Friday, August 17, 2012

Méretéhez képest

mindenképpen nagyon sokat beszélek immár erről a kertről. Pedig mindössze három virágágyásról van szó: egy a ház előtt, egy a ház mögött s a harmadik, amelybe fektetett magvak és munka sokáig feleslegesnek vélődött látszódni, egészen hátul. Soha többé nem tudok úgy nézni más kertjére, vagy akár csak egy cserépnyi növényre, hogy ne tudnám, mennyi hétköznapi kis ünnep lehet mögötte: a kockázatvállalásé s az elengedésé, (- a virágzás s termés ajándékait végül is nem mi osztogatjuk -) s a megnyugvásé, hogy egy maroknyi áldott föld segítségével képesek vagyunk otthont teremteni, bárhol is legyünk a világban.

*****
"hát persze hogy van, hogy hát természetesen ez a kert, ha a könyv tényleg elveszett is, azért nagyon is létezik, hogy kétségtelenül el van rejtve nagyon, de valahol minden tavasszal új életre kel, és minden télen nyugalomba tér, egy egészen kicsi kert, szól az eredeti leírás, egy nagy kolostor érdektelen, senki által fel nem keresett, nem látogatott, elhagyatott részében...
ez a kert magának a kert gondolatának a végső kiteljesedése, mivel a legpontosabban úgy lehetne jellemezni, hogy alkotója 'elérte az egyszerűséget' "

(részlet a világ(om) egyik legszebb könyvéből:  Krasznahorkai László: Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó)


9 comments:

warrior_e said...

Olyan szerencsések vagytok, hogy van kertetek - és persze kell hozzá a Te szép lelked, hogy ilyen csodálatos, otthonos, varázslatos hely legyen belőle!

iri said...

Nagyon talalo az idezet a kertedre.Tevedek ha azt mondom,szep ez az osszevisszasag?!

aliz2. said...

...mennyi gyönyörűség!:)

Hajnalka Nagy said...

2.kép: pipacsok és hajnalkák... vmi gyönyörűséges!! pipacsot lehet magról ültetni????

Csillagos said...

Ilyen csodás kert megérdemli a törődést és figyelmet. Gratulálok hozzá:)

Piroska said...

Erről a bejegyzésedről,most az a mondás jutott az eszembe, hogy 'aki a virágot szereti,rossz ember nem lehet' ... és a te kertedbe Márta rengeteg sok gyönyörűszép virág van...nekem is a pipacsos a kedvencem:)

Eszter said...

Bárcsak nekem is ilyen gyönyörű kertem lenne! Csodaszép, én is gratulálok!

Piroska said...

"...az embernek kétféle attitűtdje lehet az életben:az Építés vagy az Ültetés.Az építők unkája évekig eltarthat,de egy napon véget ér.Akkor megállnak,és az általuk emelt falak szabják meg a határaikat. Az élet elveszíti értelmét,amint véget ér az építés. Ezzel szemben vannak az ültetők. Ők folyton küzdenek a viharokkal, az évszakokkal, és csak ritkán pihennek. Az épülettel ellentétben a kert fejlődése soha nem ér véget. És miközben állandó figyelmet követel a kertésztől,azt is lehetővő teszi, hogy az élet egy nagy kaland legyen a számára.
A kertészek fölismerik egymást - mert tudják, hogy minden egyes növény történetébenh benne van az egész Föld fejlődése. "
PAULO COELHO - Brida

Most kezdtem olvasni ezt a könyvet és meg kell veled osztanom ezt a gondolatot...Te jutottál az eszembe ahogy elolvastam :)

márta said...

Köszi! :)