Monday, July 19, 2021

Összegyűjtött percek.

Ma befejeztem - a munkahelyem parkolójában olvasva, a délelőtt folyamán felforrósodott autóban - a könyvet*, amit hetek óta hordozok magammal. Mindig csak útközben vettem elő, öt-tíz percre, vagy még kevesebbre, ebédszünetben, vagy amikor várnom kellett valakire, valamire.  Mindig lenyűgöz, mikor kiderül, mennyi mindenre elég a sok apró, látszólag jelentéktelen pillanat, amit olyan könnyű észrevétlenül elpazarolni erre-arra, semmire. De összeszedegetve, a kicsit is megbecsülve olyan lesz, mint egy csokor virág. Mint az apránként összegyűjtött tudás, s mint ilyen: elveszíthetetlen kincs.

* Gilead, Marilynne Robinson

8 comments:

Éva said...

Örömmel olvasom mindig azt nálad, hogy milyen jól be tudod osztani az idődet.
Valóban szép csokor virágot gyűjtöttél össze a látszólag jelentéktelen pillanatokból. Kívánom, hogy maradjon így továbbra is, legyen meg ez a kincs számodra a jövőben is.

leda said...

Utánanéztem a könyvnek, nagyon megtetszett, ez lesz a következő, amit olvasok. Ha jól láttam, magyarul is megjelent, ennek külön örülök, angolul nem lenne akkora élmény számomra. :) Köszönöm az ajánlást!

Piroska said...

Milyen jó tanácsot adtál, példát mutattál ezzel nekem 💛💚🤎 köszönöm, Márta!

Unknown said...

Csodálatos regény!! És a többi része is! Marylinne Robinson a szívem csücske! És mennyire igazad van, nincsenek elfuserált percek, ha az ember táskájában mindig van egy jó könyv (no meg egy horgolótű és némi fonal😉)

Katalin said...


„Ezerszer ezer okunk van élni – mindegyik elégséges.”
Minden posztod bátorítást ad nekem (hiszem, hogy másoknak is)...szeretem a mécsesedet, amivel jelzed merre haladsz az utadon, követünk, szeretünk veled menni, én (szokásom szerin) továbbgondolom, magam nyelvére fordítom a szavaidat, még többet akarok tudni arról, miket mutatsz...
és nagyon nagyon örülök, hogy szorítasz időt a picit gyakoribb posztjaidra, hogy sűrűbben írsz a blogodba is, hogy "kis iránytűm" többet segít

Katalin said...

...és az is milyen érdekes, hogy amikor írsz, sokszor válaszolsz is (vagy új szemszögből világítasz rá) arra, amit épp olvasok, látok, mint pl. a - nekem - erre :))))
https://www.facebook.com/SoloBibliocasa/posts/367324574755561

márta said...

:)

Rita said...

Előjegyeztem a könyvtárban, köszi a tippet!