karacsony korul is megneztem. :)
Jo dolog a z otthoni leveleze sis. Nekem is megvan meg nehany ilyen levelem tesokkal, nalunk lako unokatesoval, :) kedves emlekek ezek... mindig szivesen eloveszem, elolvasni.

Lea Mónika said...

ez az utolsó kép mindent megér...elárulja, h mit jelent egy levél tőled;-)

krisz said...

Nagyon tetszik az ötlet!És milyen szépek ezek e levelek!Szerintem mi is kipróbáljuk.

zerge said...

Nagyon tetszik a dolog!! Ha lenne gyerekem, meg ma csinalnek egy ilyet :) De igy is lelkes vagyok :)

kastanie said...

Nagyon tetszik az ötlet, a könyvet is el fogom olvasni.
Azért is nagyon jó, mert amikor kamaszodni kezdenek, a viharos időkben ez lesz az egyedüli mód arra, hogy biztosítsd őket a szeretetről.

Monika said...

Ez nagyon,de nagyon kedves ötlet!!!!!!!
Mi is leveleztünk,levelezünk,amiket megőrzök,de házi postaládánk nem volt.Fantasztikus vagy!!!!!!!

Monika said...

Igen!Arról,hogy az írásnak nagyobb az ereje: kiskorukban,szünetekben,főleg nyáron,szóban hiába mondtam le hármójuknak az apró tennivalójukat,elszálltak a szavak.....Aztán készítettem egy rajzos táblázatot és amikor valaki elvégezte a kis feladatát,akkor kapott matricát oda,meg kipipáltuk.:)

márta said...

Köszönöm Anka a meghívást. :)
Meg úgy egyáltalán mindenkinek köszönöm a szép szavakat.

liv said...

annyira jó ötlet!!! Én is fogok ilyet csinálni.

Love actually nálunk is...lehet, hogy ideje váltanunk? :)