Monday, September 28, 2020

Az ötágú gyertyatartó,

amit a bolhapiacon vettem néhány éve s azóta is a vacsorák központi fényforrása az őszi-téli estéken, általában akkor kerül le a szekrény tetejéről, ahova még tavasszal tettem, amikor először kapcsoljuk be nyár után a fűtést. 

Fehér gyertyákat veszek elő hozzá, az asztal közepére teszem. 

Mikor odakint már majdnem besötétedett, s mindenki sorban, éhesen nyitogatni kezdi a hűtőszekrényt, csak egy fél órányi időt kérek. Meglepetést tervezek. Tejberizset főzök. Vaníliával, barna cukorral, fahéjjal ízesítem. Narancsos teát készítek és előveszem hozzá az esküvőnkre kapott porcelán csészéket. Majd meggyújtom a gyertyákat. S bár nem érzem - csak tudván tudom -, hogy különösképpen jelentőséggel teljes lenne ezekben a napokban az életem, de vannak ezek a kicsi, fényes, extravagáns gesztusok, amire még most is, még mindig képes vagyok, amiket ha apránként összeadok, lassan megtartó szeretetté válnak. 

Mert mindenki ugyanarra vágyik: szeretni és szeretve lenni. 

S hogy legyen valaki, legyek én magam az a valaki, aki visszaszereti az életbe azt, ami útközben valahol folyton elveszni, kihunyni fenyeget.

9 comments:

iri-aldasszomj,blogspot com said...

Gyönyörű teríték,szívet átjáró szavak!Ihletet adsz mindenhez!

Piroska said...

Olyan szép, örök minden sorod, mondatod!

Tulipánt said...
This comment has been removed by the author.
Tulipánt said...

Köszönöm, hogy vagy. Remélem, hogy a könyvednek is lesz folytatása, és ha majd Budapesten jársz, dedikálod. Nagyon szeretném! Szeretettel várom életednek azt a korszakát, amelyikben honvággyal lesz tele a szíved. Addig is maradok hűséges olvasód és csodállód.

Anonyma said...

Szívből köszönöm Márta! Ez a bejegyzésed most (is) irányt mutatott.

Julianna said...

Annyira,de annyira szép!!!
Köszönöm!!!!

Éva said...

Milyen szép lehetett az anya és leánya találkozás!

Tulipánt said...

...csodálód.

Tulipánt said...

...csodálód.