Wednesday, January 31, 2018

Hogy érdemes-e


az amúgy is túl korán kezdődő napot csak azért még korábban kezdeni, hogy végül - sikertelenül egyébként - egy egészen rövid, egysoros vers fordításával töltsem el ezt az értékes, drága áron megvásárolt időt, nem tudom. Szerintem érdemes.
Nayyirah Waheed verseire véletlenül találtam rá. A wikipédia szerint talán ő a legnépszerűbb költő az Instagramon. Nem tudom. Nem fontos. Számomra elég ez az egyetlen sor.
"Stay soft. It looks beautiful on you." (Nayyirah Waheed)
Maradj lágy. Maradj szelíd. Maradj formálható. Olyan szépen mutat rajtad.

Ha el kellene magyaráznom, de nem kell, hogy miért költök a fizetésemből jóval többet, mint lehetne, könyvekre - és ezzel egyidejüleg jóval kevesebbet új ruhákra, csokoládéra, ékszerre -, akkor talán egyszerűen csak megmutatnám ezt a verset. Mert engem ez éltet. Mert amióta ismerem, úgy gondolok a szelídségre, mint egy ruhára, egy kendőre, amit a vállamra terítek, miután sietősen magamra húzom reggelenként az egyszerű farmernadrágot, pulóvert.

Aki szelíd, az nem feltétlenül hallgatag, nem mosolyog folyton, nem biztos, hogy engedékeny és halk szavú. Aki szelíd, az nagyon is erős. Tud veszíteni. Tudja hordozni a távolságot, a titkot, a csöndet, a félreértést, a befejezetlenséget, az aszimmetriát, a búcsút. Le tud mondani a bosszúról. Nem cinikus. Tud bocsánatot kérni. Meg tud bocsátani. Megengedi, hogy néhány gondosan kiválasztott ember miatt néha megfájduljon a szíve, így is óvja, védi a megkeményedéstől. Régi bűnöket nem emleget, kifejezetten ragaszkodik hozzá, hogy ő is tévedhet. Tudja, mikor hallgasson, tudja, mikor beszéljen, s tudja, mikor csukja be maga után az ajtót.

A szelídségről tulajdonképpen nem tudni, egészen pontosan milyen. Manapság mindenesetre ritkaság. Érték. A szívnek olyan belső hozzáállása, amelyért érdemes erőfeszítéseket tenni. Némely emberen itt-ott észre lehet venni. Úgy néz ki, mint egy gyönyörűszép, láthatatlan köpeny a reggelenként sietve felhúzott farmernadrágon, pulóveren.

6 comments:

Anonyma said...

Ha még nem ismernéd Márta, ajánlom a figyelmedbe ezt a cikket:
https://igemuhely.wordpress.com/2015/02/02/rachel-held-evans-egyev-bibliai-noseg/
Ebben többek között a szelídséget is taglalja, az októberi hónapnál megtalálod.
Egyébként számomra a lágyság egyenértékű a formálhatósággal.
Azon gondolkoztam, hogy lehet-e úgy viselni mint egy ruhát?! Mert ugye a ruhát időnként levesszük, lecseréljük... de itt az lenne a cél, hogy a formálhatóság beépüljön a személyiségünkbe, a tulajdonságunkká váljon.
Nőként, lágynak, szelídnek, formálhatónak kell(ene) lennünk, mindig és minden helyzetben nyitottnak a fejlődésnek, a lelki növekedésnek, az Isten általi rendeltetésünknek megfelelően. Fizikailag is erre lettünk teremtve, befogadónak, lágynak, hiszen mi tudunk egy babát kihordani, megszülni. Lágyság nélkül képtelenek lennénk rá.
Csak aztán az élet, némelyikünket, megkeményít, merevvé válunk, tartózkodóvá stb. Ezt nem szabad hagynunk... ezért nagyon jó az általad idézett verssor, mert visszakanyarít az eredetünkhöz, az elrendeltetésünkhöz... Köszönöm Márta! :)

Anonymous said...

Ez nagyon megérintett. Köszönöm!
hbogi.87

Anonymous said...

nagyon szepen koszonom ezeket a sorokat .sokat tanulok itt.

'Zsike said...

💙

Bea said...

Drága Márta! Az előttem szóló Anonymous szavait olvasva jöttem rá, hogy igen. Én is sokat tanulok itt Nálad, Tőled. Hálásan köszönöm! Bea

Anonymous said...

Ezek nagyon szép és mély gondolatok. Köszönöm Márta! Hédi